Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАР. ТА ПРАКТИЧ. СІМЕЙНЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Дніпропетровський гуманітарний університет

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Сімейне право україни Плани семінарських занять, індивідуальної та самостійної роботи для студентів юридичного факультету

Дніпропетровськ -2011

Дніпропетровський гуманітарний університет

«Затверджую»

Перший проректор

Г.М. Богуславський

«___» ______2011р.

Плани семінарських занять, індивідуальної

та самостійної роботи

З дисципліни

“СІМЕЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ”

з підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”

за напрямом підготовки 6.030401 “Право”

Дніпропетровськ – 2011

Плани семінарських занять, самостійної та індивідуальної роботи з дисципліни «Сімейне право України» / Укладачі: кандидат юридичних наук Логвіненко В.Ю., магістр права Кобзар А.Ю. - Дніпропетровськ, 2011. – 60 с.

Рецензенти:

Щербина В.І. - кандидат юридичних наук, доцент (Академії Митної Служби України).

Лещенко Д.С. – кандидат юридичних наук (Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ).

Загальні положення

Сімейне право — одна з традиційних дисциплін, які вивчаються у вищих навчальних закладах юридичного профілю.

Сімейне право є однією з найактуальніших галузей права, оскільки воно регулює особисті немайнові права та ті права, що випливають з них, майнові відносини людей, які виникають на ґрунті шлюбу та сім’ї.

Студенти повинні чітко засвоїти загальновизначені поняття, що прийняті в сімейному праві, вміти самостійно аналізувати їх законодавче оформлення, оволодіти основними навичками практичного використання вимог сімейного законодавства. За цих умов набуті ними знання і практичні навички не застаріють і при прийнятті нових нормативних актів.

Семінарські заняття у навчальному процесі проводяться для поглибленого вивчення сімейного права та опанування його методологічних засад. Цей вид навчального заняття, в якому викладач організовує обговорення студентами питань програмного матеріалу.

Семінари мають сприяти розвитку творчої самостійності студентів, поглибленню їх інтересу до науки і наукових досліджень, вихованню педагогічного такту, розвиткові культури мовлення, формуванню навичок та вмінь публічного виступу, участі в дискусії.

Семінарські заняття є важливим чинником для перевірки знань студентів.

Мета семінарських занять - допомогти студентам опанувати курс сімейного права, засвоїти предмет цієї науки, її місце у повсякденному житті.

Основні завдання семінарських занять полягають у засвоєнні теоретичних положень сімейного права. У процесі обговорення, студенти навчаються формулювати і викладати свої думки і висновки, застосовувати теоретичні положення відповідно до практичних вимог законодавства.

Основою ефективного розгляду положень сімейного права на семінарських заняттях є вивчення лекційного та нормативно-правового матеріалу та самостійна робота студентів. Самостійну роботу варто починати з вивчення тексту лекції, потім почитати й законспектувати в зошит самопідготовки до семінарів відповідний матеріал підручника та нормативно-правових актів, інших джерел. Читати треба уважно, всебічно та критично аналізувати прочитане. Зустрівши нове, незрозуміле слово, вираз, обов'язково необхідно з'ясувати його зміст. Не зробивши цього, студент ризикує сприйняти неправильно значення слова, виразу або і всього тексту. Тут варто скористатися словниками чи іншими офіційними джерелами.

Перелік рекомендованої літератури не є вичерпним. Студенти мусять використовувати інші джерела і особливо періодичні видання. Опанування положень курсу передбачає не тільки міцне засвоєння визначень тих чи інших категорій, характерних рис та ознак, але й розуміння різних точок зору провідних вчених.

Готуючись до семінару необхідно привернути увагу до ключових понять, які притаманні вказаним темам та засвоїти їх.

Розгляд семінарських занять або окремих їх питань може відбуватись в різних формах: співбесіди, загальногрупової дискусії, заслуховування рефератів, проведення письмових контрольних робіт і т.п. Реферати, які передбачені планами семінарських занять, заслуховуються і обговорюються в ході відповідних занять або перевіряються викладачем.

На практичних заняттях ми пропонуємо теми, обов'язкові, на наш погляд, для вивчення. Виконання завдань покликано сприяти розвитку у студентів аналітичного мислення, уміння самостійно працювати з нормативними актами, систематизувати отримані знання. Для вироблення у студентів практичних навичок викладач з власного розсуду пропонує їм вирішити задачі, що являють собою конкретні справи з практики судів. Студент повинен дати теоретичний аналіз ситуації і рішення суду по справі.

При вирішенні задачі рекомендується:

  • визначити до якої теми курсу відноситься задача;

  • дати аналіз фактичних обставин, викладених в задачі;

  • визначити коло нормативних актів, вивчення яких необхідно;

  • керуватися конкретними нормами Сімейного кодексу України, постановами Пленуму Верховного Суду України з цивільних справ, постановами Кабінету міністрів України, наказами міністерства Юстиції України та іншими нормативно-правовими актами.

  • при посиланні на нормативний акт (Закон, постанову, інструкцію, вказати ким і коли він був прийнятий, де опублікований, зазначити статтю, пункт, частину).

При обґрунтуванні рішення не слід посилатися на навчальну літературу чи коментарі.

Під час самостійної підготовки ми пропонуємо питання з відповідної теми, обов'язкові, на наш погляд, для вивчення. Виконання завдань під час самостійної підготовки, покликано сприяти розвитку у студентів аналітичного мислення, уміння самостійно працювати з нормативними актами, систематизувати отримані знання. Для вироблення у студентів практичних навичок викладач з власного розсуду пропонує їм вирішити задачі, що сприяють вмінню застосовувати теоретичні знання в конкретних життєвих ситуаціях. Студент повинен вміти дати теоретичний аналіз ситуації і рішення по суті.

Основні питання тем обов'язково виносяться до переліку питань, які вводяться в екзаменаційні білети.