Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15-21.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
26.69 Кб
Скачать
  1. Прогноз на основі індикаторів

Це прогноз за однією або декількома передумовами.

3. Регресійний аналіз.

Метод визначення форми, напрямку і тісноти зв'язку між незалежними і залежними перемінними.

4. Метод екстраполяції.

Екстраполяція - статистичний метод прогнозування економічних показників, при якому розраховують значення рівнів за межами наявних фактичних даних, виходячи з припущення, що виявлена тенденція збережеться і надалі.

5. Сценарій.

Передбачення розвитку і майбутнього стану чинників, що впливають на підприємство. Цей метод використовується для вирішення таких проблем, як генерація ідей нових продуктів, планування диверсифікації.

19) Процес дослідження конкурентів

Процес дослідження конкурентів включає такі маркетингові дії:

  1. виявлення діючих і потенційних конкурентів;

  2. оцінка діяльності конкурентів і визначення найбільш активних із них;

  3. виявлення стратегії активних конкурентів;

оцінка конкурентоспроможності активних конкурентів і визначення

При виявленні діючих і потенційних конкурентів з існуючих підходів доцільно використовувати підхід, заснований на задовільненні визначених типів потреб. Саме цей підхід дозволяє виявити 2 групи підприємств-конкурентів: тих, які орієнтуються на задоволення всього комплексу запитів споживачів, і підприємств, що орієнтуються на задоволення специфічних потреб окремих сегментів ринку.

Оцінку діяльності конкурентів доцільно проводити шляхом використання експертних оцінок за такими показниками: ринкова частка підприємства, чистий прибуток, рентабельність, обсяг продажу,

Виявлення стратегії активних конкурентів варто здійснювати на основі визначення ступеня, який займає кожний активний конкурент у конкурентній боротьбі. Ступінь, який займає підприємство визначається по його ринковій частці в загальному обсязі продажів.

В залежності від своєї ролі в конкурентній боротьбі всі підприємства можуть бути поділені на 4 групи: ринковий лідер, претендент, послідовник і новачок (організація, що знайшла ринкову нішу).

Ринковий лідер - підприємство з найбільшою ринковою часткою в галузі

Ринковий претендент - підприємство в галузі, яке бореться за збільшення своєї ринкової частки, за входження в число лідерів.

Ринковий послідовник - підприємство в галузі, яке проводить політику проходження за галузевими лідерами, віддає перевагу зберігати свою ринкову частку, не приймаючи ризикованих рішень.

Підприємства-новачки - обслуговують малі ринкові сегменти, на які інші підприємства - конкуренти або не зважили, або не взяли до уваги.

20) Оцінка конкуренср.Фірми ,поняття профілю діяльності і полярності

Коли в галузі існує багато підприємств конкурентів, відслідковування діяльності всіх цих підприємств може бути непотрібним. Тому виникає задача виявлення пріоритетних конкурентів. Виходячи з цього, пріоритетними конкурентами для лідера є інші лідери і деякі претенденти, для претендента - інші претенденти і деякі лідери.

Дослідження пріоритетних конкурентів проводиться з таких напрямків:

  • дослідження конкурентоспроможності продуктів;

  • дослідження конкурентоспроможності маркетингової діяльності;

  • вивчення конкурентоспроможності підприємства в цілому.

Для оцінки конкурентоспроможності активних конкурентів варто використовувати кількісні і якісні показники в комплексі. Кількісні показники це: ринкова частка підприємства, прибуток, рівень рентабельності, обсяг реалізації товарів, продуктивність праці. Оцінка кількісних показників здійснюється на основі шкали оцінок кількісних показників. З якісних показників доцільно використовувати широту асортименту, ціну товару, систему збуту, рівень сервісу, рівень послуг та інше.

Після оцінки кількісних і якісних показників розробляється «профіль діяльності» конкурентів за виділеними групами підприємств. Аналіз «профілю діяльності» активних конкурентів дозволить виявити «ключові фактори успіху» і слабкі сторони їхньої діяльності.

На основі «профілю діяльності» необхідно скласти «профіль полярності» (карту сильних і слабких сторін) для всіх груп підприємств, що дозволить провести не тільки порівняльну оцінку конкурентів, але і послужить основою для вибору стратегії конкурентної переваги і визначення конкретних маркетингових засобів для підвищення конкурентоспроможності свого підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]