Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 1курс.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
118.57 Кб
Скачать

Основні зовнішні зв’язки підприємства з іншими підприємствами в процесі основної діяльності

Продукція ВАТ «Кредмаш» реалізовується, як по прямим договорам з покупцями, так і через дилерів. Найбільш активні і ефективно працюючі дилери:

– ООО «Ротор», м.Самара, директор Апкалімов Д.Р.

– ТОВ «Шар», м. Кременчук, директор Некрасов С.В.

– ТОВ «Кредмаш – Імпекс», м.Кременчук, директор Головін О.Є.

– ТОВ «Вершина», м.Томск, директор Шурін А.В.

– УП «Белавтодорснаб», м.Мінськ, директор Спиченок І.Л.

Сучасний етап розвитку світогосподарських зв'язків характеризується розширенням усіх форм міжнародних економічних відносин на основі швидкого росту продуктивних сил, який обумовлений прискоренням науково – технічного прогресу. Тому більшість великих підприємств

17

починають реалізовувати свою продукцію як на внутрішніх, так і на зовнішніх ринках.

Проаналізувавши діяльність Кременчуцького заводу дорожніх машин ВАТ «Кредмаш», можна побачити те, що частка продукції, що реалізується підприємством на зовнішніх ринках, стає все більша. Тому аналіз зовнішнього ринку, організація експортної діяльності, удосконалення відділу зовнішньоекономічної діяльності є одним з першочергових завдань на даному підприємстві.

З аналізу обстеження ринків слідує, що в найближчий час необхідно освоювати наступні види продукції: мобільні асфальтозмішувальні установки продуктивністю до 160 т/добу, подрібнюванні комплекси для отримання кубовидного щебеня, асфальтозмішувальні установки продуктивністю 200 – 400 т/добу, піскороскидувач з астоматичною системою регулювання, контролю, установки для по верхньої обробки автодоріг.

Продукція ВАТ «Кредмаш» постачається в Азербайджан, Узбекистан, Литву, Естонію, Гвінею, Росію, Білорусію та в інші країни світу. Роботи по розширенню географії продаж і просуванню нашої продукції не зупиняється.

Аналізуючи діяльність Кременчуцького заводу з покупцями, можна зробити висновок, що у ВАТ «Кредмаш» відсутнє єдине положення про гнучку систему взаємовідносин з діловими партнерами. Це такі як:

  1. Введення жорсткої обов'язковості при виконанні замовлень.

  2. Зниження цін на свою продукцію для постійних ділових партнерів ( не беручи до уваги дилерів).

  3. Проведення конструктивних ділових переговорів з ціллю пошуку взаємних інтересів.

Асфальтозмішувальні установки виробництва ВАТ "КРЕДМАШ" зайняли свою нішу серед аналогічного обладнання західних і російських фірм: вони у 2 – 3 рази дешевше аналогів при високих технічних характеристиках.

18

Із загального обсягу реалізації продукції за межі україни реалізовано 73,7%, в межах України – 26,3% продукції (за даними 2008року).

ВАТ «Кредмаш» за 2009 рік виготовив 26 асфальто – та грунтозмішувальних установок, проти 102 штук у минулому році, або 25,5% проти 2008 року. Реалізовано продукції на 149,3 млн.грн., в тому числі 80% асфальтозмішувачів було відправлено на експорт. Колектив підприємства працював над створенням нової техніки. У 2009 році споживачам було запропоновано три варіанти поліпшених установок: ДС – 185У, КДН – 201637 ВМ і ДС – 168637У всі вдосконаленні моделі установок розраховані на випуск асфальтної суміші за світовими стандартами якості. Але неплатоспроможність споживачів через фінансову кризу спричинила відсутність замовлень і різке падіння обсягів реалізації техніки. Підприєство працювало лише 3 дні на тиждень.

При проведенні виставок і семінарів стає ясним, що необхідно мати рекламні проспекти, планшети з логотипом підприємства, необхідно укладати гроші для участі в спеціалізованих виставках, семінарах, нарадах дорожників – всі ці затрати з часом окупляться.

