Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PEDMAJSTERNIST_2009.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
178.69 Кб
Скачать

15. Бар'єри у педагогічному спілкуванні, їх види.

Крім неправильно обраної позиції, педагогові у спілкуванні можуть заважати різні бар'єри — перешкоди, що зумовлюють опір партнера впливові співрозмовника. Це бар'єри фізичні (простір, дистанція, час, якими вчитель віддаляє себе від учнів, «закриває» себе); соціальні (по­стійне підкреслювання своїх переваг); гностичні (коли педагог не адап­тує своє мовлення до рівня розуміння школярів, висловлюється велики­ми реченнями — понад 17 слів, надто швидко — понад 2,5 слова за секунду, недоказово); естетичні (несприйняття співрозмовником есте­тики зовнішнього вигляду, особливостей міміки); емоційні (невідпо­відність настрою, негативні емоції, що деформують сприймання); психо­логічні (у вигляді негативних установок, що виникли на підставі попе­реднього досвіду, незбіг інтересів тощо).

Нейтралізувати, усунути ці бар'єри можна. Тут допомагає психоло­гічне налаштування вчителя на взаємодію. Фізичний бар'єр пом'як­шується скороченням дистанції, відкритістю у спілкуванні; соціальний — прагненням не протиставляти себе, а підносити учнів до свого рівня, не нав'язувати, а радити; гностичний — уважним спостереженням за реак цією слухача і перебудовою мовлення; естетичний — самоконтролем поведінки; емоційний — прагненням зігріти спілкування сяйвом успі­ху; психологічний — перенесенням уваги на інтерес до роботи, пошу­ком «емоційного ядра» у спілкуванні, оптимістичним прогнозуванням педагогічної діяльності.

16. Стилі та моделі педагогічного спілкування. Їх вплив на ефективність діяльності учнів.

Стиль — це усталена система способів та прийомів, які використовує вчитель у взаємодії.

Пасивно-позитивне ставлення вчителя визначається установкою: лише вимогливість та суто ділові стосунки можуть забезпечити успіх у на­вчанні. Звідси — сухий, офіційний тон, брак емоційного забарвлення взаємин, що збіднює спілкування і гальмує творчий розвиток вихованців.Негативне ставлення до дітей навіть у репліці «Як мені набрид ваш клас», нестійкість позиції вчителя, який підпадає під вплив своїх на­строїв та переживань. Викликаючи негативне ставлення до себе, такий учитель працює проти свого предмета, проти школи й проти суспільства в цілому.

Залежно від ставлення педагог добирає найзручніші для нього спосо­би організації діяльності учнів: або захоплює власним прикладом, або вміло радиться з приводу справи, або наказує зробити. Стиль керівництва, як і ставлення, є складником загального стилю спілкування вчителя.Авторитарний — стиль диктату, коли підлеглий розглядається тільки як пасивний виконавець і йому фактично відмовлено у праві на самостійність та ініціативу.Демократичний — стиль, що ґрунтується на глибокій повазі до осо­бистості кожного; засадою для нього є довіра й орієнтація на самоорга­нізацію, самоуправління особистості та колективу.Ліберальний — стиль, що характеризується браком стійкої педагогіч­ної позиції; виявляється у невтручанні, низькому рівні вимог, формаль­ному розв'язанні проблем.За В. Кан-Каликом, виокремлюють п'ять головних стилів педагогіч­ного спілкування:1. Спілкування на підставі захоплення спільною творчою діяльністю. Засадовим для нього є активно-позитивне ставлення до учнів, закоханість у справу.2. Стиль педагогічного спілкування, що ґрунтується на дружньому ставленні. Цей стиль ґрунтується на особистісному позитивному сприйнятті учнями вчителя, який виявляє приязнь і повагу до дітей. Це позитивний стиль спілкування, проте в перспективі його розвитку слід мати творчий союз на підставі захоплення справою. Стиль спілкування-дистанції. У цих педагогів може бути в цілому позитивне ставлення до дітей, але організація діяльності ближча до авторитарного стилю, що знижує загальний творчий рівень спільної з учнями роботи.Спілкування-залякування. Вдаються до нього ті педагоги, котрі не в змозі організувати спільну діяльність. Спілкування-залякування поєднує в собі негативне ставлення до учнів і авторитарність у способах організації діяльності.5. Спілкування-загравання - стиль який поєднує в собі позитивне ставлення до дітей з лібералізмом. У педагога є прагнення здобути авторитет, він не байдужий до того, чи подобається дітям, але при цьому не прагне відшукати доцільних способів органі­зації взаємодії, може вдатися до прийомів завоювання дешевого автори­тету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]