Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

2.5 Кліматичні умови

Територія Тернопільського району має помірно-континентальний клімат із не спекотним літом, м'якою зимою і достатньою кількістю опадів. Він сформувався під впливом різноманітних чинників. Головним з них є географічна широта, з якою пов'язана висота сонця над горизонтом і величина сонячної радіації, що надходить на поверхню району.(див.дод.Д) На територію району надходять повітряні маси з Атлантичного океану. Взимку вони приносять потепління, відлигу, велику хмарність, опади у вигляді дощу або мокрого снігу. Влітку — прохолодну, хмарну і дощову погоду.

Навесні і на початку осені на територію району проникає континентальне арктичне повітря, яке приносить різке похолодання. Узимку сюди вриваються повітряні маси зі сходу Євразії, які приносять холодну погоду[72].

Середньорічна температура тут становить +7ºС. Середня температура січня сягає −5,5ºС, а липня — +16ºС. Близько 25 % літнього сезону має середньодобову температуру вище +25ºС. Район знаходиться в зоні значного зволоження. Середня кількість опадів складає 620 мм. Особливо дощовими є три літніх місяці. У літній період часто бувають зливи, нерідко — грози, а іноді — град. Взимку опадів у 2,5-3 рази, а восени і навесні в 1,5-2 рази менше, ніж влітку.

Упродовж року на території району переважають західні повітряні маси. Швидкість вітру коливається від 4,5 до 6,0 м/с. Сильні вітри дмуть рідко, найчастіше — узимку і навесні. Зима триває близько 112 днів. Сильні морози бувають рідко. Досить характерні для сезону відлиги, тому сніговий покрив нестійкий.

Тернопільський район входить до складу Центрального агрокліматичного району області, який називають «холодним Поділлям». Але незважаючи на те, що тут найкоротше і найхолодніше літо, найбільше днів із сніговим покривом, порівняно з Північним та Південним агро кліматичними районами, тут є всі умови для життя і господарської діяльності людини. Також достатньо світла, тепла і вологи, тобто всіх життєво необхідних чинників, для росту сільськогосподарських рослин. На території Теребовлянського району спостерігаються небезпечні погодні явища.

У червні-липні над районом інколи випадають сильні дощі, які називають зливами. Часто дощі поєднуються із сильним вітром, блискавкою, градом. 4 липня 2000р. над територією У Тернопільському районі нерідко бувають суховії, які призводять до посухи. Іноді взимку спостерігаються значні снігопади. Нерідко ці несприятливі природні явища завдають шкоди сільському господарству.[36].

РОЗДІЛ III. ОЦІНКА АНТРОПОГЕННОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ГЕОСИСТЕМУ

3.1 Екологічний стан Тернопільського району

З погляду екологічно збалансованого соціально-економічного розвитку, Тернопільський район відноситься до числа районів з недостатнім рівнем економічного самозабезпечення, але з благополучним станом довкілля. Тут практично відсутні значні сховища токсичних відходів. Водночас слід зазначити, що екологічне благополуччя є результатом не так ефективної природоохоронної діяльності, як низького рівня економічного розвитку, недостатнього розвитку продуктивних сил області.

Екологічною проблемою вважають в районі велику розореність земель, яка сприяє різкому порушенню співвідношення в агроландшафтах між ріллею і природними комплексами (луками, пасовищами, лісами, водоймами). Наслідок - інтенсивні ерозійні процеси, втрата родючого грунту, що накопичувалася тисчоліттями. Останнім часом площа ріллі скоротилася, багато землі лежить облогом. Така ситуація вплинула на стан землі. Надалі низькопродуктивні ерозійно небезпечні орні землі треба буде виводити з обробітку і виділяти під сінокоси та пасовища, щоб зберегти решту площ сільгоспугідь. Вирішення цієї екологічної проблеми слід розпочати з інвентаризації земель.[37]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]