Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 охорона праці.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

7.5 Заходи щодо захисту навколишнього середовища.

Забруднення повітряного і водного басейнів приводить до підвищення концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі і водах. Накопичення цих речовин може вплинути на рослинний і тваринний світ, на здоров'я людей і привести до порушення звичайних життєвих умов. Забруднене повітря викликає затруднения дихання і є причиною гострих респіраторних захворювань.

В прокатних цехах основними джерелами забруднення повітряного басейну є нагрівальні печі (з виділенням ЖЬ), машини вогняної зачистки і травильні агрегати. Через аераційні ліхтарі цехів в атмосферу над станами гарячіше за плющення виділяється невелика кількість пилу (20 г/т прокату).

Скорочення викидів N02 від цілого ряду нагрівальних печей обумовлено використовуванням плоскополум'яних пальників, при якому кількість вказаних оксидів скорочується на 30-50%.

Надалі в димових трактах печей будуть встановлені ванадієві каталізатори, вбудовані в казани-утилізатори. В даний час досягнення санітарних норм здійснюють спорудою високих димарів.

Для обробки газів, що відсисаються від машин вогняної зачистки (60 м3/г на 1 мм периметра поверхні, що зачищається), набули поширення труби Вентурі. За кордоном в більшості випадків гази за машинами вогняної зачистки обробляють в мокрих електричних фільтрах, на які потрібна менша витрата води і електроенергії. Проводиться розробка аналогічних фільтрів і для вітчизняних заводів.

Гази, що відсмоктуються від травильних ванн і всіляких агрегатів для покриттів, містять невелику валову кількість шкідливих речовин. Для їх очищення, як правило, достатньо промивки водою в скруберах або в мокрих циклонах. Вживання пінних фільтрів не рекомендується, оскільки при тому ж ступені очищення, як і в згаданих фільтрах, вони складніші у виготовленні, наладці і експлуатації.

В окремих випадках для нейтралізації газів, що очищаються, проводять підщолачування води, що подається в фільтри.

Запобігання пилевиділенню на станах гарячої прокатки з високою ефективністю здійснюють без споруди систем відсмоктування і очищення газів. Для цього достатньо подати струмінь води в місце виходу прокату з валів. При великих розмірах прокату воду подають декількома струменями. При прокатці високолегованих сталей, коли з технологічних причин не можна застосувати гідрозбив, пил, гази, що відсмоктуються, слід піддавати очищенню. Те ж саме слідує передбачати в системах аспірації наждачних верстатів в цехах, що випускають високолеговані сталі.

Для очищення вагранкових газів але умовам захисту атмосфери, як правило, достатньо забезпечити допалювання газів з їх подальшим очищенням від пилу в зрошуваних іскрогасниках.

У прокатних цехах водоспоживання досягає великих об'ємів, тому раціональне використовування води є дуже важливою проблемою. Стічні води діляться на виробничі, використані в технологічному процесі і для прибирання приміщень і території, побутові - від їжеблоків і санітарно-побутових приміщень і атмосферні.

Неочищені стічні води, ті, що скидаються у водоємкості, змінюють їх структуру І хімічний склад води, приводять до загибелі тваринних і рослинних організмів. При цьому виникають порушення в природній рівновазі, зростає засіленність і підкисленність вод, а також грунту. Тому для виключення збитку, заподіюваного здоров'ю людей, фауні і флорі, збитку від передчасного руйнування в результаті корозії споруд повинні бути розроблені заходи щодо захисту повітряного і водного басейнів.

В даний час на станах гарячої прокатки широко впроваджують оборотне водопостачання, яке значно скорочує скидання стічних вод у водоймища.

У зв'язку з необхідністю виконання постійно посилюваних вимог по захисту водного басейну від забруднення, а також підвищення економічної ефективності систем очищення в умовах зростання об'єму виробництва і вживаних нових технологічних процесів велику увагу надають очищенню і регенерації стічних вод. Прикладом може служити оборотне водопостачання широкосмугового стану 2000 на Череповецькому металургійному заводі. Особливістю цієї системи є послідовне використовування води на технологічних ділянках і робота пристроїв гидрозбиву окалини на оборотній воді. З метою забезпечення необхідної якості води, що поступає до пристроїв гидрозбиву окалини, що працюють в умовах високих швидкостей і тиску, передбачена триступінчата система очищення оборотної води. В неї входять ями для окалини, радіальні відстійники з камерами флокуляції і сітчасті фільтри ВСФ-2000. Витрати води на ділянці гідрозбиву окалини становлять близько 1000 м /г.

Як вторинні очисні споруди в системі застосовані відстійники з вбудованими камерами хлоп'євиникнення гидроциклоного типу на відміну від горизонтальних відстійників, що широко використовувалися до теперішнього часу, оскільки збільшення швидкості прокатки на широкосмугових станах привело до зменшення розмірів частинок окалини, що потрапляють у воду, і значному зниженню ефективності осветвлення води в горизонтальних відстійниках. В оборотному циклі передбачена обробка забрудненої води реагентами, що вводяться безпосередньо перед відстійниками. Вивчення коагулюючої дії вапняного молока, розчинів сірчанокислого алюмінію, сірчанокислого заліза, хлорного заліза і ПАА показало, що найбільш інтенсивно процес укрупнення механічних домішок в стічних водах цехів гарячіше за плющення відбувається при сумісному використовуванні ПАА і хлорного заліза в кількості відповідно 1 і 25 кг/л.

Ступінь очищення води від зважених речовин в горизонтальних відстійниках, що експлуатуються, составляла 40—60%, а ступінь очищення від масел 30—40% при питомому гідравлічному навантаженні до 1,5 м3/(м*г). В результаті більш повного використовування адсорбційних властивостей агрегатів зважених речовин при циркуляції осаду, що утворюються, ступінь очищення води підвищується.