Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани С.З Земельне право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
546.82 Кб
Скачать

Тема №8 Правовий режим земель сільськогосподарського та лісогосподарського призначення, земель водного фонду та земель, що особливо охороняються

Практичне заняття – 2 година

1. Селищна рада прийняла рішення про передачу двох земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянам Росії К. та Т. для влаштування мисливського господарства. Також частина земель сільськогосподарського призначення рішенням ради була вилучена у власників та переведена до мисливського фонду.

Прокурор області опротестував рішення ради як таке, що суперечить нормам Земельного кодексу України щодо заборони передачі у власність іноземцям земельних ділянок.

Визначити коло правовідносин.

Які нормативно-правові акти мають право видавати органи місцевого самоврядування? Які повноваження мають селищні ради в галузі земельних відносин?

Які категорії земель визначені Земельним кодексом України? Який порядок зміни цільового призначення земель?

Визначити, які порушення чинного законодавства були допущені.

Дати характеристику Земельного кодексу України як джерела земельного права.

Вирішити справу.

2. Гр-н С. вирішив продати належну йому на праві приватної власності земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства, оскільки у зв’язку із погіршенням стану здоров’я більше не міг її обробляти. Він із покупцем земельної ділянки гр.-м П. звернувся до нотаріуса для посвідчення договору купівлі-продажу. Але приватний нотаріус відмовив у посвідченні даного договору, оскільки, на його думку, відповідно до чинного законодавства забороняється відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, і такий договір буде недійсним. Тоді С. запропонував обміняти земельну ділянку на автомобіль П. із доплатою, але і в посвідченні даного договору їм було відмовлено нотаріусом.

Громадяни звернулись за роз’ясненнями до районного відділу земельних ресурсів.

Визначити особливості даних правовідносин.

На яких положеннях земельного законодавства базується відмова нотаріуса посвідчити договори?

На які земельні ділянки розповсюджується заборона щодо їх відчуження? Які наслідки укладення угод із порушенням цієї заборони?

Дати відповідь громадянам.

3. Розпорядженням голови сільської ради у фермерів В. та С. було вилучено по 2 га ріллі, а у ВАТ «Ранок» – земельну ділянку, що використовувалася для садівництва 2 га для будівництва лікарняного комплексу. Попередили їх за 3 місяці до вилучення, при цьому зазначили, що збитки їм компенсують після будівництва комплексу. Фермери В. та С. та представник ВАТ «Ранок» звернулися до юридичної фірми із проханням надати юридичну консультацію щодо правомірності дій голови сільської ради.

Визначте коло правовідносин. Чи правомірне розпорядження голови сільради?

Як захисти свої права?

4. Цегельний завод уклав із громадянами – власниками земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в рахунок земельних часток (паїв), договори оренди цих ділянок для видобування сланцю, необхідного для виробництва цегли. Договорами передбачалося, що по закінченню терміну оренди орендар зобов’язується провести рекультивацію порушених земель і повернути їх у стані, не гіршому порівняно із тим, в якому ділянки були передані в користування.

Районна філія Центру державного земельного кадастру відмовила у державній реєстрації договорів оренди землі, посилаючись на те, що сторони порушили порядок зміни цільового призначення земельної ділянки.

Дії філії Центру ДЗК орендар оскаржив до адміністративного суду.

Адміністративний суд повернув позовну заяву без розгляду, вважаючи, що справа адміністративному суду не підсудна. Ухвала адміністративного суду була оскаржена позивачем до апеляційного адміністративного суду.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Чи підлягає позов задоволенню?

5. Гр. Б під час весняної оранки на належній йому на праві власності земельній ділянці віднайшов велику ділянку із рештками глиняного посуду. Після цього він повідомив про знахідку фахівців, які провели дослідження і дали висновок, що на земельній ділянці перебувають археологічні пам’ятки, які мають бути збережені, а тому були занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Сільська рада повідомила гр-на Б про переведення його земельної ділянки до земель історико-культурного призначення, а також про встановлення заборони на проведення будь-яких земляних робіт на цій ділянці до створення комісії з питань вивчення знахідок.

6. Гр-н Б. звернувся до сільської ради із заявою про викуп у нього цієї земельної ділянки. Проте сільський голова відмовив у задоволенні заяви, посилаючись на те, що рішення цього питання не входить до його компетенції. Не маючи наміру втрачати прибуток від вирощування с/г культур гр. Б за допомогою екскаватора та підручних засобів вирів усі рештки, які здалися йому цінними, та відніс їх до краєзнавчого музею.

Викладені факти стали відомі інспекції з контролю за використанням та охороною земель району.

Проаналізуйте дії гр. Б. Чи були допущені ним порушення?

Обґрунтуйте подальші дії інспекції з контролю за використанням та охороною земель району.

7. Гр-н Т.отримав у власність присадибну ділянку розміром 0,25 га. Гр-н Т. дозволив гр.-ну А. на ½ своєї земельної ділянки побудувати жилий будинок. За це гр.-н А. зобов’язався прибудувати до будівлі гр.-на Т веранду.

Чи правомірна домовленість громадян Т. та А.? Які юридичні наслідки можуть бути?

8. Місцева рада Д. прийняла рішення про утворення ландшафтного заказника місцевого значення. Через деякий час нею ж було прийнято рішення про передачу частини заповідних земель для комерційного будівництва.

Прокурор міста Д. оскаржив прийняття даного рішення посилаючись на порушення в ньому вимог до охорони водно-болотних угідь, як місця перебування перелітних птахів, а також рідкісних та зникаючих видів рослин.

В процесі розгляду справи судом з’ясувалося, що у рішенні про оголошення території природно-заповідного фонду відсутня вказівка на площу заповідних земель.

Проаналізуйте викладену ситуацію на предмет дотримання норм законодавства про охорону земель. Яке рішення повинно бути прийнято судом по справі.