Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ НАТАША. 4 КУРС.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
3.64 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………...……….4

РОЗДІЛ 1 АНАЛІЗ АНАЛОГІВ ТА ПРОТОТИПІВ…………………..7

РОЗДІЛ 2 ВИМОГИ ДО ПРОЕКТНОГО РІШЕННЯ ........................24

РОЗДІЛ 3 АНАЛІЗ ТА ОБГРУНТУВАННЯ АВТОРСЬКОГО РІШЕННЯ.............................................................................................................33

ВИСОВОК………………………………………………………….………43

ВИКОРАСТАНІ ДЖЕРАЛА……………………………………………...44

ДОДАТОК………………………………………………………………….57

ВСТУП

Проектування інтер'єрів як вид діяльності зумовлює відповідну спеціальну підготовку, знання функцій, конструкцій, тонкого розум­іння ролі форми, пластики, значення світла, кольору, текстури та фактури в інтер'єрі тощо. У художньому розумінні образ інтер'єра сприймається людиною як єдине ціле. Разом з тим для професійно­го оволодіння механізмом естетичного формування художнього об­разу інтер'єра потрібно знати процес утворення цілого з окремих елементів і організуючих його засобів, специфіку художнього деко­ру, принципи його органічного поєднання з формою архітектури та обладнання, а також з композиційною організацією в цілому.

У професійній підготовці спеціаліста з “Дизайну” значну роль відіграє дипломна робота.

Дипломна роботаце кваліфікаційне навчально-наукове дослідження студента, яке виконується на завершальному етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Дипломна робота має комплексний характер і пов’язана з використанням набутих студентом знань, умінь та навичок зі спеціальних дисциплін. У більшості випадків дипломна робота є поглибленою розробкою теми курсової роботи студента. Нею передбачено систематизацію, закріплення, розширення теоретичних і практичних знань зі спеціальності та застосування їх при вирішенні конкретних наукових, виробничих та інших знань.

До дипломних робіт висуваються такі основні вимоги:

  • актуальність теми, відповідність її сучасному стану певної галузі науки та перспективам розвитку, практичним завданням відповідної сфери;

  • вивчення та критичний аналіз монографічних і періодичних видань з теми;

  • вивчення та характеристика історії досліджуваної проблеми та її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній галузі;

  • чітка характеристика предмета, мети і методів дослідження, опис та аналіз проведених автором експериментів;

  • узагальнення результатів, обґрунтування їх, висновки та практичні рекомендації.

Задачі організації внутрішнього простору і формування інтер'єру як

закінченої архітектурної композиції не можуть бути відірвані від тих вимог, заради яких виникає цей простір. Витрата величезних коштів і людської праці на будівництво завжди починаються з визначення цілей.

Характерно, що внутрішній простір, здатний забезпечити проведення життєвих, побутових та виробничих процесів і створити визначений комфортні умови знаходиться у прямій залежності від економічного і матеріально - технічного рівня розвитку суспільства. Так, наприклад, ступінь ергономічних, естетичних та дизайнерських рішень простору, норма корисної площі, принципово змінюють характер інтер’єру приміщення для громадського харчування та відпочинку. В даному дизайн-проекті пропонується створити інтер’єр дискоклубу, який би вражав своєю нестандартністю, а саме образністю та розкішшю.

При проектуванні інтер’єру були використані аналоги по даній темі, література та нормативні документи які містять дані про загальні відомості по приміщенням громадського харчування.

Гарний дизайнер - це обов'язково й гарний психолог, що, насамперед, прагне реалізувати не свої творчі амбіції й стереотипи, а розпізнати й оформити в матеріалі очікування й переваги замовника. Дизайнер-професіонал, який розбирається в різних стилях і напрямках, вільно орієнтується в різноманітті сучасних матеріалів і технологій.

