Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
All.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
171.43 Кб
Скачать

70. Новий образ світу і людини в ххі сторіччі

У XXI сторіччі, очевидно, будуть інтенсивно і паралельно розвиватися два процеси: перетворення людства в єдиний біосоціальний організм і формування колективного інтелекту. Якщо ці два процеси зіллються, то суспільство, що виникне в результаті цього симбіозу, вступить у нову стадію антропогенезу. Надії вдосконалити генофонд 15 млрд людей не мають під собою грунту. Можливо, у майб. генетична діагностика зародків і забезпечить можливість відбраковувати ті з них, з яких розвиватимуться дефективні діти. Ситуація кінця мин. й поч. цього ст. свідчить, що до старих загроз додадуться нові, масштабніші і складніші. Якщо їх спробувати класифікувати, то можна виділити принаймні 2 осн. групи.

1 гр. має природний характер і пов’язана із зміною демографічної структури світу та зростанням ресурсного й енергетичного дефіциту. Чис. населення вже в 2050 році буде складати близько 10 млрд. що приведе до демографічного перенавантаження. Це нестача енергії, води, продуктів харчування. Проблемою стане знищення основної бази харчуваннят Не меншою проблемою стане обмеженість доступу населення до питної води і засобів санітарії. Надзвичайно швидко відбувається зростання деградації здоров’я людини. Викликає занепокоєння й глобальне потепління та зміна клімату на Землі. У рез. це може не лише спричинити збільш. природних катаклізмів, а й призвести до зниж. врожаїв с/г культур, зникнення багатьох біологічних видів.

2 гр. пов’язана з прогресуючою нерівністю між людьми і країнами, Тобто усім тим, що залежить від здорового глузду людської спільноти і тих високих моральних цінностей, які мають культивуватися в суспільстві. Серйозною загрозою для економічного зростання і соціального розвитку суспільства стає корупція. Великою загрозою світовій стабільності стає масова міграція з бідних країн до країн багатих. Реальною загрозою людству стає неконтрольоване зброї масового знищення. Зберігатиметься ймовірність доступу до ядерної зброї терористичних організацій, Безперечно, усього цього може й не статись, якщо людство піде шляхом системної “антропологічної революції” та реалізації комплексних, системних підходів до вирішення проблем розвитку і реформування сектору безпеки ХХІ століття. Для того щоб сталося саме так, ми маємо усвідомити, по-перше, людство має у найстисліші терміни скерувати інтелектуальну енергію боротьби за світове панування і накопичення матеріальних благ, на процеси творення. По-друге, людство мусить скасувати стратегію економічного зростання багатих країн, Це економічне зростання має бути трансформованим у процес накопичення знань та удосконалення технологій і самої людини. По-третє, людство має запровадити розумне управління земною цивілізацією для її виходу із приреченого стану в якісно новий стан життєздатного сталого розвитку. Ми маємо стабілізувати чисельність населення Землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]