Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 охорона праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

7 ОХОРОНА ПРАЦІ І НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

7.1 Аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів стану 3000.

Виробництво на підприємствах металургії характеризується проявом небезпечних і шкідливих чинників, які можуть бути постійними або виникаючими періодично або випадково. Небезпечні і шкідливі виробничі чинники - це чинники, дія яких на працюючих в умовах виробництва приводить до травми або захворювання.

Перед прокаткою заготівку нагрівають у чотирьохзонній методичній печі. Основні небезпечні і шкідливі виробничі фактори: загазованість, лучисте випромінювання, теплове випромінювання, шум, вібрація, пил, погане освітлення.

Газонебезпечні місця залежно від ступеня забруднення повітря шкідливими домішками, а також газонебезпечні роботи діляться на 4 групи:

I група - місця, де короткочасне перебування людей без газозахисної апаратури смертельно небезпечно. Роботи виконуються в таких місцях по наряд-допуску в кисневих ізолюючих респіраторних апаратах робочими під спостереженням газорятівних.;

У цеху такими місцями є:

— установка або зняття газової заглушки під тиском;

— врізання в газопровід, що діє.

II група - місця, де зміст шкідливих домішок в повітрі перевищує санітарні норми і де тривале перебування людей без газозахисної апаратури смертельно небезпечно

У цеху такими місцями є:

— зведення зварювальних зон нагрівальних і термічних печей;

— установка або зняття заглушок при закритті корінних засувок;

— набивання сальників в газові засувки і дроселя при працюючій печі.

III група - місця, де можлива поява шкідливих домішок в кількості, що перевищує санітарні норми.

Газорятівний періодично відбирає проби повітря на визначення наявності в пробах отруйливих речовин. У цеху такими місцями є:

— робочі майданчики нагрівальних печей;

— робочі майданчики роликових печей;

— приміщення установки Кипов нагрівальних пристроїв;

— приймальні, завантажувальні рольганги.

IV група – місця, де можливе виділення природного газу.

V група – цеху таких місць немає.

Найхарактернішою небезпекою при експлуатації товстолистового стану 3000 є наявність небезпечних зон у валів, шпинделів і сполучних муфт, що обертаються.

Характерну небезпеку, з якою пов'язана робота прокатного стану, представляє відліт окалини і частинок металу. Відлітаючи частинки руйнують скління постів управління і можуть травмувати операторів-вальцовщиків і персонал, що знаходиться на стані.

Серйозною небезпекою при експлуатації електричних установок на стані 3000 є електрообладнання з високою напругою ( 360 В ) . Дія електричного струму на організм може викликати різні електричні травми ( електричний опік, металізацію шкіри, електричний знак, електрофтальмію ) і електричний удар.

Одним з найважливіших чинників, що впливають на здоров'я працюючих, є метеорологічні умови праці, які визначаються температурою, вогкістю і рухливістю повітря. Температура повітря в цеху не повинна перевищувати більш ніж на 5°С температуру зовнішнього повітря, але в той же час не повинна бути вищою 28°С.

Оптимальна відносна вогкість повітря в холодний період 60-40% і не повинна перевищувати 80%.В теплу пору року при температурі повітря у виробничих приміщеннях 17-25°С оптимальна відносна вогкість допускається 80-60%.При вищій температурі повітря нормується менша відносна вогкість, так при 28°С вогкість повітря не повинна перевищувати 55%.В холодний період року оптимальна швидкість руху повітря 0,2-0,5 м/с. В літній час допускається швидкість повітря 0,3-1,5 м/с.

Однією з серйозних шкідливостей на ділянці стану є надлишок явної теплоти, що виділяється від нагрітого металу. Тут робітничий (вальцовщик), який заміряє розміри прокатуваного листу, постійно знаходиться в зоні підвищеної температури повітря. Теплові дії на організм можуть з'явитися причиною швидкого стомлення, зниження працездатності, ослаблення опірності організму до шкідливих дій, різних захворювань.