РОЗДІЛ І Аналіз аналогів та прототипів

    1. Конструкторсько-технологічний аналіз

Кімната-трансформер (мал.1.1) з російською назвою «Матрьошка» була представлена студентами-дизайнерами Сарою Ремнерт, Ганною Торс, Ганною Фоссан і Магнусом Густавссон з університету Mittuniversitetet (Mid Sweden University) ще кілька років тому. Всього на 4 кв. метрах розташовується компактний набір меблів: бібліотека, двоспальне ліжко, диван, обідній стіл (який можна перетворити на журнальний столик), барна стійка, 4 пуфа, робочий стіл, а також маса зручних відсіків для зберігання речей. Конструктори запевняють, що одночасно тут можуть розміститися 12 осіб. Подіум має дві сходинки, в яких знаходяться потаємні ящички. Пустотіла конструкція ліжка дозволяє приховати в собі прямокутний столик та чотири пуфи (мал.1.1), які необхідні для гостинної. Зручна конструкція ліжка дозволяє утворювати різні форми для сидіння гостей, а для сну його можна повністю витягнути з під подіуму. Прямокутні форми прості та функціональні надають приміщенню стильової легкості та ненагромадженості. Використані матеріали для конструкцій переважно пластик та ЛДСП. Пуфи та ліжко мають м’яку оббивку. Загалом інтер’єр зручний та функціональний зосереджений на людей, що живуть в тісних квартирах (особливо студенти, жителі великих міст або приїзжі на заробітки). «Матрьошку» можна використовувати і у великих квартирах, вона ідеально підійде для гостьової кімнати, дитячої або кабінету.

Мал.1.1 Інтер’єр кімнати трансформер

Мал.1.1 Інтер’єр кімнати трансформер

Інтер’єр (мал. 1. 2) , декоративність закладена в створеному інтер’єрі, починаючи від стелі і закінчуючи занавісками та шторами.Неймовірна кількість світильників придає приміщенню теплоти та затишку, це по-перше, по-друге, це система-трансформер, яка практично знаходить своє місце біля правої сторони. І це рішення дизайнера висвітлює суть задуму, бо саме прості форми доповнюються кольором, блиском. Тому ″кричуща″ фактура або рель’єфна штукатурка лише ″забила″ б її.

Для того щоб отримати бездоганний результат за матеріал було взято ДСП та скло, і це не даремно, оскільки є найбільш практичними у використані (так як це дитяча кімната). Конструкція стінки-ртансформера є багатофункціональною вона вміщує і робочу зону, і полиці для речей, і навіть ліжко. Продемонстрований дизайн як кімнати так і елементу враховує конструкторсько-технологічй чинники, тому має право на існування. ДСП і у цьому варіанті доцільний, томущо є простим в обробці і розроблений спеціально для приміщень які потребують врахування багатьох особливостей, куди увійшли і відтінок, і екологічність, паропроникнйсть, паропоглинання, вологостійкість, гігроскопічність і так далі.

Мал.1.2

Також, на трансформері зосереджена вся увага, бо помістити в одному елементі і шафу для речей, полиці для книжок, робоче місце і ліжко досить складно. Для яскравості дизайнер обрав збадьорюючу, але ненапружену кольорову гаму що найліпше буде підходити малечі. Вище описана конструкція розміщується периметру стін, як і у попередьому випадку не відбирає простір. По стилю були вдало та цікаво запропоновані поєднання округлих та прямокутних форм. Підлога не прогнозує конструкцій, тому як звичай обирається паркет. Тут він покладений звичайним порядком, який підкреслює меблі.

Наступна кімната трансформер (мал.1.3) відрізняється за своєю конструкцією. Вона несе дві функції спальні та робочого місця. В інтер’єрі використано двох ярусне ліжко Lollipop IN. Воно має досить просту конструкцію, легким рухом руки, сходи повертається, телескопічно складається, узголів'я також займає горизонтальне положення, потім поштовх рукою - і перед вами верхня дверцята шафи. У конструкції нижнього ліжка, крім узголів’я, складаються ще й ніжки. В складеному вигляді (мал.1.3) ліжко являє собою плоску стінку, таким чином не загромаджуючи простір робочої зони. Також в кімнаті знаходиться шафа-купе для речей.

Для більшого ефекту трансформування слід було використати більш складні конструкції столу та поличок, щоб максимально змінити призначення кімнати, як у попередніх аналогах.

Мал.1.3 Інтер’єр кімнати трансформер

Мал.1.3 Інтер’єр кімнати трансформер

Наступна дитяча кімната (мал.1.4) також розрахована на дві дитини, але шкільного віку. Подіум має висоту близько 50 см , для підйому на який розраховано дві сходинки. Ліжка як і в попередньому аналогу методом “матрьошки” висовуються з-під подіуму з двох сторін. Подіум виготовлено з ДСП. На ньому розміщується шафа і два столика з поличками для шкільного устаткування. Столики легкої конструкції мають ніжки у вигляді трубок. Полички відкриті та кріпляться до задньої стіни. Загалом інтер’єр зручний та продуманий.

Мал.1.4 Ліжко трансформер

Дитяча кімната (мал.1. 5) розрахована на двох дівчаток шкільного віку,вона виконана в рожевих тонах. З під дивана витягується ще одне ліжко, це є плюсом тому що після сну його легко можна сховати під диван і звільнити тим самим місце.