Ринок Російської Федерації — основне джерело прибутку ВАТ "Кредмаш". Більша частина контрактів на поставку, що здійснюється в Україні, являється бартерною, тому російський ринок має важливе значення в аспекті збуту товарної продукції підприємства.

Зарубіжні компанії, що виробляють аналогічну техніку, не можуть реально конкурувати з підприємством у силу високої вартості своєї продукції. Однак вони інтенсивно "промацують" ринок СНД, чинять тиск на правління, проводять агресивну рекламну політику, створюють спільні підприємства. У цих компаній зазвичай висока якість продукції, великі технологічні потужності, оборотні кошти, що дозволяють проводити інтенсивну маркетингову і рекламну діяльність. Однак доки ціна буде залишатися вирішальним фактом при виборі постачальника на ринку СНД,

19

продукція з маркою "КРЕДМАШ" буде користуватися попитом. Крім того, виробником практично всіх асфальтозмішувальних установок у СНД є ВАТ "КРЕДМАШ", а це означає стабільний попит на запасні частини, вузли, агрегати і технічний сервіс на тривалий період часу.

Основними конкурентами ВАТ "КРЕДМАШ" на ринку асфальтозмішувальних установок є переважно російські підприємства і спільні підприємства (СП):

  • завод "Ремдормаш", м.Верхній Уфолей;

  • СП "Тюмень – Дормаш";

  • Підприємства в Росії м. Твер – , м. Брянськ – , м. Смоленськ – «Дормаш», та «Юрга», що в м. Кемерово, випускаючи запчастини до асфальтозмішувальних установок, які характеризуються низькими обсягами виробництва;

  • СП "Бернарді" Рязанська обл., Росія, СП "Марини" м. Самара;

  • Інші СП за участю закордонного капіталу (асфальтозмішувальні установки, що випускаються, характеризуються високою вартістю (більше ніж у 3 рази) у порівнянні з продукцією ВАТ "Кредмаш" кращим естетичним оформленням і високим рівнем комп’ютеризації.

Основні конкуренти ВАТ "КРЕДМАШ" на ринку автобітумовозів (АБ), автоцистерн (АЦ), автогудронаторів (АГ):

  • "Іркутськ - Дормаш" (АБ,АГ,АЦ);

  • "Курган - Дормаш" (АЦ);

Конкурентами по основній продукції – асфальтозмішувальних установок – являються відомі світові фірми – виробники аналогічного обладнання:

  • Німеччина: AMANN, BENNIGHOVEN, WIBAU, TELTOMAT;

  • Італія: MARTINI;

  • Франція: ERMONT;

  • США: ASTEK, PARKER;

20

  • Росія: АО «САСТА», Росасфальт, центросвар, Урал НИТИ.

По свідченням спеціалістів, обстежуючи регіони Хабаровського краю, Примор’я , Алтайського краю в ці регіони Росії поставляються асфальтозмішувальні установки і запасні частини до них виробника Кореї, Китаю, Японії. Найчастіше поставка в Росію , Казахстан, країни прибалтики і другі країни СНД здійснюється вже бувших в експлуатації асфальтозмішувальних установок.

Наприклад, поставку такої техніки у північно – східний регіон Росії здійснює ТОВ «Интегра» (Санкт–Петербург). Вартість асфальтозмішувальних установок західних фірм, навіть бувших в експлуатації, в 3 – 5 разів вище вартості аналогічних нових установок ВАТ «Кредмаш». По свідченням, одержаним із Інтернету, щомісячно кордон Росії пересікають 12 – 15 асфальтозмішувальних установок. Слідує відзначити, що російські виробники асфальтозмішувальних установок мають певні труднощі з реалізацією своєї продукції або через її високої вартості і високої конкуренції зі сторони західних фірм або через низького технічного рівня раніше засвоєних установок.