У виробничих умовах стану 3000 виникає потенційна небезпека небажаної дії на організм речовин і матеріалів, що звертаються в технологічному процесі.

У той же час високі температури металу, валів і обладнання стану обусловлюють високу ступінь випаровуваності дотичних з ними продуктів, що сприяє підвищенню змісту різних домішок у повітрі.

При попаданні великої кількості пари масла з повітрям в дихальний апарат і в кров людини, можуть спостерігатися сильне запаморочення, спазматичні явища і отруєння. Це відбувається в результаті того, що при глибокій термічній дії на мінеральні масла з них виділяються летючі вуглеводні, окисел вуглецю, окисел сірки і хлора.

Виробничий шум робить шкідливий вплив на здоров'я працюючих, сприяючи травматизму і знижуючи продуктивність праці. Крім того, робота в умовах підвищеного шуму протягом всього робочого часу викликає стомлення слуху, а при тривалій дії шуму, що перевищує допустимі норми, спостерігаються випадки втрати слуху. Перевищення загального рівня шуму над допустимим на становій ділянці на клітях складає 5 дБ.

Дані про виробничий шум на ТЛЦ-2 містяться в таблиці 7.1.

Таблиця 7.1 – Виробничий шум в ТЛЦ-2

Найменування виробничої ділянки

Допустимий рівень шуму, ДБА (ГОСТ 1.2.1.003-76)

Фактичний рівень шуму, ДБА

1.

Нагрівальні печі

80

82

2.

Кліть чистова

80

96

3.

Кліть чорнова

80

97

4.

Стелаж видачі стану

80

92

5.

Стелаж видачі (термовідділення)

80

94

6.

Ножиці гільйотин

80

108

7.

Дискові ножиці

80

97

8.

Маслопідвали

80

83

9.

Гидроаккумуляторна станція

80

91

7.2 Заходи щодо безпечної техніки та безпеки праці.

Для запобігання травмуванню робітництва необхідно відгородити сполучні шпінделі і муфти бар'єром і пристроєм майданчика з поручнями для обслуговування, відгородити вільні кінці валів знімними кожухами. Для безпечного доступу до механізмів клітей необхідно передбачити майданчики з драбинами і поручнями.

Доступ до клітей повинен бути безпечним і зручним. Для запобігання відльоту окалини з поверхні слябів потрібно передбачити пристрій для гидрозбиву окалини, укритий кожухом, що запобігає розкиданню окалини.

Вікна постів і пультів управління повинні бути засклені загартованими стеклами з тепловідражаючим покриттям і екрановані металевою сіткою. Містки для переходу через гарячий метал потрібно обладнати теплоізолюючим настилом, а з боків екранувати щитами у вигляді дрібної металевої сітки.

Для створення безпечних умов робіт з електричними установками необхідно:

- захистити відкриті токоведучі частини двигунів( колектори, кільця, щітки);

- ізолювати і захищати від механічних дій підводи до обмоток статора електродвигунів;

- заземлити кожухи електродвигунів і рубильників, а також корпусу щитів управління;

- розміщувати застережні написи і плакати;

- використовувати засоби, ізолюючі робітництва від землі.

Для захисту працівників від тепла, випромінюваного прокатуваним металом, раціонально встановити водяні екрани між робочим місцем і місцем проходження гарячого металу.

На ділянці стану необхідно встановити штучну вентиляцію з охолоджуванням повітря.

Для зменшення дії шкідливих речовин необхідно застосувати заходи, які зменшували б кількість шкідливих виділень.

7.3 Заходи щодо виробничої санітарії.

Опалювання. На ділянці стану температура повітря підтримується завдяки тепловим виділенням від технологічного обладнання і прокатуваного металу і тут необхідно передбачити резервне опалювання, що дозволяє підтримувати в холодний період року температуру при проведенні ремонтних робіт.

Вентиляція. Вентиляція може бути природною і штучною. Природну здійснюють за допомогою витяжних ліхтарів на даху будівлі станового прольоту на висоті 19 м. Висота ліхтарів 1,75 м. Для попередження проникнення в приміщення зовнішнього холодного повітря на воротах встановлені легко-теплові завіси. На ділянці стану влаштована кімната відпочинку для робітництва. Вона забезпечена витяжною вентиляцією, лавами, столами.

