Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДЕК Друк.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
102.02 Кб
Скачать

Тема 6. Генеалогія

Предмет та завдання, які виконує генеалогія як історична дисципліна. Місце гене­алогії в системі спеціальних історичних дис­цип­лін. Генеалогія та історичне дже­ре­ло­знавство. Джерела, що використовуються у генеалогії, їх особ­ливості. Родовідні, по­м’янники, сино­ди­ки, писцеві книги, родословці. Легенда про походження сім’ї та поко­лін­ний запис як дві складові частини родовідних. Генеало­гіч­ні древа та таблиці, їх різно­ви­ди. Вертикальні, горизонтальні та колоподібні генеалогічні таблиці. Нумерація при скла­данні генеалогічних таблиць, її можливі варіанти. Ме­то­ди­ка генеалогічного дос­лід­жен­ня, його специфіка. Три етапи генеалогічного дослідження: створення досьє, скла­дан­ня генеалогічних карток, скла­дан­ня генеалогічних древ, таблиць або поколінних розписів.

Тема 7. Геральдика

Предмет, завдання та значення геральдики як спеціальної історичної дис­ципліни. Місце ге­ральдики серед дисциплін історичного циклу. Зв’язок ге­ральдики із сфрагіс­ти­кою. Зна­чен­ня вивчення печаток та гербів для ана­лі­зу письмових джерел.

Специфіка та особливості ге­раль­дичних джерел. Типи й види джерел, що ви­ко­рис­то­ву­ють­ся в геральдиці. Поняття про суто геральдичні джерела. Герб як історичне джерело. Особ­ливості методів вивчення гербів.

ХV. МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ІСТОРІЇ

Тема 1. Урок історії: його типологія і структура.

Урок – основна форма навчального процесу, основні вимоги до уроку. Комбінований урок і вимоги до нього. Урок засвоєння нових знань і вимоги до нього. Урок узагальнення та систематизації знань, вимоги до нього.

Навчальні екскурсії, конференції, консультації та інші форми навчально-виховного процесу при вивченні історії в загальноосвітній школі.

Перевірка та оцінка знань учнів. Прийом роботи з документами на уроках історії. Основні види усного викладання вчителем історичного матеріалу. Методи та прийоми самостійної роботи учнів з підручником. Бесіда на уроках історії, її значення. Шкільна лекція та вимоги до неї. Семінарське заняття, мета і завдання. Вимоги до них. Повторення програмного матеріалу з історії та організація пізнавальної діяльності учнів в процесі повторення. Схема аналізу уроку.

Тема 2. Позаурочні методи навчання.

Завдання позаурочної роботи з історії. Основні її форми. Кабінет історії в школі. Основні завдання шкільної історичної освіти. Побудова шкільних курсів історії. Роль історичних понять. Шляхи та засоби формування історичних понять. Предмет і завдання методики викладення історії. Мета і методика викладення факультативних занять. Навчальна екскурсія, методика проведення. Опитування та його методика. Значення і вид самостійної роботи учнів на уроках історії. Методи навчання та їх класифікація. Гра як форма організації перевірки, узагальнення та систематизації знань на уроках історії. Узагальнююче та підсумовуюче повторення. Роль учнівських зошитів для організації повторення. Робота з художньою літературою на уроках історії. Робота вчителя з різними видами діаграм, схем, таблиць тощо. Формування навичок і вмінь учнів.