Мінусом є те що кімната має одне робоче місце, бо дітям прийдеться робити домашнє завдання по черзі і це займатиме їх час. Стіл де знаходиться компютор, книги та інші речі не великого розміру. Також в кімнаті є шафа для шкільного приладдя. Полички в шафі відкриті. Загалом даний інтер’єр можна вважати зручним та продуманим.

Мал. 1. 5 Дитяча кімната

Наступна кімната (мал. 1. 6) теж розрахована на дві дитини але підліткового віку.

Вона розроблене на тематику космосу, космічного корабля.

В ній знаходяться два ліжка які стоять одне проти одного і також біля кожного з ліжок стоять м’які крісла.

На стіні напроти ліжок висить плазмовий телевізор. Двері до кімнати нагадують двері в трюмі підводного човна. В стелі над кожним ліжком зроблено квадратні заокруглені вікна, а на стіні біля дверей зроблено невелике кругле вікно. Кімната простора і не навантажена меблями. Мінусом кімнати є те, що вона не має робочого місця.

Мал. 1. 6 Дитяча кімната

Кімната (мал. 1.7) також зроблена для двох хлопчиків шкільного віку, вона має два ліжка одне з яких виїдає з під подіуму, висота якого приблизно 60 см. Інше ліжко знаходиться на висоті приблизно 1. 50 см. На нього можна піднятися за допомогою спеціальних пересувних сходинок.

Плюсом є те, що в кімнаті є два робочих місця і два компютори.

На стіні прибиті полички для книг і іншого шкільного приладдя. Кімната поділена на три зони : робочу, ігрову та зону сну. Також кімната освітлюється не лише штучним, а й природнім освітленням. Кімната розроблена дуже вдало, інтер’єр зручний і просторий.

Мал. 1. 7 Дитяча кімната

Кімната розроблена (мал. 1. 8) для однієї дівчинки шкільного віку. В кімнаті є одне високе ліжко, в якому є полички для зберігання одягу. Кімната дуже простора і велика, крім ліжка в кімнаті є шафа для зберігання одягу, відкрита шафа для зберігання книг та шкільного устаткування. Стіл де дитина буде робити домашнє завдання, а також ще дві невеличкі шафки де можна зберігати свої речі. Кімната має два вікна які добре освітлюють кімнату в день, цим економлячи електроенергію. Кімната дуже простора і не напружена меблями.

Мал. 1. 8 Дитяча кімната

Наступна кімната (мал. 1. 9) розроблена для одного хлопчика шкільного віку. В кімнаті є просте за конструкцією ліжко, дві шафи одна з яких є шафою – перегородкою , а інша стоїть біля стінки.

Кімната має ігрову зону в якій є спеціальна драбина де дитина може займатися фізкультурою,на підлозі лежать матраци на випадок, якщо дитина впаде.

Кімната дуже підходить для рухомого хлопчика, вона освітлюється, як природнім так і штучним світлом. Конструкція стелі проста вона нагадує нічне небо, бо в неї вмонтовані маленькі точкові світильники, які нагадують зірки.

Мал. 1. 9 Дитяча кімната

Головною родзинкою спальні (мал.1.10) є настінний розпис з зображенням дерева сакури та журавлів. Використання перспективного зображення розширює площу маленької кімнати та надає легкості. Існує величезна кількість прийомів і технологій нанесення розпису. У будь-якому випадку, перш за все, потрібно підготувати поверхню: подбати про те, щоб вона була абсолютно чистою і гладкою. В якості основи для живопису служить гладка або фактурна штукатурка. Настінний розпис виконується темперою або акриловими фарбами. Темперні фарби на основі ПВА або казеїново-масляної емульсії відносяться до водорозчинних. Вони володіють відмінною адгезією, тобто «зчепленням» з поверхнею основи, будь то штукатурка, дерево, гіпсокартон. Після висихання вже не схильні до розчинення водою. Що стосується художніх властивостей, то темпера прозора, глибока за тоном і дозволяє використовувати такий прийом, як лесировка, коли один напівпрозорий барвистий шар накладається на інший, створюючи гру відтінків. Акрилові фарби виготовляють на основі водної суспензії акрилових смол з додаванням натуральних або синтетичних пігментів. Вони не розчиняються водою після висихання, добре лягають на практично будь-яку поверхню, стійкі до перепадів температури і впливу світла.

Сучасна фарба не вигорає, не стирається. Тому сучасну розпис можна спокійно мити. Крім того, останнім часом у техніці розпису активно використовується так званий «французький віск», який додає малюнку зовсім особливу, неповторну глибину.

Мал.1.10 Інтер’єр спальні