Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ_теорія.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

93. Характеристика фаз економічного циклу.

У перебігу економічного циклу розрізняють чотири фази, що послідовно змінюють одна одну. Фази: Криза - це порушення рівноваги в економіці, результатом чого є зниження або зупинка виробництва; Депресія або застій - скорочуються товарні запаси; реалізація товарів відновлюється; падіння цін припиняється; обсяг виробництва дещо збільшується порівняно з кризою; маса капіталів, що не знаходить застосування ані у виробництві, ані у торгівлі зосереджується в банках. Пропозиція грошей перевищує попит на них, норма позичкового відсотку спадає до мінімуму; Пожвавлення - відновлюється докризовий рівень промислового виробництва; Піднесення - докризові показники економічної активності перекриваються, виробництво сягає нового максимуму в межах даного циклу. Цикл завершується, готуючи умови нового надвиробництва і наступної кризи.

94. Заробітна плата, її функції та форми. Номінальна та реальна заробітна плата.

Заробітна плата - це грошове вираження частини необхідного продукту, яка надходить в індивідуальне споживання робітникам фірми у відповідності з кількістю і якістю затраченої ними праці у виробництві.

Функції:Стимулююча (мотиваційна) – заохочує працівників до постійного поліпшення якості та результатів власної праці через встановлення залежності її розміру від кількості та якості праці. Регулююча – оптимізація розміщення робочої сили за регіонами, галузями господарства, підприємствами залежно від ринкової кон’юнктури. Функція формування платоспроможного попиту – узгодження такого попиту з виробництвом споживчих товарів. Платоспроможний попит – форма прояви потреб, забезпечених грошовими ресурсами покупців, та виробництва споживчих товарів.

Форми: Почасова (погодинна) - це оплата працівникові за певний час (годину, робочий день, тиждень) його роботи (праці). Відрядна - це оплата працівникові залежно від розмірів виробітку (виготовлених виробів або здійснених операцій).

Номінальна зарплата — це сума грошей, яку отримує працівник за відповідний період (годину, день, місяць). Реальна заробітна плата - це сума матеріальних і духовних благ та послуг, які можна придбати за номінальну зарплату. Реальна зарплата залежить від ряду факторів : рівня номінальної зарплати; цін на товари і послуги, які споживає населення; величини податків, які сплачуються різними верствами населення в бюджет.

95. Капітал як фактор виробництва і як економічна категорія.

Капітал як фактор виробництва являє собою майно (засоби виробництва), що належать підприємцям або іншим власникам і використовуються в процесі створення товарів і послуг. Особливістю капіталу є те, що він має бути кимось нагромаджений, створений. Капітал існує лише у продуктивному використанні, саме тоді коли його власниками одержуються доходи від користування та володіння своїм майном.

Капітал як економічна категорія – є теоретичним вираженням виробничих відносин між власниками засобів виробництва і власниками робочої сили. Тобто – це історично обумовлене, суспільно – виробниче відношення між підприємцями, що володіють засобами виробництва, і людьми найманої праці (робітниками), які позбавлені будь-яких засобів виробництва.