Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 1курс.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
118.57 Кб
Скачать

Посадові інструкції

Посадова інструкція – це документ, що регламентує виробничий процес кожного працівника. Зазвичай включає короткий виклад основних обов'язків, повноважень та необхідних навиків, що відносяться до конкретної посади в організації.

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ДИРЕКТОРА ПІДПРИЄМСТВА

Директор підприємства має такі права та обов’язки:

  1. Визначає, формулює, планує, здійснює і координує всі види діяльності підприємства.

  2. Визначає напрями розвитку підприємства у формуванні цінової, кредитно – банківської, податкової та страхової політики, соціальної та зовнішньоекономічної діяльності.

26

  1. Організує роботу і ефективну взаємодію виробничих одиниць, цехів та інших структурних підрозділів підприємства, направляє їх діяльність на досягнення високих темпів розвитку і удосконалення виробництва та продукції.

  2. Забезпечує відповідність продукції кращим світовим зразкам з метою задоволення потреб замовників і споживачів у відповідних видах продукції, підвищення продуктивності праці, ефективності виробництва і якості продукції на основі широкого запровадження нової техніки і прогресивної технології, організації праці, виробництва і управління, удосконалення господарського механізму.

  3. Направляє діяльність персоналу на досягнення високих економічних та фінансових результатів.

  4. Забезпечує виконання підприємством програми оновлення продукції, планів капітального будівництва, обов'язків перед державним бюджетом, постачальниками, замовниками і банками.

  5. Організує виробничо – господарську діяльність підприємства на основі застосування методів обґрунтованого планування, нормативних матеріалів, фінансових і трудових витрат, широкого розповсюдження передового досвіду.

  6. Вживання заходів щодо забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, найкращого використання безпечних і сприятливих умов праці, додержання вимог законодавства про охорону навколишнього середовища.

  7. Здійснює заходи з соціального розвитку колективу підприємства, забезпечує розроблення, укладання і виконання колективного договору, проводить роботу щодо зміцнення трудової і виробничої дисципліни, сприяє розвитку творчої ініціативи і трудової активності працівників.

  8. Забезпечує сполучення економічних і адміністративних методів керівництва, матеріальних і моральних стимулів підвищення ефективності виробництва, а також підсилення відповідальності кожного працівника за доручену йому справу.

27

  1. Вирішує всі питання в межах наданих йому прав, доручає виконання окремих організаційно – господарських функцій іншим посадовим особам: заступникам керівника, керівникам виробничих підрозділів підприємства.

  2. Забезпечує додержання законності, активне використання правових засобів удосконалення управління, зміцнення договірної дисципліни і обліку, господарського розрахунку.

  3. Здійснює заходи щодо соціального захисту колективу підприємства, забезпечення і збереження зайнятості працівників.

  4. Представляє підприємство в органах державної влади і у взаємовідносинах з партнерами.

  5. Готує проекти нормативних документів, що вимагають затвердження загальними зборами акціонерів.

Директор підприємства має право:

  1. Без доручення діяти від імені підприємства.

  2. Представляти інтереси підприємства у взаємовідносинах з громадянами, юридичними особами та органами державної влади.

  3. Розпоряджатися майном підприємства з дотриманням вимог, визначених законодавством, Статутом підприємства, іншими нормативними правовими актами.

  4. Відкривати в банківських установах розрахунковий та інші рахунки.

  5. Укладати трудові договори з працівниками.

  6. Приймати рішення за поданням:

– про притягнення працівників, що порушили виробничу та трудову дисципліну, винних в завданні матеріальної шкоди підприємству, до матеріальної та дисциплінарної відповідальності;

– про моральне та матеріальне заохочення працівників, що відзначилися.

28

Директор підприємства несе відповідальність:

  1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, – в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, – в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  3. За завдання матеріальної шкоди – в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

  4. Директор підприємства несе персональну відповідальність за наслідки прийнятих ним рішень, що виходять за межі його повноважень, які визначені чинним законодавством, Статутом підприємства, іншими нормативними правовими актами. Керівник підприємства не звільняється від відповідальності, якщо дії, що тягнуть відповідальність, були здійснені особами, яким він делегував свої права.

