Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ксюшка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

15. Розвиток емоц. Сфери.Комплекс пожвавлення.

У ново нар.. діт.. проявл.. певні емоції. Розвиток позитивних емоцій. Усмішка з*явл.. пізніше ніж крик (кінець1 – поч.. 2-го міс життя). Виникає при зоровому зосеред.. на предметі,у відповідь на звернені ласкаві слова.

Проявл.. емоції гніву. На 3-му міс у діт.. виникає особлива емоц – рухова р-ція, що звернена до дорослого – комплекс пожвавленості.

Передумови виникн. К.П.:

Це відбув.. завдяки удосконал.. зору і слуху дітей. Тоже, з виникн.. у діт.. здатності зосередж.. увагу на об*єктах зовн.. світу, поява вибіркової емоц.. спрямованості і зародження 1-х засобів спілкування (гуління) із цим закінч.. фаза новонародженого.

16. Розвиток рухів і дій у дітей немовлячого віку

Протягом 1-х міс рухи дитини хаотичні, імпульсивні, а захоплені преді.. інстинктивно тягнуться в рот. Першим цілеспрямов.. рухом дитини є хапання. Споч.. рухи руки і ока ще погано узгоджені і на3-му міс дитина ще не може схопити підвішену іграшку.

На 3-4 міс дит прагне дотягн.. до підвіш.. іграшки, але часто промахуються.

Тільки в 4,5 -5 міс діти вже вільно дістають, захопл і утримують підвішену іграшку, а біля 6 міс можуть діставати 1-єю рукою.

В 2-му півріччі відбув вдосконал.. хапання. По=перше, уточн.. рухи руки до предмета; по-2-ге відбув протис.. вел пальця іншим і дит.. утримує педм.. пальцями.

Як тільки дит.. поч… утрим.. предмети в руці вона почин.. ним маніпулювати. Пізніше вона діє з кількома предметами. Удосконал.. мані пул.. дій призвод.. до зародження наочно-дійового мислення, яке характериз.. спийм.. предметів і одночасним викон.. дій з ними.

На протязі 1 р.ж. дит.. досягає вел.. успіхів, оволодіваючи пересув.. в просторі. Вона вчиться трим.. голівку, сідати, повзати, переміщ.. на четвереньках, стояти і роб.. декілька кроків.

Повзання – це 1-й вид сам ост.. переміщ.. дит(6-7 міс). Спочатку повзає на животі. До 7-8 міс. малюк починає вставати, стояти, сідати.

Здатність до

20. ПРЕДМЕТНА ДІЯЛ. ПРОВІДНА Д. ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ. ТИПИ ПРЕДМЕТНИХ ДІЙ

Маніпул.. діял.. в немовлячому віці замін.. преді.. діял.. в ранньому. Розвиток предметної діял.. пов*яз.. з оволодінням способами користу.. речами, які вироб.. людство. Речі почин.. виступ.. для дитини, як речі, що мають певне призначення. 1.На 1-х ступенях розв.. предметної діял.. дія і преді.. тісно пов*яз.. між собою: дит.. здатно викон.. дію лише з тим предметом, який для цього призначений( чашка – вода)

2. поступово відбув.. відокремл.. дії від предмета в резул.. чого діти можуть викон.. засвоєні дії з іншими предметами або викор.. предмети – замінники.

Типи предметних дій:

Найбільш важливим для псих.. розв. Дітей є оволод.. діями з тими предметами спосіб користав.. користув.. якими є однозначним.

Розрізн.. співвідносні і знарядійні дії.

1.Співвідносні дії – мета їх полягає у приведенні 2-х чи декіл.. преді.. у певні просторові віднош..

2. Знарядійні – дії із знаряддями. Це дії в яких 1 предм. – знаряддя, викор… для впливу на інші предмети.

Засвоєння дій із знаряд.. проходить ряд ступенів:

1.спочатку знаряддя служ.. для дитини продовж.. її власної руки і вона діє з ним як рукою.

2. орієнт.. на зв'язок знаряддя з предм.. на який направляє дію, але викон.. успішно цю дію від випалку до випадку.

3. пізніше на основі багатозарядов вправлянь відбув.. пристав.. руки до властивостей знаряддя – виникає знарядійна дія.

24. РОЗУМОВИЙ Р-ОК ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ.

В процесі хапання і мані пул.. з предм.. дит. Оволодів. Зоровим діями. Колір ще не є суттєвими ознаками. Коли дит.. починає здійсн.. співвідносні дії, підбир.. їх у відповідності з формою, велич.. у неї форм.. зовнішні орієнтувальні дії – поч… підбир.. предмети на око.

Сприймання дітей ран.. віку носить мимовільний характер. Вони погано ще ним керують, спостереж.. ще немає. Розвив.. всі дії сприймання, але воно ще недосконале. У знайомій кімнаті дитина орієнт.. в просторі і розрізн.. напрями. Поч… розвив.. слухове сприймання.

У практик.. преді.. діях дитини зародж.. її мислення. Мислення дітей раннього віку наочно-дійове. Уже в межах ран. віку у дит.. виник.. мислитель ні дії, які вона викон.. в умі без зовн.. продум.. а це спияє зародж.. нового виду мисл.. наочно-образного.

Судження дітей, їхні мислитель ні операції носять поверхневий характер. Велике місце у розв.. мислення дітей займає формування узагальнень.

На 3 р.ж. поч… формув.. знакова-ція свідомості, яка полягає у можлив.. викор.. 1 обєкт замість іншого, при чому мо.. викор.. предмети – замінники. Всі сторони засвоєного мислення не пов*язані між собою.

Увага ще не стійка, дит.. легко відвертається від верт.. від усього, переважає мимовільна увага. За вказівкою дорослого з*яв.. 1-ші проявм довільної уваги. Обсяг уваги ще дуже вузький.

На кін 3-го р.ж увагу може викликати слово, а це створ.. умови для проведення коротко час.. з-ть в ясел.. групі.

Пам*ять збагач, дит.. пізнає близьких людей, місце де була. Збільш.. тривалість часу протягом якого овна пам*ятає. Переважає мимовільна образна, словесна, логічна.