Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МД 1-5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 1

  1. Сутність, мета, предмет та об’єкт маркетингових досліджень.

Маркетингові дослідження – це систематизоване збирання або отримання і об’єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки потреб, відносин, вражень, мотивації, тощо, окремих осіб, організацій в контексті їхньої діяльності. Роль маркетингових досліджень полягає в оцінюванні інформаційних потреб підприємства, збиранні й інтерпретації точ­ної, надійної, актуальної та необхідної інформації, яка дає змогу конкретизувати маркетингові проблеми та ситуації, розробляти ефективну програму маркетингових дій.

Головна мета маркетингових досліджень полягає в іденти­фікації проблем і можливостей підприємства посісти конкурент­ну позицію на конкретному ринку в конкретний період часу шля­хом пристосування його продукції чи послуги до потреб і вимог споживачів, зменшення невизначеності, міри ризику, збільшенні ймовірності успіху ринкової діяльності.

Предметом маркетингових досліджень є актуальна марке­тингова проблема щодо обставин внутрішнього (мікросередови- ще підприємства) чи зовнішнього (навколишнє бізнес-середови- ще підприємства) походження, наявних ресурсів, критеріїв успіху чи невдач, часових обмежень, рівня можливого ризику тощо.

Об'єктом маркетингових досліджень є певний суб'єкт си­стеми «підприємство — ринок — економіка» або конкретна харак­теристика їх.

2. Методи статистичного аналізу маркетингової інформації.

Аналіз маркетингових можливостей є необхідною передумовою для прийняття маркетингових рішень і планування дій з реалізації їх на практиці. Статистичні методи аналізу результатів економічної діяльності суб’єктів господарювання використовуються практично в усіх маркетингових дослідженнях. Можна виділити такі статистичні методи аналізу: кореляційний — вивчає взаємодію та ступінь щільності взаємозв’язку показників системи в процесі функціонування її; регресійний — використовується для визначення залежності змінної від однієї чи декількох незалежних змінних (проста чи багатофакторна регресія). Використовується для розв’язання таких задач, як визначення залежності між обсягом продажу на конкретному сегменті ринку та ціною, сервісом, рекламою і т. ін.; дисперсійний — використовується для виявлення впливу деякого фактора на певний економічний показник (наприклад, вплив реклами на обсяги продажу в польових дослідженнях ринку); варіаційний — використовується для визначення ступеня впливу варіацій незалежних змінних на залежні у лабораторних експериментах; дискримінантний — використовується для визначення різниці та проведення чітких меж між заданими (існуючими) групами об’єктів за допомогою комбінації значень декількох незалежних змінних, що характеризують об’єкти, достатніх для розмежування груп та для віднесення будь-якого нового об’єкта до певної групи за його характеристиками; факторний — використовується для дослідження взаємозв’зку між змінними з метою визначення найбільш впливових суттєвих факторів; кластерний — використовується для об’єднання об’єктів у групи або кластери, так щоб відмінності між об’єктами одного кластера були меншими за відмінності між об’єктами різних кластерів.

У сучасних умовах потреба в маркетинговій інформації постійно зростає і менеджери з маркетингу часто відчувають брак достовірних, актуальних і вичерпних даних. Основними є такі методи, як кореляційний, регресійний, дисперсійний, варіаційний, дискримінантний, факторний, кластерний.

Спроби полегшити проблеми збору та використання маркетингової інформації полягають в удосконаленню її статистичних методів обробки.

3.Місце товару (послуги) в маркетинговій діяльності.