Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Друк.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
102.02 Кб
Скачать

Тема 4. «Перебудова» та розпад Радянського Союзу

Причини виникнення нового етапу в житті радянського суспільства. «Перебудова». Квітневий Пленум ЦК КПРС 1985 р. Курс на прискорення соціально-економічного розвитку країни.

Концепція перебудови господарського механізму. Дозвіл кооперативної, індивідуальної та приватнопідприємницької діяльності. Причини погіршення соціально-економічної ситуації в країні і провалу курсу на прискорення соціально-економічного розвитку. Наростання кризових явищ в економіці країни.

Політична реформа в СРСР. XIX Всесоюзна партійна конференція. Вибори народних депутатів СРСР. З’їзди народних депутатів СРСР. Відміна 6-ої статті Конституції СРСР. Обрання Президента СРСР.

Демократизація суспільного життя. Виникнення суспільно-політичних рухів і багатопартійності.

Серпневі події 1991 р. Вихід республік із складу СРСР.

Зміни в радянській зовнішній політиці. «Нове політичне мислення». Визнання пріоритету загальнолюдських цінностей над класовими. Радянсько-американські відносини. Підсумки і результати зовнішньополітичної діяльності радянського керівництва.

Vііі. Історія Країн Азії, Африки

та Латинської Америки

в середні віки

Тема 1. Особливості розвитку Середньовічного Сходу, Доколумбової Америки

Схід та Середньовічний Схід. Хронологічні межі східного середньовіччя. Особливості періодизації історії країн Азії, Африки та Латинської Америки.

Поняття про східну деспотію. Роль держави у розвитку східних суспільств. Проблема колоніалізму та його значення у розвитку колоніальних земель. Проблема Сходу та Заходу в історичній ретроспективі. Сходоцентризм і європоцентризм як світоглядні системи. Українське сходознавство: традиції і сучасні доробки. А. Кримський. Вивчення цивілізацій Доколумбової Америки у сучасній історіографії.

Тема 2. Китай у середньовіччі

Історична китаїстика. Середньовічний китайський етнос. Особливості розвитку середньовічного Китаю: династичні цикли та їх ознаки, періодизація. Релігійні та етико-філософські системи Китаю (даосизм, буддизм, (чан-буддизм), конфуціанство) та їх вплив на державну ідеологію.

Політична історія Китаю у період від падіння Хань до імперії Мін Від Хань до Суй (220–581 рр.). Розквіт середньовіччя у Китаї за імперій Тан (617–907 рр.) і Сун (960–1279 рр.). Державний та суспільний устрій, економіка. Монгольська династія Юань (1279–1368 рр.).

Китай у завершальну добу Середньовіччя: Імперія Мін (1368–1644 рр.). Маньчжурське завоювання Китаю. Місце середньовічного Китаю у розвитку далекосхідного регіону та його культурні надбання.

Тема 3. Середньовічна Японія

Початковий етап японського Середньовічя. Періодизація. Держава Ямато. Сінтоїзм як національна релігія. Клан Сога та поява буддизму. Переворот Тайка 645 р. Нарська монархія (710–794 рр.) та завершення складання основ японської середньовічної державності. Період секкан (794–1086 рр.). Доба Хейян (794–1185 рр.) та її значення для розвитку японської культури. Інсей (1086–1156 рр.).

Самурайство та формування системи сьогунату. Сьогунати Камакура, Муроматі, Токугава. Особливості економічного розвитку середньовічної Японії. Видатні пам’ятки культури середньовічної Японії.