  5. Директор підприємства, який недобросовісно використовує майно та кошти підприємства у власних інтересах, або в інтересах, протилежних інтересам засновників, несе відповідальність в межах, визначених цивільним, кримінальним та адміністративним правом.

Директор підприємства повинен знати:

  1. Закони, постанови, укази, розпорядження, рішення та інші нормативно – правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування, які регулюють порядок діяльності підприємства.

  2. Профіль, спеціалізацію і особливості структури підприємства.

  3. Перспективи, вітчизняні і світові тенденції технологічного, технічного, економічного і соціального розвитку галузі і підприємства.

  4. Можливості ефективного використання виробничих потужностей, наявних технологічних процесів, їх реструктуризації або заміни.

29

  1. Порядок розроблення і затвердження планів та програм виробничо – господарської діяльності.

  2. Сучасні методи господарювання і управління.

  3. Порядок укладання і виконання господарських договорів.

  4. Вітчизняні і зарубіжні досягнення науки і технології відповідно до галузі виробництва і досвід завоювання позицій на світових і регіональних ринках продукції.

  5. Економіку, організацію виробництва, праці і управління.

  6. Напрями та принципи розвитку менеджменту, маркетингу, комерційної діяльності, податкової справи.

  7. Етику ділового спілкування та ведення переговорів.

За відсутності директора підприємства його посадові обов'язки виконують заступники, які призначаються у встановленому порядку. Заступники несуть відповідальність за якісне, своєчасне та ефективне виконання посадових обов'язків директора підприємства на час його відсутності.

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ВИКОНАВЧОГО ДИРЕКТОРА

Виконавчий директор має такі завдання та обов’язки:

  1. Представляє директору товариства плани фінансово – господарської діяльності, несе персональну відповідальність за їх виконання.

  2. Здійснює господарське управління майном товариства, без права його відчуження будь – яким способом.

  3. Готує та подає директору товариства на затвердження Положення про внутрішні підрозділи товариства, інструкції та інші акти внутрішнього регулювання діяльності товариства.

  4. Видає розпорядження, обов'язкові для усіх працівників товариства, з усіх питань, що віднесені цим наказом до його відання.

30

  1. Вносить директору товариства пропозиції про наймання на роботу і звільнення з роботи працівників товариства, переведення їх на іншу роботу, застосування стягнень та заохочень.

  2. Готує та подає на затвердження директору товариства графіки змін, відпусток та інші документи організаційно – розпорядчого та адміністративно – господарського характеру.

  3. Контролює виконання працівниками службових обов'язків.

  4. Розробляє та подає директору товариства на затвердження правила, процедури та інші внутрішні документи товариства.

  5. Готує та подає директору товариства на затвердження пропозиції про використання фондів розвитку виробництва, соціального розвитку та резервного фонду.

  6. Готує та подає директору товариства на затвердження пропозиції щодо цін та тарифів на продукцію і послуги товариства.

  7. Виконує інші функції, які не суперечать Статуту товариства, наказу “Про виконавчого директора товариства” та випливають з статутних цілей та завдань товариства.

Виконавчий директор товариства має право:

  1. На підставі довіреності, виданої директором товариства, діє від імені товариства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, а також у загальних судах та спеціалізованих судах (господарських, адміністративних та інших судах, визнаних як спеціалізовані).

  2. Приймати рішення за поданням:

– про притягнення працівників, що порушили виробничу та трудову дисципліну, винних в завданні матеріальної шкоди підприємству, до матеріальної та дисциплінарної відповідальності;

– про моральне та матеріальне заохочення працівників, що відзначилися.

31

Виконавчий директор товариства несе відповідальність:

  1. Несе відповідальність перед директором товариства за виконання статутних цілей та завдань, облік і звітність товариства.

  2. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, – в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  3. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, – в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  4. За завдання матеріальної шкоди – в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

  5. Виконавчий директор несе персональну відповідальність за наслідки прийнятих ним рішень, що виходять за межі його повноважень, які визначені чинним законодавством, Статутом товариства, іншими нормативними правовими актами. Виконавчий директор не звільняється від відповідальності, якщо дії, що тягнуть відповідальність, були здійснені особами, яким він делегував свої права.

  6. Виконавчий директор, який недобросовісно використовує майно та кошти товариства у власних інтересах, або в інтересах, протилежних статутним цілям, несе відповідальність в межах, визначених цивільним, кримінальним та адміністративним правом.

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ГОЛОВНОГО ЕКОНОМІСТА

Головний економіст має такі завдання та обов’язки:

  1. Керує науково – економічним та організаційно – економічним забезпеченням діяльності підприємства.

  2. Розробляє і організує впровадження заходів щодо підвищення продуктивності, ефективності та рентабельності виробництва, якості продукції, зниження собівартості, забезпечення зростання продуктивності

32

праці, досягнення ефективних результатів за умов раціоналізації витрат матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

  1. Координує діяльність економічних підрозділів підприємства щодо складання перспективних планів роботи в умовах конкуренції згідно з укладеними

господарськими договорами, розробки поточних планів з необхідними обґрунтуваннями і розрахунками, організаційно – технічних заходів з удосконалення господарського механізму, економічної діяльності, виявлення і використання резервів виробництва.

  1. Сприяє підвищенню обґрунтованості економічних розрахунків, установленню планових показників на основі прогресивних техніко – економічних нормативів матеріальних і трудових витрат з урахуванням досягнень науки і техніки, організації виробництва та праці.

  2. Проводить роботу з удосконалення планування економічних показників діяльності підрозділів підприємства, досягнення високого рівня їх обґрунтованості, створення і поліпшення нормативної бази планування, норм витрат товарно – матеріальних цінностей, обігових коштів і використання виробничих потужностей.

  3. Організує розробку методичних матеріалів з техніко – економічного планування роботи виробничих підрозділів підприємства, розрахунків економічної ефективності капітальних вкладень, необхідності впровадження раціоналізаторських пропозицій та винаходів, нової техніки і технології.

  4. Здійснює методичне керівництво і організацію роботи з упровадження, удосконалення та підвищення ролі економічних методів управління, розширення сфери дії внутрішньогосподарського розрахунку.

  5. Забезпечує суворе додержання режиму економії матеріальних, трудових і фінансових ресурсів на усіх напрямах господарської діяльності підприємства.

  6. Бере участь у роботі з удосконалення організації виробництва, готує пропозиції, спрямовані на підвищення продуктивності праці та ефективності

33

виробництва, зміцнення господарської самостійності підприємства та економічної відповідальності працівників.

  1. Організує розробку раціональних форм первинної планової, облікової та звітної документації, яка застосовується на підприємстві, а також бере участь

у впровадженні автоматизованих систем управління і обчислювальної техніки для проведення економічних розрахунків у галузі планування, обліку і аналізу господарської діяльності.

  1. Організує проведення комплексного економічного аналізу і оцінки наслідків виробничо – господарської діяльності підприємства та його підрозділів, розробку заходів щодо використання внутрішньогосподарських резервів, проведення атестації та раціоналізації робочих місць.

  2. Керує економічними дослідженнями, що проводяться на підприємстві, укладає договори про творче співробітництво з науково – дослідними установами та вищими навчальними закладами, організує розробку методів економічної оцінки заходів, спрямованих на розвиток техніки, удосконалення організації виробництва, а також пропозицій щодо практичного використання результатів наукових досліджень у галузі економіки.

  3. Здійснює заходи щодо впровадження в практику досягнень економічної науки.

  4. Сприяє розвитку громадської економічної роботи на підприємстві, подає методичну допомогу творчим громадським об'єднанням працюючих, які здійснюють економічний аналіз та пошук резервів виробництва, залучає їх до вирішення питань, пов'язаних з розвитком економіки підприємства.

  5. Організує проведення економічних розрахунків та аналізу ефективності впровадження нової техніки і технології, а також нових видів продукції під час їх створення і освоєння.

  6. Керує проведенням порівняльного аналізу показників роботи підприємства та інших підприємств, упровадженням передового досвіду економічної роботи.

34

  1. Бере участь у розробці та впровадженні заходів з поліпшення економічних показників роботи підприємства (щодо обсягу виробництва, підвищення продуктивності праці, зниження собівартості продукції, збільшення прибутку тощо), в реалізації прогресивних форм і методів економічної роботи.

  2. Керує роботою з підвищення рівня економічних знань працівників.

  3. Контролює своєчасність подання звітів про результати економічної діяльності у відповідні органи.

  4. Керує структурними підрозділами підприємства, які виконують економічну роботу, сприяє впровадженню економічно доцільних рішень з управління виробництвом.

Головний економіст має право:

  1. Представляти інтереси підприємства у взаємовідносинах зі структурними підрозділами підприємства та іншими організаціями.

  2. Перевіряти діяльність структурних підрозділів підприємства.

  3. В межах своєї компетенції підписувати та візувати документи.

  4. Вносити на розгляд керівника підприємства пропозиції по вдосконаленню роботи, пов'язаної з обов'язками, що передбачені цією інструкцією.

  5. Вносити пропозиції керівнику підприємства про притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності посадових осіб за результатами перевірок.

  6. В межах своєї компетенції повідомляти керівнику підприємства про всі виявлені недоліки в діяльності підприємства та вносити пропозиції щодо їх усунення.

  7. Вимагати та отримувати у керівників структурних підрозділів та фахівців інформацію та документи, необхідні для виконання його посадових обов'язків.

  8. Залучати фахівців усіх структурних підрозділів до виконання покладених на нього завдань.

35

Головний економіст несе відповідальність:

  1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, – в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, – в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  3. За завдання матеріальної шкоди – в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

Головний економіст повинен знати:

  1. Закони, постанови, укази, розпорядження, рішення, інші нормативно – правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування, які регулюють порядок діяльності підприємства.

  2. Керівні, методичні і нормативні матеріали з організації економічної роботи на підприємствах.

  3. Профіль, спеціалізацію і особливості структури підприємства.

  4. Перспективи технічного і економічного розвитку галузі.

  5. Виробничі потужності підприємства.

  6. Основи технології виробництва продукції.

  7. Порядок розробки та затвердження програм і планів виробничо – господарської діяльності.

  8. Економічні методи управління і керування підприємством.

  9. Організацію, форми і методи планової роботи на підприємстві.

  10. Порядок розрахунку економічної ефективності від упровадження нових видів продукції, техніки, технології, раціоналізаторських пропозицій та винаходів.

  11. Порядок розробки нормативів матеріальних, трудових і фінансових витрат.

  12. Порядок укладання та виконання господарських договорів.

36

  1. Вітчизняні та світові досягнення науки і техніки у відповідній галузі виробництва та досвід передових підприємств з організації і вдосконалення економічної роботи.

  2. Економіку, організацію виробництва, праці та управління.

  3. Чинне господарське законодавство.

  4. Основи трудового законодавства.

  5. Правила та норми охорони праці.

За відсутності головного економіста його обов'язки виконує заступник (за відсутності такого - особа, призначена у встановленому порядку), який набуває відповідних прав і несе відповідальність за належне виконання покладених на нього обов'язків.

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ МЕНЕДЖЕРА З ПЕРСОНАЛУ

Менеджер з персоналу має такі завдання та обов’язки:

1. Разом з керівництвом компанії розробляє основи корпоративної культури, керує її розвитком.

2. Разом з керівництвом бере участь у прийнятті та впровадженні рішень стосовно питань прийому, переходу, підвищення, об’яви подяк, заохочень і накладань стягнень, пониження у посаді або звільнення працівників.

3. За підтримки керівництва очолює роботу з формування кадрового резерву серед діючого складу працівників підприємства.

4. Проводить на ринку праці пошук та відбір персоналу потрібних професій, спеціальностей та кваліфікації.

5. Проводить попередню роботу з претендентами на вакантні місця (анкетування, первинні співбесіди і так далі). Виявляє більш перспективних, рекомендує їх для подальшої співбесіди з директором.

6. Надає консультації керівництву компанії стосовно питань, пов’язаних з персоналом.

7. Надає консультації працівникам компанії стосовно питань трудового законодавства та норм соціального захисту.

37

8. Організовує необхідний кадровий облік та веде кадрову документацію підприємства згідно вимог чинного законодавства та встановлених державних стандартів.

9. Оформляє прийом, перевід, звільнення працівників підприємства згідно чинного трудового законодавства, положеннями, інструкціями, наказами, що затверджено на підприємстві.

10. Формує та веде особові справи працівників, своєчасно вносить необхідні зміни.

11. Заповнює, веде облік та зберігає трудові книжки, веде облік трудового стажу. Видає довідки про теперішню та попередню трудову діяльність співробітників підприємства.

12. Веде архів особових справ, готує документи, якщо сплинув строк їх зберігання на підприємстві, до державного архіву на зберігання.

13. Надає бухгалтерії особові дані для позабюджетних фондів та податкової інспекції. Готує разом з бухгалтерією документи, необхідні для отримання соціальних пільг, призначення пенсій, допомоги та виплат працівникам та їх сім’ям, передає їх до органів соціального забезпечення.

14. Вивчає рух кадрів, виявляє причини плив ноті кадрів, розробляє разом з керівництвом заходи щодо їх вилучення.

15. Забезпечує чистоту та охайність свого робочого місця.

16. Виконує доручення керівництва, що пов’язані з основною діяльністю менеджера з персоналу, але не зазначені в цій посадовій інструкції.

Менеджер з персоналу має право:

1. Брати участь в обговоренні питань, що стосуються виконання його обов’язків.

2. Вносити на розгляд керівництва пропозиції щодо покращення роботи, пов’язаної з обов’язками, що передбачені цією інструкцією.

38

3. Брати участь в підготовці проектів наказів, розпоряджень, інших документів, що пов’язані з питаннями формування, використання та розвитку персоналу підприємства. В межах своєї компетенції – ініціювати підготовку означених документів.

4. В межах своєї компетенції повідомляти безпосередньому керівнику про всі недоліки, виявлені в процесі його професійної діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.

5. Залучати фахівців до вирішення покладених на нього завдань.

6. Вимагати від керівництва сприяння у виконанні ним посадових обов’язків.

7. Удосконалювати свою професійну кваліфікацію у встановленому порядку.

Менеджер з персоналу несе відповідальність:

1. За належне виконання або невиконання своїх посадових інструкцій передбачених цією посадовою інструкцією, правилами внутрішнього розпорядку, – в межах, визначених чинним законодавством України про працю та адміністративним законодавством України.

2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, – в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

3. За завдання матеріальною шкоди – в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю.

Менеджер з персоналу повинен знати:

1. Закон України „Про працю” та основи трудового законодавства.

2. Цілі та стратегію підприємства.

3. Методи аналізу кількісного та якісного составу працівників, методику планування та прогнозування потреб в персоналі.

4. Основи економіки, соціології та психології праці, сучасні теорію та практику управління персоналом.

5. Стандартні та уніфіковані форми кадрової документації.

6. Правила та норми охорони праці.

39

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ГОЛОВНОГО ІНЖЕНЕРА

Головний інженер має такі завдання та обов’язки:

  1. Визначає науково – технічну політику, перспективи розвитку підприємства і шляхи реалізації комплексних програм з усіх напрямів удосконалення,

реструктуризації, реконструкції і технічного переозброєння виробництва, його спеціалізації та кооперування.

  1. Забезпечує постійне підвищення рівня технічної підготовки виробництва, його ефективності, скорочення матеріальних, фінансових і трудових витрат на виробництво продукції, робіт (послуг), їх високу якість, довговічність згідно з державними стандартами, технічними умовами і вимогами конструювання, раціональне використання виробничих фондів і всіх видів ресурсів.

  2. Керує розробкою перспективних планів розвитку підприємства, реконструкції та модернізації, заходів щодо запобігання шкідливому впливу виробництва на навколишнє середовище, дбайливого використання природних ресурсів, створення сприятливих і безпечних умов праці і високої культури виробництва.

  3. Організує розробку і виконання планів впровадження нової техніки і технології, організаційно – технічних заходів, науково – дослідних та експериментальних конструкторських робіт.

  4. Забезпечує ефективність проектних рішень, своєчасну і якісну підготовку виробництва, технічну експлуатацію, ремонт і модернізацію устаткування, досягнення високого рівня якості продукції в процесі її розробки і виробництва.

