Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 охорона праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

7.6 Екологічні аспекти застосування технологічних мастил при гарячій прокатці

При виготовленні й експлуатації технологічних мастил обслуговуючому персоналу стану гарячої прокатки не доводиться мати безпосереднього контакту з ними. У той же час високі температури металу, валків і устаткування стану обумовлюють високий ступінь випаровуваності дотичних з ними продуктів, що сприяє підвищенню вмісту різних домішок у вдихаємому людиною повітрі. При використанні мастил в технології гарячої прокатки слід особливу увагу приділяти рівню забрудненості повітря продуктами термічного розкладання мастила та їх парами.

Токсична дія мінеральних масел на людський організм вивчено досить добре. При попаданні великої кількості парів масла з повітрям в дихальний апарат і в кров людини можуть спостерігатися сильні запаморочення, спазматичні явища і отруєння. Це відбувається в результаті того, що при глибокому термічному впливі на мінеральні масла з них виділяються летючі вуглеводні, окис вуглецю, оксиди сірки та хлору. При випаровуванні маслянних продуктів відбувається сублімація нелетючих речовин, які при подальшому охолодженні утворюють у повітрі туман. Переміщення повітряних мас у просторі цеху призводить до можливого токсичного впливу на обслуговуючий персонал таких парів навіть далеко від лінії прокатного стану.

Необхідний ретельний контроль за концентрацією масляних туманів для повного усунення можливості попадання в атмосферу токсичних продуктів у кількості, що перевищує допустимі санітарні норми. Допустимий вміст парів мінеральних масел (вуглеводнів) становить 300 мг/м. Якщо вуглеводні перебувають у вигляді аерозолю, то допустимий вміст їх різко зменшується до 10 мг/м.

Деякі гранично допустимі концентрації шкідливих речовин в повітрі наведені у таблиці 7.2

Таблиця 7.2 – Гранично допустимі концентрації шкідливих речовин в повітрі

Шкідливі речовини

Гранично допустимі концентрації, мг/м3

Нафтенові кислоти

Вуглеводні, мінеральні масла

Жирні кислоти:

нижчі

вищі

Жирні спирти:

нижчі

вищі

Ефіри жирних кислот

Солі сульфокислот

Хлорпохідні жирного ряду

Хлорнітросполучення жирного ряду

Фосфорорганічні сполуки

Полівінілхлориди, фенопласти

Епоксидні смоли

Склопластик поліефірний

Графіт

Нітриди бору

Хлор

Сірка

Сірководень, двоокис сірки

Окис вуглецю

Тальк

Білий фосфор

200

300

10-50

300

5-20

200

300

0,3

10

0,7

0,2

6

0,1

5

10

6

1,5

2

10

20

4

0,03

Тривалий період експлуатації станів із застосуванням технологічного мастила не виявив будь-яких негативних впливів на обслуговуючий персонал. Для повної гарантії усунення токсичної дії мастила необхідно регулярно проводити аналіз забруднення повітря і встановлювати пристрої витяжної вентиляції в місцях інтенсивного випаровування мастила.

Надлишок мастила, що подається у вогнище деформації, несеться охолоджуючої водою у відстійники, де відбувається поділ масла і води. У циркуляційних замкнутих системах вода після відстою знову використовується. Масло з відстійників направляється на регенерацію або утилізацію. У прямоточних системах вода з мастилом скидається в стічні води. Зміст емульгованих масел при скиданні вод у внутрішні споруди не повинно перевищувати 3 г/м3, а при скиданні у зовнішній водний басейн – не більше 1 г/м3. Водо-масляна суміш швидко розшаровується, що є перевагою з точки зору розкладу і очищення стічних вод від масла перед емульсіями.

Використання водо-масляних сумішей, емульсій, розчинів солей та інших аналогічних продуктів в пожежному відношенні практично безпечно, так як кількість горючих речовин у воді дуже незначно. Застосування чистих масел вимагає більш ретельної уваги. Навіть при прокатці з використанням водо-масляних сумішей спостерігається горіння мастила в осередку деформації і на смузі. Однак це не вимагає яких-небудь додаткових заходів до проведених у відповідності до вимог пожежної безпеки в зоні знаходження гарячого металу.

Засоби електроприводу та освітлення, щоб уникнути пожежі повинні бути в пожежо- і вибухонебезпечному виконанні. Такі ж вимоги пред'являють і до регенераційного обладнання. Трубопроводи повинні бути оснащенні паровими супутниками. При застиганні мастила в трубопроводах їх розігрів необхідно здійснювати тільки парою. В цілому загальні правила пожежної безпеки, застосовні до машинних мастил, повинні бути дотримані і при експлуатації систем технологічного змащування.

Дотримання санітарно-гігієнічного режиму використання технологічних мастил, ретельний контроль за роботою всіх ланок системи приготування та подачі мастила є гарантією повної відсутності їх шкідливого впливу на здоров'я трудящих і в цілому на екологію виробництва.