Вентиляція є ефективним засобом забезпечення потрібних гігієнічних якостей повітря, відповідних до вимог санітарних норм проектування промислових підприємств.

Вентиляція досягається переміщенням повітря забрудненого із приміщення, а свіжого - до приміщення. До застосованих засобів переміщення повітря розрізняють природну й механічну (штучну) вентиляцію.

При змішаній вентиляції поєднується природна та механічна вентиляція у різних варіантах. Природна здійснюється завдяки різниці температур повітря у приміщенні та поза нього, а також впливу вітру. Механічна вентиляція здійснює обмін повітря за допомогою спеціальних механізмів і обладнань.

За призначенням вентиляція буває: припливною, витяжною та припливно-витяжною, а за місцем дії загальною та місцевою.

Для вентиляції подається незабруднене повітря. У необхідних випадках воно підлягає нагріванню або охолодженню; очищенню від бруду.

Над чистовою кліттю необхідно встановити штучну витяжну вентиляцію, так як ми використовуємо технологічне мастило. Це робиться з метою виключення попадання пари масла у дихальні шляхи працівників.

Освітлення. У товстолистовому цеху передбачається як штучне, так і природне освітлення. Природне освітлення здійснюється через світлові отвори і світлові ліхтарі в даху будівлі. Штучне освітлення залежно від розташування джерела світла підрозділяється на загальне, місцеве і комбіноване. Правильне поєднання місцевого і загального освітлення забезпечує безпеку робіт і підвищує продуктивність праці. При пристрої комбінованого освітлення освітленість на робочій поверхні від світильника загального освітлення повинна складати не менше 10% від норм освітленості при комбінованому освітленні. У освітлювальних установках стану 3000 застосовують лампи накалювання і газорозрядні лампи. Крім робочого освітлення в прокатному цеху необхідно влаштовувати аварійне освітлення. Аварійне освітлення повинне забезпечити освітленість на робітництві поверхнях не менше 10% від норм, встановлених для робочого освітлення при системі одного загального освітлення лампами накалювання.

Спецодяг. Залежно від характеру шкідливостей застосовуються різні види тканин для спецодягу. При виборі тканин беруться до уваги в першу чергу захисні властивості. В прокатному цеху для захисту від дії високої температури, інтенсивного опромінювання, від опіків окалини вибирається щільна тканина з найгладшою поверхнею, яка важко горить. Така тканина повинна бути воздухо-наповненою, погано проводити тепло. Щоб зберегти тіло від перегріву, вона повинна поволі поглинати променисте тепло, але легко віддавати його в зовнішнє середовище.

Шум. Багато технологічних операцій на ТЛЦ-2 супроводжуються утворенням шумів низької і високої частоти. Гучними шумами, рівень яких значно перевищує допустимі санітарні норми, супроводжується транспортування металу по рольгангу, прокатки його на стані, різка на ножицях.

Заходи для зниження шуму: для зниження механічного шуму змінюють конструкцію або технологію; шуму аеродинамічного походження під час горіння палива в пальниках, під час руху газу, використовують заглушувачи. Для попередження шкідливої дії шуму на людину необхідно:

- вживання спеціальних амортизуючих прокладок при кріпленні деталей і вузлів обладнання;

- вживання звукоізолюючих і звукопоглинальних матеріалів при будівництві приміщень для операторів постів управління;

- вживання індивідуальних засобів захисту.

Вібрація. Заходи для зниження вібрації: балансування та пружна підвіска; установлення на самостійний фундамент; заміна технології.

Найбільш з працівників цеху вібрації підвернені працівники, що обробляють дефекти поверхні металу. Для зниження впливу вібрації на працівників використовуються наступні санітарні норми. Після 50 хвилин безперервної праці робиться 10-ти хвилинна перерва з розминанням рук. Протягом зміни через 4 години праці приймати спеціальні гидропроцедури.