Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ_теорія.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

4. Типи економічних систем та їх характеристика.

Типи економічних систем: Традиційна - багатоукладність економіки, збереження натурально-общинних форм господарювання, відсталою технікою, широким застосування ручної праці і виробництва, бідністю населення. Ринкова (економіка капіталізму вільної конкуренції) - планування приватної власності на інвестиційні ресурси, передбачає функціонування великої кількості діючих виробників і покупців товарів, свободу вибору підприємницької діяльності, особисту свободу всіх економічних суб’єктів, однаковий досту їх до ресурсів, науково-технічних досягнень, інформації. Командна (адміністративно-командна) базується на плануванні державної власності, одержанні та монополізації народного господарства, жорсткому, централізованому директивному планування виробництва і розподілі ресурсів, відсутності реальних товарно-грошових відносин, конкуренції і вільного ціноутворення. Змішана є адекватною формою функціонування різних господарюючих країн і характеризується такими рисами: 1) високим рівнем розвитку продуктивних сил і наявністю розвинутої ринкової інфраструктури суспільства; 2) різноманітністю форм власності та різноманітним функціонуванням різних господарюючих суб’єктів (приватних, колективних, корпоративних, державних); 3)оптимальним поєднанням ринкового механізму з державними методами регулювання економіки; 4) вільне підприємництво.

5. Економічні закони та категорії, їх суть та види.

Економічний закон – це внутрішньо необхідні, сталі, такі, що багато раз повторюються суттєві причинно–наслідкові зв’язки між економічними явищами і процесами, а також між сторонами окремих явищ і процесів, їх елементами та властивостями.

Закони поділяються на: всезагальні, які діють на всьому протязі існування людства (закон економії часу; зростання продуктивності праці; підвищення потреб), особливі, дія яких обмежена в часі (закони грошового обігу) та специфічні, що обмежені в часі та сфері дії (закон попиту на предмети розкоші).

Економічні категорії - це теоретичний вираз, мисленні форми економічних відносин у взаємодії з розвитком продуктивних сил, економічних явищ і процесів, які реально існують.

6. Власність як економічна категорія. Об’єкти та суб’єкти власності

Власність - це сукупність виробничих відносин між людьми з приводу привласнення ними об'єктів власності, в першу чергу засобів виробництва, які породжують право володіння, користування й розпорядження цими об'єктами та результатами їх функціонування.

Об'єктами власності є речі, які присвоюються, тобто всі елементи суспільного багатства, результати та фактори виробництва. Суб'єктами власності можуть бути окремі особи (громадяни), колективи, організації, фірми, асоціації, держава.

7. Типи, форми та види власності та їх характеристика. Проблеми трансформації форм власності в економіці сучасної України.

Типи власності: 1.Суспільна характеризується спільним привласненням засобів виробництва й виробленого продукту. Форми цієї власності: державна (види: загальнодержавна,муніципальна(комунальна)); колективна (її види: кооперативна, акціонерна, партнерська, власність суспільних організацій, власність регіональних і культурних організацій). 2. Приватна характеризується тим, що засоби виробництва, а отже, й вироблений продукт, належать приватним особам. Вони можуть привласнити продукт як своєї, так і чужої праці. Форми цієї власності: індивідуально-трудова (види: особиста, сімейна); з найманою працею (види: індивідуальна із застосуванням найманої праці, монополістична,корпоративна). 3. Змішана власність, її види: державно-колективна, державно-приватна, приватно-колективна, спільна із залученням іноземного капіталу.

Головною ознакою української економіки є її трансформаційний характер, рух від одного якісного стану до іншого в результаті глибоких системних змін в економічній та політичних сферах. Обєктивна необхідність ринкової трансформації зумовлена соціальною й економічною неефективністю командно-адміністративної системи, що стала гальмом суспільного процесу.

Трансформаційна економіка є особливим станом еволюційного процесц суспільного розвитку в період зміни його соціально-економічних форм.

Трансформація власності у державі – надзвичайно складний процес, який зачіпає всі сторони суспільного життя. Над розв'язанням цієї проблеми працюють вчені, спеціалісти в різних наукових, державних установах.