Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ_теорія.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

21. Банківська система: суть та структура. Основні банківські операції.

Банківська система - це сукупність різних видів банків та банківських об’єднань у їх взаємозв’язку і взаємодії. Види банків: комерційні, інвестиційні, ощадні, іпотечні, земельні та інші. Елементами банківської системи є центральні (національні) емісійні банки, що здійснюють керівництво і контроль за функціонуванням та розвитком усієї банківської системи країни та ділові (комерційні) банки, що здійснюють універсальні банківські операції для підприємств, установ і населення за рахунок грошових коштів залучених у вигляді внесків і депозитів. Комерційні банки здійснюють такі операції: ведення рахунків клієнтів; фінансування капітальних вкладень за дорученням власників або розпорядників інвестиційних коштів; випуск платіжних документів та інших цінних паперів (чеків, акцій, векселів, облігацій тощо); купівля у організацій і громадян та продаж їм іноземної валюти. Банківські операції поділяються: Пасивні - це операції, з допомогою яких створюються банківські ресурси. Комерційні банки утворюють "пасиви" за рахунок власних та залучених коштів. Активні - це операції, які проводять банки з метою прибуткового розміщення залучених коштів. Вони включають строкові та безстрокові позики, які банк надає своїм клієнтам. Комісійні, тобто виконання окремих доручень клієнтів за певну винагороду - комісію. До комісійних операцій належать операції посередницькі (переведення, інкасо й акредитив).

Довірчі (трастові) операції банків - операції банків з управління майном і фондовими цінностями, виконання інших послуг в інтересах і за дорученням клієнтів на правах довіреної особи. Банк бере на себе зобов`язання управління довіреним йому майном і фондовими цінностями з прибутком для власників, за що отримує певну плату.

22. Держбюджет: суть, структура. Бюджетний дефіцит та його причини.

Державний бюджет – баланс доходів і витрат держави, ухвалений на фінансовий рік в законодавчому порядку. Структура бюджетної системи України складається з республіканського бюджету та бюджету адміністративно-територіальних одиниць, а саме: бюджету Республіки Крим та місцевих бюджетів: обласних, районних, міських, селищних та сільських. Всі вони мають дві частини: доходи й витрати: Доходи держави в основному формуються за рахунок податкових надходжень та державних позик, позабюджетних цілових фондів; Державні витрати – державні закупки і. трансфертні платежі (це невідплатні і безповоротні платежі, які не являють собою придбання товарів чи послуг, надання кредиту або виплату непогашеного боргу).

Бюджетний дефіцит - такі об'єктивні економічні відносини, які виникають між учасниками суспільного виробництва щодо використання коштів понад наявні закріплені джерела доходів бюджету в силу зростання граничних витрат виробництва.

Причини дефіциту бюджету пояснюються цілим рядом факторів: * зниженням рівня суспільного виробництва; * глибокою структурною й технологічною незбалансованістю виробництва, постійним виснаженням природних ресурсів, зниженням науково-технічного потенціалу; * послабленням контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємств, постійним зростанням цін, інфляцією; * нераціональною зовнішньоекономічною діяльністю держави; * великомасштабним оборотом "тіньового" капіталу; * великими непродуктивними витратами, приписками, крадіжками, втратами виробленої продукції.