Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсаку ОПД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
476.67 Кб
Скачать

4. Правила оформлення пояснювальної записки

4.1. Оформлення текстового та графічного матеріалу

Пояснювальна записка оформляється як друкований рукопис на комп’ютері. Пояснювальна записка оформлюється на листах формату А4, матеріал друкується на одній стороні листа. Графічний матеріал можна оформляти на листах формату А3. Поля на листі визначаються у залежності з загальними вимогами (зліва 25 мм, праворуч 15 мм, знизу 20 мм, зверху 20 мм). При використанні текстових редакторів для оформлення записки, параметри сторінок визначаються у залежності від пристрою друку.

Міжрядковий інтервал складає 1.5, шрифт Times New Roman 14 кегель.

Нумерація сторінок наскрізна. Номер проставляється зверху праворуч арабською цифрою. Кожна глава починається з нової сторінки. Висновки за всією роботою друкуються з нової сторінки. Список літератури (бібліографія) друкується з нової сторінки.

Перша сторінка — титульний лист курсової роботи. Номер сторінки на титульному листі не проставляється. Зразок титульного листа надано у додатку 2.

Друга сторінка — анотація на програмний продукт, що розробляється. В анотації у стислому вигляді описується призначення та особливості розробки.

Третя сторінка — зміст, який відображає зміст викладеного матеріалу (приклад змісту надано у додатку 3). Ні анотація, ні сам зміст у змісті не вказуються.

Далі йдуть розділи записки у порядку, визначеному логікою викладення матеріалу.

Записка завершується списком літератури.

Далі можуть іти додатки, що містять матеріал, який не увійшов до записку з причини її обмеженого розміру, але цікавий, для більш глибокого розуміння призначення та можливостей програмного продукту, матеріал може бути розміщений у додатках. Розрахунково-пояснювальна записка може містити один і більше додатків.

Назва розділів і підрозділів пишеться малими літерами, крім першої прописної. Відстань між заголовками і текстом, а також між заголовками розділу та підрозділів, повинна дорівнювати:

  • при виконанні документа машинописним способом — два інтервали;

  • при виконанні рукописним способом — 10 мм;

  • при використанні текстових редакторів — визначається можливостями редактора.

Відстань між останнім рядком тексту попереднього розділу та наступним заголовком, за умови розташування їх на одному листі, повинно дорівнювати:

  • при виконанні документа машинописним способом —- трьом інтервалам;

  • при виконанні рукописним способом — не менш ніж 15 мм;

  • при використанні текстових редакторів — визначається можливостями редактора.

Розділи та підрозділи нумеруються арабськими цифрами з крапкою. Розділи повинні мати порядкові номера 1, 2, і т.д. Номер підрозділу включає номер розділу та порядковий номер підрозділу, що включається у даний розділ, розділених крапкою. Наприклад: 2.1., 3.5.

Переліки необхідно нумерувати арабськими цифрами з дужкою. Наприклад: 2), 3) і т.д. — з абзацного відступу. Допускається виділяти переліки постановкою дефісу перед пунктом тексту або символом, що його замінює, в текстових редакторах.

4.1. Оформлення рисунків, схем алгоритмів, таблиць і формул

Ілюстрації (графіки, схеми, діаграми) можуть бути наведені як в основному тексті, так і у додатках. Всі ілюстрації називаються рисунками. Всі рисунки, таблиці та формули нумеруються арабськими цифрами послідовно (наскрізна нумерація). У додатках — у межах додатку. Номера таблиць і рисунків формуються з номеру глави, і, після крапки, порядкового номеру таблиці або рисунку.

Кожний рисунок повинен мати пояснювальний підпис. Наприклад:

Рис. 1.2. 3D-модель деталі

На всі рисунки, таблиці та формули у розрахунково-пояснювальній записці повинні бути посилання у вигляді: «(рис. 1.2)» або «отримана 3D-модель деталі наведена на рис. 1.2.».

Рисунки і таблиці повинні розміщуватись відразу після тієї сторінки, на якій, у тексті записки вона згадується вперше. Якщо дозволяє місце, рисунок (таблиця) може розміщуватись у тексті на тій же сторінці, де на нього дається перше посилання.

Якщо рисунок займає більше однієї сторінки, на всіх сторінках, крім першої, проставляється номер рисунка і слово «Продовження». Наприклад:

Рис. 1.2. Продовження

Рисунки необхідно розміщувати так, щоб їх можна було розглянути без повороту записки. Якщо таке розміщення неможливе, рисунки слід розміщувати так, щоб для їх розгляду необхідно було розвернути записку за годинниковою стрілкою. У цьому випадку верхнім краєм є лівий край сторінки. Розміщення та розміри полів зберігаються у відповідності з вибраними.

Схеми алгоритмів повинні бути виконані у відповідності з стандартом ЄСКД. Товщина суцільної лінії при кресленні схем алгоритмів повинна бути у межах від 0,6 до 1,5 мм. Надписи на схемах повинні бути виконані креслярським шрифтом. Висота літер і цифр повинна бути менше ніж 3,5 мм.

Номер таблиці розміщується у правому верхньому куті перед заголовком таблиці. Заголовок, крім першої літери, виконується маленькими літерами. У абревіатурах використовуються тільки великі літери. Наприклад: ЕОМ.

Посилання на таблиці у тексті пояснювальної записки повинні бути у вигляді слова «табл.» і номеру таблиці. Наприклад:

Результати тестів наведені у табл. 2.4.

У додатку 1 наведено приклади оформлення ілюстративного матеріалу розрахунково-пояснювальної записки.