Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

3.2.3. Організаційна структура та засади діяльності компанії

Кооперативне товариство з обмеженою матеріальною відпвідальністю SWIFT діє на підставі двох основних документів: "Статуту" та "Основних угод і домовленостей". Вищим органом SWIFT є Загальні збори членів, що володіють усією повнотою законодавчої влади. Загальні збори, що у відповідності з Статутом проводяться щорічно в другу середу червня, обговорюють та затверджують бюджет, розглядають та приймають стандарти, обговорюють питання, що не змогла вирішити Рада директорів. Рішення по повсякденним питанням приймаються на зборах більшістю по принципу: одна акція – один голос з врахуванням частки і акцій у капіталі компанії, розподілених серед членів товариства. Прийняття рішень по найважливішим питанням діяльності компанії вимагає кваліфікованої більшості у три чверті голосів зібрання. Загальні збори мають право приймати рішення, якщо на ньому представлено не менше 50 % акцій у капіталі компанії. Можуть проводитися і Надзвичайні загальні збори.

Система SWIFT створювалась банками і для банків. Тому володіти долями у капіталі компанії та володіти правами прийняття рішень у рамках Загальних зборів стосовно до діяльності SWIFT можуть лише банки, що мають генеральну ліцензію від Центрального банку своєї країни. Банки відносять до категорії – Члени компанії. Кожний Член має свою долю у капіталі компанії. Член не може мати менше однієї долі.

Формула розподілу долей визначається Загальними зборами. Число долей, що розподіляються між членами, у відповідності з Статутом визначається Радою директорів не рідше, ніж один раз на три роки, на підставі цієї формули, причому Члени повинні віддавати або приймати число долей, що визначене Радою директорів. Передача долей повинна виконуватися згідно вартості акцій, що визначається з фінансового звіту, що офіційно публікується компанією (розділ "вартість, що передається"). Податки з розподілу часток повинні вноситися зацікавленим Членом. Кожний Член повинен бути проінформований у письмовому вигляді про кількість розподілених йому часток за 30 днів до щорічних Загальних зборів. Член, що повідомив про рішення відмовитися від членства у компанії, не може брати участь у будь-якому наступному розподілі часток.

Будь-який розрахунок, пов'язаний з членством, повинен здійснюватися через компанію. Рада директорів має всі повноваження щодо виконання від імені Члена всіх формальностей стосовно реєстрації права власності у Реєстрі компанії. Будь-яка інша предача часток, окрім передачі, пов'язаної зі злиттям або придбанням Члена іншою компанією, визнається недійсною.

Членство у компанії втрачається, якщо, на думку Ради директорів, Член припинив виконувати умови членства, викладені у Статуті товариства та при припиненні його діяльності, винесенні судового рішення про його банкрутство або при вступі до товариства у період ліквідації, якщо тільки вона не пов'язана з реорганізацією.

Кожний член може вийти з компанії за умови подачі письмової заяви до Ради директорів у першій половині поточного фінансового року. При цьому вихід здійснюється після закінчення поточного року. Член може бути виключений з компанії при невиконанні Статуту компанії або "Основних угод та домовленостей" або будь-яких інших зобов'язань перед компанією, або при будь-якій іншій злочинно недбалій дії, якою можуть бути завдані збитки інтересам компанії, за умови надання Радою директорів цьому Члену обгрунтувань, що є основою її рішення у письмовому вигляді. Таке рішення повинно бути затверджене Загальними зборами.

У випадку втрати членства вартість часток, власником яких є Член, йому повертається.

Окрім членів використовувати послуги SWIFT можуть ще дві категорії користувачів: Субчлени та Учасники.

Субчлени – це самостійні юридичні особи, що здійснюють міжнародні фінансові операції, і які не менше, ніж на 90 % належать Членам, або які є їхніми відділеннями чи філіями. Використання послуг компанії Субчленом розглядається як використання цих послуг Членом компанії. При цьому Член несе відповідальність по всім зобов'язанням Субчлена.

Не зважаючи на те, що SWIFT довго дотримувалася "чистоти рядів", побоюючись, що прийняття небанківских фінансових організацій може заподіяти шкоду інтересам Членів компанії, у червні 1987 року вона допустила до використання своїх спеціальних послуг інші фінансові організації, до яких зараз належать дилерські та брокерські компанії, біржі і т. п. Ці компанії належать до категорії – Учасники, які також, як і Субчлени, не володіють частками у капіталі компанії.

Для кожної категорії компаній, що претендують на вступ до SWIFT у якості Учасника, Загальні збори встановлюють спеціальні критерії, на відповідність яким розглядається кожна з компаній, що подала заяву на вступ. При цьому з кожною з компаній-учасників укладається окрема угода.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]