Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
титова_вказівки_щодо_напис_курс_р.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

8. Типові помилки при написанні курсових робіт

На етапі контролю оформлення керівники нерідко «завертають» курсову роботу, а часу для виправлення недоліків в цей період у студента може не вистачати. Саме тому головна порада – не користуватися як прикладом оформлення доступними роботами своїх однокурсників, слід користуватися тільки нормативними матеріалами або матеріалами, затвердженими профільною кафедрою.

Найпоширеніші помилки студентів при написанні та оформленні курсової роботи такі:

1. Зміст роботи не відповідає плану курсової роботи або не розкриває тему.

2. Формулювання назв розділів (підрозділів) не відображують реальну проблемну ситуацію.

3. Мета дослідження не пов'язана з досліджуваною проблемою, сформульована абстрактно і не відображає специфіки предмета курсової роботи.

4. Не зроблено глибокого і всебічного аналізу нормативних документів, нової спеціальної літератури з теми дослідження.

5. Аналітичний огляд вітчизняних і зарубіжних публікацій з теми роботи має форму анотованого списку і не відображає сучасного рівня дослідження проблеми.

6. Поверхнево висвітлено практичні питання.

7. Кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням.

8. У роботі немає посилань на першоджерела або вказані не ті, з яких запозичені матеріали.

9. Бібліографічний опис джерел у списку використаної літератури наведено довільно, без дотримання вимог державного стандарту.

10. Обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з граматичними та стилістичними помилками.

9. Рецензування та захист курсової роботи

Для рецензування студент подає курсову роботу на кафедру у встановлений термін. Курсові роботи, подані після встановленого терміну, кафедра до рецензування не приймає. Не приймають до рецензування і повертають для усунення недоліків також роботи з порушенням зазначених вимог (занижений обсяг, відсутність додатка тощо). Перевірка курсових робіт здійснюється протягом 10 днів із моменту їхнього подання на рецензування.

Виконані на належному рівні курсові роботи після їхнього рецензування керівник допускає до захисту, зазначивши на титульній сторінці "До захисту". Не допущену до захисту роботу повертають студентові на доробку, і процедура подання на перевірку й рецензування повторюється.

Захист роботи відбувається у формі співбесіди чи публічного виступу в присутності членів комісії та студентів групи, студентів молодших курсів, за наслідками захисту виставляються оцінки.

Процедура захисту включає:

  • доповідь студента про зміст роботи;

  • запитання до автора;

  • оголошення відгуку наукового керівника або його виступ;

  • відповіді студента на запитання осіб, присутніх на захисті;

  • заключне слово студента;

  • рішення комісії про оцінку роботи.

Під час захисту оцінюється:

  • відповідність змісту роботи темі дослідження;

  • правильне оформлення наукового апарату дослідження;

  • глибокий аналіз наукової літератури та авторських висновків;

  • якісно підготовлені практичні розробки;

  • успішне виконання дослідницьких завдань;

  • дотримання всіх вимог щодо технічного й естетичного оформлення роботи;

  • вдала презентація роботи під час захисту.

Вступне слово необхідно підготувати заздалегідь у формі виступу, де доцільно висвітлити: актуальність теми дослідження; мету, завдання, об'єкт, предмет дослідження, зміст роботи, її найбільш суттєві та цікаві моменти. У виступі повинні бути також відповіді на основні зауваження наукового керівника. Доповідь студента не повинна перевищувати за часом 10-15 хвилин.

Для кращого сприйняття матеріалу присутніми бажано роздати (чи намалювати на великому формат) таблиці, діаграми, графіки або створити презентацію та продемонструвати її за допомогою ноутбука.

На захисті оцінюється не лише рівень представленої курсової роботи, а й компетентність студента, виявлена під час виступу. Помилки, неточності, допущені в доповіді, нездатність відповісти на запитання членів комісії чи присутніх студентів можуть звести нанівець усю попередню роботу. Для того, щоб запобігти цьому, треба ретельно готуватися до захисту, чому допоможе дотримання таких порад.

Необхідно ще раз усвідомити значення всіх уживаних термінів. Наукові поняття не можна тлумачити довільно або приблизно.

Важливо звернути увагу на стиль виступу.

Мова доповідача повинна бути грамотною, добірною, досить гучною, розміреною, із логічними паузами, акцентуванням тих висновків, на яких доповідач хоче сконцентрувати увагу слухачів. Текст написаної доповіді треба вивчити, виголосити перед дзеркалом удома кілька разів, щоб позбавитися будь-яких помилок при вимові окремих термінів та виразів, можливих затримок у підборі потрібних слів.

Підготовлений матеріал бажано знати напам’ять і не читати, занурившись у текст, що створює враження поганого володіння матеріалом. У процесі підготовки до захисту корисно спрогнозувати можливі запитання і заздалегідь продумати змістовні відповіді на них.

Існує певний шаблон початку та закінчення доповіді. Наприклад, до комісії можна звертатися такими словами: «Шановні члени комісії! Усі присутні!». Після виступу сказати: «Доповідь закінчено. Дякую за увагу».

Загалом при оцінюванні курсової роботи враховуються такі показники її змісту, оформлення та захисту:

1.Текст курсової роботи

1.1

Загальні вимоги до тексту курсової роботи:

1.1.1

Обґрунтованість актуальності теми; наявність і чіткість формулювання мети та завдань курсової роботи

1.1.2

Відповідність логічної побудови роботи назві теми, а також поставленій меті і завданням, пропорційність структури роботи

1.1.3

Правильність оформлення списку літератури (порядок розміщення, повнота, сучасність, відсутність помилок)

1.1.4

Наявність, якість ілюстративних матеріалів (рисунків, схем, діаграм, графіків, таблиць) у тексті роботи та відповідність їхнього оформлення встановленим критеріям (вимогам)

1.1.5

Правильність оформлення курсової роботи (нумерація сторінок, оформлення титульного аркуша, дотримання вимог до розміру полів, шрифту, міжрядкового інтервалу та інше), відсутність редакційних помилок

1.1.6

Повнота та відповідність висновків змісту курсової роботи

1.2

Вимоги до змісту курсової роботи:

1.2.1

Якість і глибина теоретико-методологічного аналізу проблеми. Якість критичного огляду літературних джерел. Наявність наукової полеміки. Етика цитування (наявність посилань на літературні джерела). Самостійність суджень автора курсової роботи

1.2.2

Наявність, системність і глибина особистого аналізу проблематики психології діяльності в особливих умовах, переконливість узагальнень і висновків з аналізу

1.2.3

Наявність аналізу зарубіжного досвіду та його використання в курсовій роботі

2. Захист курсової роботи (доповідь)

2.1.

Володіння культурою презентації (вільне володіння текстом доповіді, наявність у структурі доповіді всіх належних елементів: вітання, представлення, обґрунтування актуальності, мети, завдань курсової роботи, викладення особисто розроблених теоретичних, аналітичних та рекомендаційних аспектів роботи, посилання на ілюстративний матеріал)

2.2.

Уміння стисло (в межах регламенту), послідовно й чітко викласти сутність і результати дослідження

2.3.

Повнота й ґрунтовність відповідей на запитання викладачів, на зауваження та пропозиції, що містяться в рецензії на курсову роботу, здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди

2.4.

Якість ілюстративного матеріалу для захисту курсової роботи