Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани С.З Земельне право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

57

Дніпропетровський гуманітарний університет

Кафедра цивільно-правових дисциплін

Плани

Семінарських,практичних занять та самостійної роботи

З дисципліни

ЗЕМЕЛЬНЕ ПРАВО”

Для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ – 2011

Дніпропетровський гуманітарний університет

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор Дніпропетровського

Гуманітарного університету

Г.М. Богуславський

“___”__________2011р

Плани семінарських,практичних занять та самостійної роботи

З навчальної дисципліни “Земельне право”

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”

за напрямом підготовки 6.030401 «Право»

Схвалено

Вченою радою університету

31 Березня 2011 р.

Протокол № 3

Дніпропетровськ – 2011

Плани семінарських,практичних занять та самостійної роботи

“Земельне право” / (під. заг. ред. Старшого викладача кафедри цивільно-правових дисциплін Бугай В.В.). - Дніпропетровський гуманітарний університет , 2011. – 65 с.

Рецензенти:

Чабаненко М.М. – к.ю.н., завідувач кафедри трудового та аграрного права Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

Щербина В.І. – к.ю.н., начальник кафедри цивільно-правових дисциплін. Академія митної служби України.

Анотація навчальної дисципліни

Земельне право відноситься до найдавніших галузей права. Це пов’язано з виключно важливим значенням землі у всіх галузях економіки країни. Особливо активно земельні відносини, які є предметом земельного права, почали розвиватися в умовах незалежної України. Майже за двадцять років з початку 90-х років, відколи почалася земельна реформа в нашій країні, відбулися значні зміни в земельному законодавстві. Формування ринкових відносин, економічних відносин не могли не позначитися на змісті земельного законодавства. Змінилися форми власності на землю, земля стала предметом ринкового обігу. Норми земельного законодавства спрямовані на всебічну екологізацію землеволодіння і землекористування із введенням нових категорій земель - природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного  призначення, а також на запровадження системи використання й охорони земель.

Для підготовки професійних спеціалістів – правознавців знання норм земельного права необхідне і обов’язкове. Земельне право як фундаментальна навчальна дисципліна являє собою систему знань, зведень та інформації про основні положення і зміст земельного права та земельного законодавства і є базовою та необхідною частиною освіти вищих навчальних закладах юридичного профілю.

Метою вивчення даної навчальної дисципліни є ознайомлення з питаннями становлення та розвитку земельно-правової науки, вивчення становлення та розвитку законодавства, вивчення основних понять та термінів земельного права, засвоєння студентами значення норм та інститутів земельного права, зокрема права власності на землю, права землекористування, охорони земель, управління в галузі використання та охорони земель, охорони земель.

Завданням навчальної дисципліни є: опанування студентами необхідних теоретичних положень, засвоєння сутності земельно-правових категорій; змісту земельно-правових інститутів; навчитися розуміти зміст норм земельного права, роз’яснень вищих судових інстанцій України та рішень Конституційного Суду України, тлумачити їх та правильно застосовувати при вирішенні конкретних справ; набути досвіду науково-дослідної роботи у галузі земельного права.

Навчальна дисципліна “Земельне право” передбачає вивчення кола основних питань про предмет, метод і систему земельного права, його принципи, джерела, об’єкти та суб’єкти, загальні засади щодо права власності та землекористування, набуття та реалізацію прав на землю, правові основи управління використанням, відтворенням та охороною земель, відповідальність за порушення земельного законодавства, особливості правового регулювання різних категорій земель.

Практичною реалізацією головних завдань курсу є комплекс навчально-методичних заходів, які забезпечують всебічне вивчення студентами дисципліни. Лекції – теоретична основа курсу. Найважливіші проблеми, базові норми та інститути земельного права концептуально висвітлюються в лекціях.

Засвоєнню теоретичного курсу, поглибленню знань служать семінарські заняття, до яких студенти готуються відповідно визначеній тематиці, використовуючи рекомендовані джерела та літературу. Семінари мають сприяти розвиткові творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до земельно-правової науки і юридичної практики, розвиткові культури мовлення, формування навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії. Семінарські заняття є важливим чинником не тільки для перевірки знань, але й для формування високого рівня знань на підставі обґрунтованих суджень та висновків. Основою ефективної роботи студентів на семінарах є вивчення лекційного матеріалу та самостійне опрацювання рекомендованих джерел права, навчальної та наукової літератури. При цьому необхідним елементом самостійної роботи студентів при підготовці до семінарів є конспектування навчальної та наукової літератури. При відповіді на семінарах допускається користування конспектом, оформленим під час вивчення рекомендованої літератури і джерел.

Готуючись до семінару, необхідно звернути увагу на ключові поняття вказаних тем та засвоїти їх. При відповіді на семінарському занятті слід будувати свій виступ так, щоб в ньому містились: чітке формулювання теоретичних положень, обґрунтування цих положень і розкриття їх найбільш характерних ознак і властивостей; аргументація та ілюстрація теоретичних положень конкретними прикладами з юридичної практики; обґрунтовані висновки.

Обговорення питань семінару може відбуватись в формах співбесіди, загальної дискусії, заслуховування рефератів і реферативних повідомлень, проведення письмових контрольних робіт або тестування, “бліц»- опитування тощо.

Необхідною умовою успішного оволодіння навчальною дисципліною є самостійна робота студентів над вивченням рекомендованих джерел і літератури, опублікованої правозастосовчої практики тощо. При цьому слід зазначити, що перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім законспектувати в зошит з підготовки до семінарів відповідний матеріал підручника чи навчального посібника, рекомендованих монографій та інших джерел. Читати треба уважно, всебічно і критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово чи вираз, обов’язково необхідно з’ясувати його зміст, використовуючи довідникову і енциклопедичну літературу.

Реферати, передбачені планами семінарських занять, присвячуються складним питанням, які докладно не розглядаються або розглядаються оглядово в лекціях і потребують опанування нормативних джерел, окремих наукових статей або монографій. Реферат є цілком самостійною творчою роботою, яка засвідчує рівень засвоєння студентом важливих проблем навчального курсу, оволодіння методикою підготовки і захисту письмової роботи. Вимоги до оформлення реферату відповідають вимогам до оформлення курсових і дипломних робіт. Реферативні повідомлення заслуховуються і обговорюються в ході семінарських занять і лише у виключних випадках без доповіді перевіряються і оцінюються викладачем. Реферати можуть бути основою для написання наукової роботи, статті, тез або підготовки доповіді на наукову конференцію молодих вчених.

Перелік питань, які виносяться на залік, складається з питань, що розглядаються на лекціях і семінарських заняттях та питань для самостійного вивчення.

Успішне оволодіння навчальною дисципліною повинно розглядатися студентами як умова становлення спеціаліста-юриста, який володіє високою професійною культурою і кваліфікацією.