Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсаку ОПД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
476.67 Кб
Скачать

5. Основна частина.

5.1. Аналіз завдання та вибір технології, мови і середовища розробки. У цьому розділі записки обґрунтовується та здійснюється вибір однієї з сучасних технологій вирішення поставленої задачі та пояснюється послідовність виконання завдання.

При виборі технології, перевагу слід віддавати об’єктно-орієнтованій мові програмування як тій, що забезпечує максимальну ефективність розробки.

5.2. Визначення структури програмного продукту. У даному розділі проводиться аналіз предметної області задачі та її розподіл (декомпозиція) у відповідності з вибраною технологією, тобто будується структурна схема майбутнього продукту та описується взаємодія її функціональних елементів.

Структурна схема — схема, що відображає склад і взаємодію керуючих частин майбутнього програмного продукту. При об’єктній декомпозиції такими частинами є об’єкти (рис. 1),

Рис. 3.1. Структурна схема програмного продукту

(об’єктна декомпозиція)

Функціональна схема — схема взаємодії частин системи з описом інформаційних потоків, структури даних у потоках і позначенням об’єктів та пристроїв, що використовуються

Значне значення, при розробці структури програмного продукту, має вибір алгоритмів предметної області та структур даних.

Вибір структур даних здійснюється на основі аналізу основних процесів обробки інформації (статичні або динамічні, масиви або інші структури). При необхідності, створюються нові структури даних або модифікуються вже відомі.

Зазвичай, при виборі структур, враховуються наступні параметри: об’єм і типи даних, а також основні операції над даними (зберігання, пошук, сортування) і частота звернення до них у процесі виконання програми. Якщо можливі декілька варіантів, то виконується їх оцінка за об’ємом необхідної пам’яті та обчислювальної складності виконання основних операцій.

5.3. Розробка інтерфейсу користувача. Цей розділ містить огляд різноманітних способів і форм взаємодії користувача з системою та обґрунтування вибору конкретної форми діалогу (що лежить в основі будь-якої взаємодії) для взаємодії з програмним продуктом. Проводиться розробка структури діалогу та приводиться графічний діалог інтерфейсу, що відображає цю структуру. У випадку табличної форми діалогу дається опис всіх віконних форм і меню.

5.4. Підготовка тестових даних. У цьому розділі вибираються стратегія та методи тестування. У відповідності з вибраними стратегією та методами, створюються приклади тестів (обов’язково з передбачуваними результатами тестування). Дані тестів доцільно надавати у вигляді скріншотів.

6. Висновки. Розділ містить висновки по розробленому програмному додатку, рекомендації щодо його використання та можливі напрямки подальшого удосконалення.

Примітка. У залежності від вибраної технології та особливостей програмного продукту, що розробляється. Можуть мати місце відхилення від рекомендованої структури записки. Розділи записки можуть об’єднуватись, опускатись, мінятись місцями. Можливо також додання нових розділів, якщо цього потребує логіка викладення. Все цікаві матеріали, які виходять за межі рекомендованого обсягу записки, виносяться у додатки. Обсяг додатків не лімітується.

7. Список літератури. Даний розділ містить бібліографічний список використаної літератури при виконанні курсової роботи. Список літератури повинен включати всі використані джерела.

8. Додатки. У додатках міститься матеріал, який:

  1. являється необхідним, але включення його до основної частини роботи може змінити логічне представлення про роботу;

  2. не може бути послідовно розміщений в основній частині роботи через великий обсяг або спосіб представлення;

  3. може бути вилучено для широкого круга читачів, але являється необхідним для спеціалістів у даній області;