Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

35.Тов. біржа-асоціація юр. і фіз. осіб, що здійсн. опт. торг. операції за стандар тами і зразками у спец. місці, де ціни на товари скл. в умовах віль. конк-ї.

Клас-я: 1) за об’єктами продажу 2)за суб. утвор-я

3)за рівнем функт-я. Спеціаліз.-обєкти- окр. товари, їх види. Члени б. – акціонери, пост. відвіду вачі, разові. Фу-ї

бір. маклера: 1)посер-во при уклад-і угоди 2)предст. інтереси, веде бір. операції, уклад. угоди від свого імені 3) консуль т-я 4) оформ-я угод і передача їх до реєстрації.

Величина продажу-лот (партія).Котир. ціна. Бір. угода, форвард. (постач-я), позабір. (пост-я без гаранту).

36.Фін. ринок-спец. сфера екон. відносин, де відб. куп.-продаж фін. ресурсів( хар. для розв. економіки).Включає:

Кред. ринок-с-ми-а відносин між позико- давцем і позикоодерж-м з приводу позики в тов.\ грош. формі. Розрізн.:

1) взаємн. к.-(підпр-ва, фіз.ос. – не банк. заклади)

2) банк. к.-у грош. формі

3) дер. к. 4) к. на цілі спож-я. Ринок цін. паперів: акції, обліг., зоб-я дер. скарбниці, ощад. ринку. Цін. апери- грош. док., що визнач. вз.відно сини між суб’єктами,що їх випуст., і тими, що придбали. Акція (співвлас ник підпр-ва).Дивідент пев. частина прибутку) Власник обліг.- кредитор, що має пев. фін. %. Ощ. Сер тиф.(отрим-я депозиту і %).

Вексель(грош. зобов-я) Фонд. біржа- орган. Форма ринку, на якому здійсн. торгівля цін. паперами- акц., обліг., зобов’язаннями дер. скарбниці, сер тиф., док., пов”яз. з рухом кред. ресурсів і вал. цінностей. Забесп. рух капіталів.Допом. перепливу капіталу з 1 галузі в ін., переходу фонд. цінностей від 1 суб’єкта до ін..На перв. Ринку цінності ематуються(випуск.) для інвесторів(гром-н, юр. особа, що куп. цінні папери від св. імені і за св. рахунок).Емітенти:

юр. ос., держава, дер. органи, о. місц. амін-ї, підпр-ва.Маклер (посе-к)

Дилер (акц. тов.)Брокер

(за вл. Рахунок). Види угод: за готівку, на строк.

37.Суть ринку праці: право кож. людини на віл. продаж св. роб. сили за влас. бажанням і вибором на засадах труд. найму. Викл. сусп. потребами – з п залеж. від вартості роб. сили, попиту і пропозиції на неї..Обєктом куп.-прод. Р.С. стає: існув-я з 1 боку віл. вибору профе сії, з 2- вибір між зайн-ю і нез-тю в сусп. вироб-ві. Без роб-я (соц. допом.)

Ринок роб. сили – сук-ть екон. відносин між зайн. І незайн. найм. Праців- никами, з 1 боку-підп-ці і біржі, з 2 – орган-я, викор-я, куп.-прод. роб. сили. Осн. ланки ринку Р.С.: попит, пропоз-я, з\п.

В У. перевищ-в пропоз-єю Р.С. її попиту. Потріб но створ. стимул до праці. Зайнятість- сук-ть екон., пр., соц., нац. відносин, пов”яз. із забесп-ям працезд. Н. роб. місцями та його участю у сусп. кор. діяльності, що прин. заробіток. Суб.:

покупці Р.С.; ті,що прод. Р.С.; ті,що займ. сім. бізнесом.Безроб.- працезд. гром-ни, що з незал. від них причин не мають заробітку, через від-ть роботи, зар. в в службі зайн-ті.(прир.і вимуш.; плин., прих., заст.., сез., техн., конверсійне).Біржі праці- установа рин. економіки, що здійсн. посередн. місію між найм. прац-и і роб-цем в процесі куп.-прод. товару Р.С..Ф-ї:

1) працевлаш-я

2)облік, допомога, перевал-я, зміна роботи.

40.Зайнятість- сук-ть екон., пр., соц., нац. відносин, пов”яз. із забесп-ям працезд. Н. роб. місцями та його участю у сусп. кор. діяльності, що прин. заробіток. Суб.:

покупці Р.С.; ті,що прод. Р.С.; ті,що займ. сім. бізнесом.Безроб.- працезд. гром-ни, що з незал. від них причин не мають заробітку, через від-ть роботи, зар. в в службі зайн-ті.(прир.і вимуш.; плин., прих., заст.., сез., техн., конверсійне).

1. Екон-а” з грец. – „дім”, „упр-я” (Ксено- фонт). Шк.. меркантилі стів: Ман, Мункит”єр, Монкрит”є; гол. баг.- торгівля(зов.).ФізіократиКенне, Тюрбо; г. б.-с\г.

Клас. шк. пол. економії:

Петі, Сміт, Рікардо, Мальту; г.б.- праця і вартість. Маркс. шк.:

г.б.-праця(баз. на клас.).

Шк. марженалізму: Баверк,Мемер, Кларк, Парето; цін-ть встан. в процесі обміну. В кін. 19-20 ст. Виник. неокласи- цизм – кейнсіанство, монетаризм.

2.Ек-ка і її 2 сторони. Вироб. відносини-відносини між людьми в процесі вир-ва, розп-у, обміну, спож-я матер. благ.Вираж. сусп. сторону вир-ва, стосунки,що вин. через в., р., о., сп. мат. і дух. благ; показ. хто вол. екон. владою. Тех. сто- рона вир. відносин –

прод. силисук-ть засобів вир-ва і людей, що прив. його в рух.

