Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАВДАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ МОДУЛЬ 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
90.11 Кб
Скачать

ЗАВДАННЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ МОДУЛЬ 1

Завданий самостійної роботи і геми №1. Основні іавдання, предмет, методи і функції теорії держави і права.

Для успішного засвоєння всього обсягу теми, студентам необхідно самостійно підготувати та законспектувати у зошитах для самостійної роботи відповіді на наступні питання:

  1. Історія і передумови виникнення теорії держави і права як науки.

  2. Теорія держави і права в системі суспільних наук.

Відповідаючи на питання про історичний пияч формування науки іеорії держави і права, слід звернуте увагу на те, що потреби суспільної практики викликали необхідність концентрації уваги безпосередньо нг закономірностях правової дійсності а їх вивчення було покладено до основи формування загальнотеоретичних (історико-теоретичних) наук.

Загальна теорія держави і права не відразу сформувалася з такою назвою і змістом. Теорія права (1е§а Леогу) є німецьким поняттям, уживаним у континентально-європейському правовому регіоні. Це поняття не властиве англо-американській правовій думці. Тут оперують поняттям «юриспруденція». У Західній Європі ті Росії теорія держави і права склалася в XVIII — XIX століттях на підґрунті таких наук і навчальних дисциплін, як енциклопедія права, філософія права.

Енциклопедія права як навчальна дисципліна виникла ще у XVII ст. Одним із перших підручників була «Універсальна енциклопедія права» Г. Гунніуса, видана в 1675 р. Широко відомі також роботи з енциклопеді права К. Неволіна, Е. Грубенькою, Г. Чичеріна та інших (XIX — початок XX ст.).

Спочатку енциклопедія права не мала чітко окресленого предмета і єдиної стрункої системи. Вона містиш перелік- і огляд усіх юридичних наук як початкових відомостей про право, різні його галузі та методи вивчення По-різному вирішувалося питання про статус енциклопедії права. Одні вчені розглядали її як самостійну юридичну науку зі своїм предметом і методом, інші — тільки як навчальну дисципліну. Поступово вона почал; тлумачитися як загальне вчення про право, котре охоплювало увесь зміст правознавства в єдності і системі, в йоп основних і загальних засадах.

Такий підхід виходив за рамки звичайного розуміння енциклопедії як конспективного викладу окреми; правових наук. У 70— 80-х роках XIX ст. у країнах Західної Європи, Росії, Україні затвердилася назва ново навчальної дисципліни — загальна теорія права, котра являла собою узагальнюючу галузь знань.

Попередницею загальної теорії держави і права була також філософія права, яка ґрунтувалася на теорі природного права. Першими авторами, що ввели термін «філософія права» у науковий обіг, були Ґуго (1798) Гегель (1820). Остин (1832). Певний поштовх до оформлення філософії права як внутрішньо узгодженої єдино узагальнюючої науки про право був даний Ф. Шеллінгом (1803).

Термін «теорія права» замість «філософії права» був введений А. Меркелем у 70-х роках XIX ст., причом; не в значенні ідеальних першооснов права (такий підхід властивий теорії природного права, що була покладена д< основи філософії права), а у значенні чинної системи правових норм. У такий" спосіб на основі енциклопедії прав; і філософії права поступово сформувалася загальна теорія права, яка охоплює як філософське осмислення правово дійсності, так і найзагальніші уявлення про систему юридичних наук.

На початку XX ст. при вивченні «загальної юриспруденції» (теорії права) перейшли від порівняльноп аналіз) змісту правових норм і понять до дослідження структури, функцій правових норм і правових систем Спеціалісти в галузі теорії права у Західній Європі Г.Кельзен і Л.Дюгі заснували «Міжнародний журнал теорі права». Тематика публікацій була орієнтована на розробку загальних проблем для різноманітних правових систем природа права, співвідношення держави і права, права і суспільства, фундаментальні поняття і методи теорії правг Теорія держави і права стала фундаментальною юридичною наукою.

У розвитку теорії держави і права в континентальній Європі була перерва, пов'язана з відродженням післ Другої світової війни філософії права, зверненої не до досвіду, а до ідеї. У СРСР такої перерви в розвитку теорі держави і права не було, хоча поширення ідей філософії права не пройшло безслідно.

У 60-ті роки XX ст. почалося відродження теорії держави і права на базі розвитку нових галузей — інформатики, кібернетики, лсонпічної логіки, соціології права та іп. Нині теорія держави і права міждисциплінарною наукою. Вона використовує досягнення як галузевих юридичних наук, так й інших суспільни: наук. При цьому виконує інтегруючу функцію: по-перше, забезпечує взаємодію різноманітних наук у досліджень права; по-друге, об'єднує результати їх досліджень з елементами філософії права.

При підготовці до питання про місце теорії держави і права в системі суспільних наук, слід приділит увагу тому, що дана наука, перебуваючи в системі гуманітарних наук, тісно взаємодіє з філософією, політологієк економічною теорією, соціологією, психологією, етикою, історією, педагогікою і так далі.

Так. за допомогою філософії виробляються світоглядні позиції теорії держави і права, внаслідок чог остання озброюється загальною методологією пізнання державно-правової дійсності. Наукове пізнання держави права вимагає використання філософських положень про загальні закони розвитку природи, суспільства

'єднаннями, можна набагато повніше і глибше пізнати суть держави, його місце і роль в політичній організаці :пільства.

З іншого боку, політологія часом використовує теоретичні висновки і узагальнення, пов'язані з такимі ціальнпми інститутами, як державу і право (поняття, ознаки, форми і функції держави, співвідношенні літичного і державно-правового режимів і тому подібне).

Між теорією держави і права і економічною теорією, соціологією, психологією і іншими гуманітарнимт уками також існує тісний зв'язок. Вони взаємозбагачують один одного, застосовуючи часто як загальні «дисциплінарні поняття — суспільство, благо, інтерес, власність, дія, поведінка, відносини і так далі, так і суте гціальні — цивільне суспільство, право власності, правомірна поведінка, протизаконний інтерес, виробний шостій і ін.

Завдання самостійної роботи з геми № 2. Походження та етапи розвитку держави.

Для успішного засвоєння всього обсягу матеріалів теми, студентам необхідно самостійно підготувати тг сонспектувати у зошитах для самостійної роботи відповіді на питання: