Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 РЕМОНТНО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
214 Кб
Скачать

2.14.4 Пожежна безпека

Згідно Закону України "Про пожежну безпеку "забезпечення пожежної безпеки на підприємстві покладається на його керівника який визначає обов'язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки, призначає відповідальних за пожежну безпеку будівель, споруд, приміщень, а також за утримання і експлуатацію технічних засобів протипожежного захисту.

Керівник підприємства:

- розробляє комплексні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки;

- забезпечує дотримання протипожежних вимог стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежного нагляду;

- організовує навчання працівників правил пожежної безпеки та проведення інструктажів з питань пожежної безпеки.

Таблиця 2.13 - Класифікація виробництва по вибухо і пожежонебезпеці

Категорія

На підставі чого проведена

Що передбачено згідно

виробництва

класифікація

класифікації

Категорія В: клас

Класифікація проведена на

Засоби пожежегасіння:

П-ІІа;

підставі технологічного пронесу,

вогнегасники, пожежні

пожежонебезпечне

сировини матеріалів які

крани. Електропроводка

знаходяться на виробництві

виконана у відповідності вимог з електробезпеки

Залежно від класу зони наведеної класифікації, та у відповідності вимог правил улаштування електроустановок здійснюється вибір виконання електроустаткування, що є одним із головним напрямків у запобіганні пожежам від теплового прояву електричного струму та електричної енергії.

Правильний вибір типу виконання електрообладнання забезпечує виключення можливості виникнення пожежі чи вибуху за умови дотримання допустимих режимів його експлуатації.

Таблиця 2.14 - Класифікація приміщень виробництва по електробезпеці відповідно ПВЕ

Клас

На основі чого проведена

Що передбачено згідно класифікації

небезпеки

кваліфікація

Підвищеної

Підлога у приміщеннях -

Засоби електробезпеки: заземлення,

небезпеки

струмопровідна бетонна

занулення, захисне відключення. Електрообладнання вибране у відповідності вимог правил влаштування електроустановок.

2.15 Стандартизація, метрологія та управління якістю ремонту

2.15.1 Стандартизація

Стандартизація на підприємстві визначає основні положення і порядок проведення ремонтів обладнання та забезпечення продуктивної роботи устаткування. Проектно-конструкторська організація підприємства розробляє основні напрямки розвитку стандартизації підприємства СТП. Вона слідкує за закріпленою за ними продукцією, проектами державних і галузевих стандартів на конкретний вид продукції, здійснює перевірку технологічних розробок, експертизу нових або відремонтованих виробів з метою визначення рівня уніфікації та взаємозамінності.

Стандарт підприємства (СТП) розробляється на продукцію, яку виробляють і застосовують на конкретному підприємстві. СТП не повинен суперечити обов'язковим вимогам ДСТУ та ГСТУ. Об'єктами СТП є складові продукції, технологічне оснащення та інструмент; технологічні процеси, послуги, які надають на даному підприємстві, процеси організації та управління.

Сучасні умови господарювання вимагають від підприємства запровадження і дотримання ДСТУ, ГОСТ, СТП належного (дійового) комплексного механізму управління якістю продукції. Найбільш жорсткі вимоги щодо якості містяться у міжнародних стандартах, які розроблюються Міжнародною організацією стандартизації.

Проектно-конструкторська організація підприємства розробляє основні напрямки розвитку стандартизації СТП. Стандарти підприємства (СТП) розробляють на ремонт і продукцію, що використовується лише на конкретному підприємстві.

Основним завданням стандартизації є створення комплексу нормативних документів, що належать до певної галузі стандартизації і встановлюють взаємно погодженні вимоги до об’єктів стандартизації на підставі, загальної мети і визначають прогресивні вимоги до якості проведеного ремонту, а також контроль за достовірністю використання цієї документації.