Засоби вир-ва:1)засоби праці(1\ сук-ть речей, якими людина діє на предмети праці)

2)предмети праці (все те на що спрям. дія людини: сировина, перв. обробка ).

4. Екон. категоріїлог. поняття, що відобр. у заг. вигляді умови екон. життя сусп-ва (товар, кап-л, вир-во, обмін).

Екон. закони – вн.необ хідні сталі і сут. зв’язки між екон. явища ми, процесами, між прот. сторонами окр. явищ, процесів, їх елементами і властивостями; носять об”єкт. хар-р.Групи:

1) заг.(діють протягом усього розвитку люд. сусп-ва: з. зрост-я прод-ті праці) 2) специ. (закон-ті відпов. способу вир-ва:

з. капіталізму) 3) особл.(з. вартості; з. к-ті грошей необх. для обігу; з. попиту і пропоз-ї).

5.Осн. Способи пізн-я соц.-екон. Процесів:

Е.Т. досл. свій предмет пев. методами: 1) діал.. метод (діалектика-вчить розгляд. кож. явище в пост. зміні;гол. роль належ. з-у єдності і бор-и протил-ей) 2) м. експери- менту 3) м. абстракції (за зовн. ознаками визн. суть на осн. друг. рис, або випадковостей; - це відобр-я у свідомості реал. існ. виробн. відносин). 4)аналіз і синтез (поділ на скл. частини в процесі руху пізнання від абстр. до конкр) 5) м. якісн. і кіль кіс. аналізу при цьому шир. викор. матем. і статист. методи.

6. Ф-ї екон. теорії:

1)практ (обгрунт., поясн. і дати рекомен-ї по виріш-ю осн. екон. проблем: шляхи вдоск-я форм власності; ефект. Формула розв-я екон. суперечностей). 2) пізнав.

(розор. суть екон. законів, категорій,форм їх прояву)

3) виробл-я нов.. типу екон. мислення 4) методо логічна (знання Е.Т. лежить в основі розум-я ін. наук:ек-ка пром-ті, с\г, демографія, розміщ-я прод. сил, юр. науки.

7. Екон. Прогрес-

результат діяльності людей, їх праці, соц. активності.Руш. сили ек. прогресу: 1) (10)) діями людей рухає суперечність – форма зв’язків і відносин між протил. сторонами, їх елементами, властивос- тями, що вираж. 1 і ту ж суть. Важ. джерелом сусп. розвитку є суп-ть між прод. силами і вироб. відносинами (розвиток прод. сил вплив. на роз-к вир. від-н, і навпаки)

2) вир. відносини : супер-ті між різ. Формами власності, чим біл. таких форм власності у межах пев. способу вир-ва, тим сил. сили і джерела ек. прогресу.Виріш-я супер-ей: 1) привед-я у відпов-ть в\в і прод. сил 2) ек. криза 3) госп. механізм, діял-ть держави 4) зміна формації(розрив 1) )

3) конкур-я 4) екон. інтереси(заг,кол,особ)

-9.Ек. потреби-обєкт. Необх-ть в матер. і дух. Благах для забесп-я жит-ті людини. Рівні ек. потреб: 1) осн. матер. п.

2) різ. Форми діяльності

3) захист (хвор., злоч., зов. вороги) 4) соц. п. (спілк-я, кох-я)

5) у творчості і реал-ї св. можливостей. Екон. інтереси –найбільш видим. прояв екон. відносин (заг., кол., осоь.)

8.Критерії ек. Прогресу.

Головний - розвиток прод. сил,залеж. від них розріз.:

1) рівень розв-у засобів вир-ва (зрост-я прод-ті праці – зрос-я нац. багатства) 2) предметів праці (вз.дія між засобами вироб-ва і робітниками)

3) роб. сили (розв-к людини, її потреб і інтер-в) 4) науки 5) форм і методів орган-ї вир-ва

6) ступінь викор-я людьми сил природи

7) інформація + 8) сусп. кооперація ( вплив. на прод-ть праці) . Також зрост-я дод. Продукту є основою для збіл-я нац. доходу, ВВП.

-12.Технол. спосіб вироб-ва- істор. етап в розвитку люд. цивілізації, який хар. якісний стан прод. сил, як єдиного цілого. Три Т.С. В.: 1) до кін. 18-поч.19 ст.

ін струм. - руч. праця (гол. фактор вироб. процесу – фіз.сила)

Виник. суперечності між можливостями вироб-ва і нарост. потребами.

2) кін.18-поч.19 ст.

індістр. - маш. праця

(матер. основа – машина)

Відбув. пром. Переворот.

3) з сер.50-х р. 20ст.

постіндустр.-автома- тизація.. Пов”яз. з НТП і НТР.

-13. НТП. Форми: 1) Еволюц. – поступ., кільк., частково якісна зміна в розвитку науки, техніки в вдоск-і вироб-ва.

Револ.- поява принципово нових видів техніки, предметів праці, фунд. наук. відкриттів, їх практ. застос-я.

9. Екон. с-ма – спосіб вироб-ва; - сук-ть всіх видів госп. діяльності;

-форма орган-ї ек-ки.

Е.С. залеж. від її елементів: 1) прод. сили: доіндустр., інд., постінд.

2) вир. відносини: перв, рабові, феод, капітал. 3) с-ма екон. законів

4) мета вир-ва 5) форма руху ек-ки: ком.-адмін., ринкова

6) тов.-грош. відносини: натур. і тов. вир-во.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]