Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 РЕМОНТНО.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
214 Кб
Скачать

2.15.2 Метрологія

Метрологічна атестація засобів вимірювальної техніки проводиться з метою визначення їх метрологічних характеристик та встановлення придатності цих засобів до застосування.

Основне завдання метрології - установлення одиниць вимірів, відтворення їх у вигляді еталонів, а також розробка методів передачі розмірів одиниць від еталонів до зразкових засобів виміру.

Для того щоб дізнатися результат обробки деталі, визначити, який при цьому отримано розмір і чи відповідає він вимогам креслення, необхідно провести вимірювання деталі.

Практичну діяльність по оцінці точності результатів вимірювань здійснюють конструктори, технологи, верстатники, які планують і безпосередньо виконують вимірювання.

Для забезпечення відновлення точності розмірів виробів велике значення має конструкція і технологічність поверхонь. Визначення показників якості поверхонь при відновленні та виготовленні деталей регламентується згідно ДСТУ2498 -94, ДСТУ 2 708, СТП 11 - 04.

Одним із розділів метрології є законодавча метрологія, яка вивчає комплекс взаємопов'язаних і взаємообумовлених загальних правил, вимог і норм експлуатації, обслуговування, виготовлення та зберігання засобів вимірювання.

В механічній майстерні застосовується слідуючий вимірювальний інструмент: штангенциркулі, мікрометри, внутрішньоміри.

В розділі «Стандартизація, метрологія та управління якістю ремонтну необхідно:

а) визначити заїдання служби стандартизації даного підприємства, контроль за впровадженням і дотриманням стандартів, нормативно - технічну документацію, яка необхідна при проведенні всіх видів ремонту обладнання та пристроїв при їх виконанні.

б) розробити акт діагностики та оцінки стану устаткування у вигляді таблиці.

Діагностування технічного стану устаткування - це оцінка структурних параметрів механізмів їм вузлів устаткування, зокрема геометричних

розмірів, механічних, акустичних, термічних, та інших характеристик. Діагностиці та оцінці підлягає кожна одиниця устаткування. Результати діагностики та оцінки заносяться до Акту Діагностики та оцінки стану устаткування.

Таблиця 2.15 – Контроль зовнішніх розмірів деталі, яка підлягає відновленню

Наймену-вання

дефекту

Установлення дефекту і контрольний інструмент

Номіна-льний розмір, мм

Гранично-допустимірозміри, мм

Контрольний інструмент, ДСТУ ГОСТ

Знос зубів

Органолепти-чний

Ø35к6

Ø35,018

Ø35,002

Микрометр МК-50

ДСТУ ГОСТ 6507:2009

2.16 Комплексна механізація та автоматизація виробництва та його ремонтної служби

Ручний гвинтовий прес для запресування втулок має корпус 1 з різьбовим отвором у верхній частині під гвинт 2. Гвинт 2 приводиться в обертання рукояткою 3. У нижній частині гвинта пружинним кільцем закріплений опорний підшипник 4, за допомогою якого запресовують втулку 5 в деталь 6.

2.16.1 Пристосування для проточки валу барабана на машині має основу 1(мал. 29, а), яке зміцнюють на місці знятого корпусу підшипника. Вал спирають на тимчасовий роз'ємний підшипник 2, який змонтований на полиці основи. Пристосування має хрестовий супорт з нижньою 3 і верхньою 4 каретками, кожна з яких забезпечена своїм гвинтом 5 і 6. Нижня каретка забезпечує подовжнє, а верхня каретка - поперечний рух різця (по відношенню до проточуваного валу). Різець 7 має зігнуту форму, його встановлюють по центру валу і закріплюють планкою 8 і болтом 9.

Перш ніж встановити пристосування, з машини знімають капелюшки, з боку зношеної шийки знімають шків, відкручують з обох боків барабана по половині сталевих заслінок і, підвівши барабан, домкратом підкладають під його спиці ломи або труби. Пристосування встановлюють так, щоб вісь руху нижньої каретки була строго паралельна осі проточуваного валу. Щоб це зробити можливо точніше, користуються спеціальним шаблоном. При проточці валу барабан наводиться в обертання приводним ременем, надітим на шків на протилежному кінці валу. Барабан наводиться в обертання також і від індивідуального електродвигуна.