  5. На основі сучасних досягнень науки і техніки, результатів патентних досліджень, а також передового досвіду з урахуванням потреб економіки і споживачів організує роботу з поліпшення асортименту, удосконалення і оновлення вироблюваної продукції, виконуваних робіт (послуг), створення принципово нових видів продукції, техніки і технології, проектування і

40

впровадження у виробництво засобів комплексної механізації технологічних процесів, контролю і випробувань високопродуктивного спеціалізованого устаткування, розроблення нормативів трудомісткості виробів і норм витрат матеріалів на їх виготовлення, послідовного здійснення режиму економії.

  1. Здійснює контроль за додержанням проектної, конструкторської і технологічної дисципліни, правил та норм з охорони праці, виробничої санітарії та пожежної безпеки, вимог органів державного нагляду за охороною праці, природоохоронних, санітарних та інших органів.

  2. Забезпечує своєчасну підготовку технічної документації (креслень, специфікацій, технічних умов, технологічних карт).

  3. Укладає з науково – дослідними, проектними, конструкторськими та технологічними установами, вищими навчальними закладами договори щодо розроблення нової техніки та технології виробництва, проектів реконструкції підприємства, його підрозділів, оновлення і модернізації устаткування, комплексної модернізації та автоматизації виробничих процесів, автоматизованих систем управління виробництвом, здійснює контроль за їх розробленням, організує розгляд і впровадження проектів технічного переозброєння, які розроблені сторонніми організаціями.

  4. Координує роботу з питань патентно – винахідницької діяльності, стандартизації та уніфікації, атестації і раціоналізації робочих місць, метрологічного забезпечення, механоенергетичного обслуговування виробництва.

  5. Вживає заходів щодо удосконалення організації виробництва, праці і управління на науковій основі, впровадження обчислювальної техніки, модернізації та автоматизації інженерних та управлінських робіт.

  6. Організує проведення наукових досліджень і експериментів, випробувань нової техніки і технології, а також роботу у сфері науково – технічної інформації та пропаганди, раціоналізації і винахідництва, розповсюдження передового виробничого досвіду та спрямовує творчу ініціативу

41

працівників на рішення перспективних завдань виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня.

  1. Проводить роботу із захисту пріоритету науково – технічних рішень, підготовки матеріалів на їх патентування і отримання ліцензій.

  2. Забезпечує постійне удосконалення підготовки і підвищення кваліфікації персоналу відповідно до вимог науково-технічного прогресу.

  3. Керує діяльністю технічних служб підприємства, контролює результати їх роботи, стан трудової і виробничої дисципліни в підпорядкованих підрозділах.

  4. Під час відсутності керівника підприємства виконує його обов'язки та набуває його прав, несе відповідальність за належне їх виконання та використання.

Головний інженер має право:

  1. Діяти від імені технічних служб підприємства, представляти інтереси підприємства у взаємовідносинах з іншими структурними підрозділами підприємства, іншими організаціями та органами державної влади.

  2. Перевіряти діяльність структурних підрозділів підприємства стосовно технічної підготовки виробництва.

  3. Брати участь в підготовці проектів наказів, інструкцій, розпоряджень, а також інших документів, пов'язаних з виробничою діяльністю підприємства.

  4. Вимагати та отримувати від керівників структурних підрозділів підприємства та фахівців необхідну інформацію.

  5. Самостійно вести листування зі структурними підрозділами підприємства, а також з іншими організаціями з питань, які належать до його компетенції.

  6. Взаємодіяти з керівниками всіх структурних підрозділів з питань виробничої діяльності підприємства.

  7. Давати керівникам структурних підрозділів вказівки з питань виробництва.

42

  1. В межах своєї компетенції підписувати та візувати документи; видавати за своїм підписом розпорядження по підприємству з питань виробничої діяльності.

  2. Вносити пропозиції керівнику підприємства про притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності посадових осіб за результатами перевірок.

Головний інженер несе відповідальність:

  1. За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов'язків, що передбачені цією посадовою інструкцією, – в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

  2. За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, – в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством України.

  3. За завдання матеріальної шкоди – в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.