Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEDMAJSTERNIST_2009.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать
  1. Суспільна значущість професії вчителя. Функції вчителя.

Пед. професія виникла на ранніх етапах розвитку людства у зв’язку з потребою передавати набутий досвід. Необхідність підготовки нових поколінь до труд. діял-ті зумовила виокремлення навчання і виховання в самост. галузь. Представникам цієї професії доручалось передавати знання, навчати володіння знаряддями праці. З часом учителями ставали жерці, а в Давній Греції з’яв. особи, які займалися навчанням дітей і підлітків спеціально – вільнонаймані вчителі. Масового хар-ру професія вчителя набула у зв’язку з розвитком шкільної справи, коли для вир-ва і торгівлі знадобилися грамотні робітники. Гол. завдання вчителя – навчати і наставляти не змін. з часом.Функції вч:

1) навчальна (дидактична) – не передавати знання, а вчити, як здобувати їх. Діяльність вч. не стільки в тому, що він несе інф-ю дітям, скільки в умінні бути організатором її засвоєння.2) розливальна – створення сприятливих умов для розвитку потенціалу дитини, її саморозкриття, самоутвердження.

3) виховна – трансформувати цілі, шо їх поставило суспільство перед школою у конкретні педагогічні завдання – формув. необхідних якостей особистості у школяра. Метою виховання є самовиховання учнів, тобто спонукання їх до керування своїм розвитком.

4) громадсько-педагогічна – домагатися єдності вимог вчителя і вимог сім’ї.

  1. Сутність і структура педагогічної діяльності. Характеристика її компонентів.

Педагогічна діяльність — це система взаємодії суб’єкта зі світом, що постійно змінюється і в процесі якої формується, втілюється в об’єкті психічний образ та реалізуються відносини суб’єкта.Загальна мета діяльності педагога — формування творчої особистості учня в процесі навчання та виховання. Педагогічні цілі за ступенем узагальненості утворюють певну ієрархічну систему. Так, виокремлюють вихідні або загальні цілі, які визначають спрямованість роботи певної системи освіти (середньої загальноосвітньої школи, професійно-технічної та вищої освіти тощо). Вихідні цілі втілюються в конструктивних педагогічних цілях. Конструктивні цілі зумовлюють рівень розвитку знань, умінь, навичок учнів на певному віковому етапі їхнього розвитку. Такі цілі, на відміну від загальних, мінливіші й динамічніші. Нижчий рівень в ієрархічній системі педагогічних цілей становлять цілі оперативні, що їх визначає вчитель під час реалізації програми навчально-виховної роботи в конкретній педагогічній ситуації з конкретним учнем. Таким чином, цілі професійно-педагогічної діяльності можуть мати як короткочасний, так і тривалий характер.Об'єктом педагогічної діяльності є те на що спрямована діяльність, як правило, виступає у вигляді матеріалу, що підлягає перебудуванню, зміні. Суб’єкт це ініціатор і організатор процесу перетворення.Мета суб’єктивна за формою і об’єктивна за змістом. Вона не виражається людиною довільно, а є результатом відбиття об’єктивного світу.Професійно-педагогічна діяльність — це діяльність учителя, змістом якої є керівництво діяльністю учнів у навчально-виховному процесі. Головна мета педагогічної діяльності — розвиток особистості дитини.Керівництво активністю іншої людини в пси­хологічній науці пов'язують із рефлексивними процесами.Діяльність учителя передбачає не лише відтворення внутрішнього світу учня, а й активне та цілеспрямоване його перетворення відповідно до мети виховання й навчання. Таким чином проф.пед.діяльність повинна будуватися на підставі такого типу керівництва при якому вчитель: 1)ставить учня в позицію активного суб’єкта навчання, яке здійснюється в загальній системі колективної роботи класу; 2)розвиває здібності учня з самокерування власної діяльності; 3)організовує процес навчання як розв’язання навчально-пізнавальної проблеми на грунті творчої взаємодії з учнями.

В основу реалізації цих ф-й керівництва покладено загальну ідею розвитку активності і самостійності в процесі оволодіння знаннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]