Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори,ГОС.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

191.Поведінка людини як джерело інформації про неї.

Спілкуючись з партнером, ми дістаємо велику кількість інформації про нього, про його стани і переживання. Обличчя людини, міміка, її жести, загальний стиль експресивної поведінки, манера стояти, сидіти, звичні пози і їхня зміна під час розмови, просторова орієнтація стосовно партнерів, а також різні сполучення цих факторів – усе це має певний соціально-перцептивний зміст і несе інформацію про її внутрішні стани та характеристики. Перші дослідження поведінки люд провів Ф. Хайдер. Основні положення:1)Люди відповідають за свої наміри і зусилля, в меншій мірі - за здібності;2)Чим більше факторів оточуючого середов впливають на дії люд., тим менше люд відповідає за них.

194.Імідж викладача.

Викладач повинен представити себе, свій характер, свій ситуативний стан так, аби викликати необхідну поведінку учнів. Повинен твердо знати яким він хоче постати перед учнями. Велике інформаційне навантаження несе зовнішній вигляд педагога. Професійні вимоги до педагога: він повинен ідеально виглядати, триматися впевнено і мати почуття гумору. Зовнішній вигляд викладача має бути естетично виразним. Неприпустиме недбале ставлення до своєї зовнішності, але неприємна і надмірна увага до неї. Естетична виразність педагога виявляється й у тому, наскільки привітний у нього вираз обличчя , у зібраності, стриманості рухів, у поставі і ході. Навіть у тому, як викладач заходить до аудиторії, як вітається, рухається по аудиторії виявляється особистість педагога, його вплив на учнів.

Викладач, що вперше входить в аудиторію, може для посилення авторитетності скористатися прийомами самореклами, щоб підкреслити важливі професійні особливості, що збільшать довіру аудиторії(повідомити про свої виступи, публікації). Самореклама починається з вибору одягу, зачіски сумки, тобто зі створення власного іміджу зовнішніми даними. Також викладач повинен утвердити себе як авторитетне джерело інформації. Авторитет одразу забезпечить йому довіру аудиторії і інтерес до тієї інформації, що він збирається запропонувати. Обличчя не повинне бути похмурим, пихатим, зарозумілим, презирливим. На слухачів треба дивитись прямо, але не пильно, а періодично обводячи поглядом усіх. Насамперед, треба вибрати правильну дистанцію між собою й аудиторією, для викладача ця відстань дорівнює від 1,2 до 3 метрів і більше. Треба також подбати про положення корпусу тіла стосовно тих, хто слухає. Оптимальна позиція обличчям до аудиторії, найгірша – спиною.

192.Імідж та його роль у професійному спілкуванні викладача.

Імідж – це візуальна привабливість особистості. Імідж – спрямоване формування враження про себе, спеціальним чином організоване і структуроване в контексті „Я”, що має відсилання до більш загальної, престижної категорії людей. Багато людей мають від природи привабливий імідж, але частіше симпатії людей здобуваються завдяки мистецтву само презентації, без якої не досягти серйозних успіхів. Вигляд людини, його імідж в очах знайомців і незнайомців сьогодні виконує дуже важливу комунікативну функцію.

Через безліч каналів людина посилає іншим людям інформацію про те, що вона собою являє. Люди формують свою думку про іншу людину протягом перших секунд, просто кинувши очима, навіть до того, як вона почала говорити. Те, як вона „обігрує” свою зовнішність, її манера триматися, жести, голос і мовлення, предмети, що оточують її, навіть те, якими канцелярськими товарами вона користується – усе це повідомлення, що посилаються людиною іншим. До пріоритетних якостей, що формують позитивний імідж відносять: 1) перша група: комунікабельність – здатність легко сходитись з людьми, емпатичність – здатність до співпереживання, рефлективність – здатність зрозуміти іншу людину, красномовність – здатність впливати словом. 2)друга група(характеристики особистості, що є наслідком її освіти і виховання): моральні цінності, психічне здоров’я, знання набору людських технологій(міжособистісне спілкування, діловий спіч, попередження і подолання конфліктних ситуацій.)3)третя група – те, що пов’язане з життєвим і професійним досвідом. Велике інформаційне навантаження несе зовнішній вигляд педагога. Професійні вимоги до педагога: він повинен ідеально виглядати, триматися впевнено і мати почуття гумору. Зовнішній вигляд викладача повинен бути естетично виразним. Однією з перших і найголовніших задач, що постають перед викладачем в аудиторії, є утвердження себе як авторитетного джерела інформації. Авторитет відразу забезпечить йому довіру аудиторії й інтерес до тієї інформації, що він збирається запропонувати. Авторитет може бути результатом тривалої роботи з аудиторією і залучення їі на свій бік за допомогою різних педагогічних прийомів. Викладач, що вперше входить в аудиторію, може для посилення авторитетності скористатися прийомами самореклами, щоб підкреслити важливі професійні особливості, що збільшать довіру аудиторії. Елементами самореклами можуть бути і такі невербальні засоби, як поза, постава, хода, жести. Правильна постава створює відчуття впевненості, спокою і високої самооцінки. Самостійне і досить значне місце серед невербальних засобів самореклами займають міміка і жестикуляція. Ними можна продемонструвати своє ставлення до аудиторії й емоційний стан. У будь-якому випадку для викладача важливо не тільки вміти керувати лицьовою експресією, але й імітувати певні стани для демонстрації власного ставлення до аудиторії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]