Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika_ekzamen.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

31.Антимоноп. Політика

комплекс заходів, розробл. і впровадж. у баг. країнах світу, що спрям. на обмеж-я діяль-ті м., створ-я закон-ва.

Закони забор. утвор. м.; обмеж-я конкур-ї, торгівлі; злиття компаній (якщо воно шкод.). Якщо це не викон.: фірму лік від., вис. оподатк-я, контроль за цінами, розукрупл-я м..

-46.Ф-ї і роль д. в ринк ек-ці: 1) забесп-я пр. бази і сусп. атмосфери для ефект. функт-я рин. с-ми.

2) захист конк-ї

3) перерозподіл доходу і баг-ва 4) розподіл ресурсів для змін стру- ктури нац. продукту.

5) стаб-я ек-ки. Групи ф-й: 1)розробка,прийн-я, орган-я вик-я госп. закон-ва 2) забесп-я норм. рин. механізму 3) виріш-я ек. проблем.

39. З\ пгрош. вираз вартості і ціни товару роб. сила та резул-ті функт-я роб. сили. Сутність: залеж. від трив-ті роб. дня, не однак. інтенс-ть праці робітника; від попиту і проп-ї (мал. попит-мал. з\ п), від рівня освіти і каліф-ї.Види:

номін.(погод, щоденна);

реальна (к-ть товарів, яку можна придб. на з\ п) ; Форми: почас., відрядна (к-ть вигот.).

41. Попит і проп-я в умовах доскю крнк-ї.

Еластичність – міра реагув-я 1 змін. величини внаслідок 1-відсотк. зміни 2 змінної величини.

Із зрост-ям ціни попит на товар зменш..Попит біль еласт., ніж ціна протягом трив. часу(в осн.). Розрізн

1-попит і проп-я абсол.ел., 2- відносно

3- одинично 4-відн. неел. 5-абсол. нееласт.

Рин. рівновага в ум. недоук. конк-ї: м. встан. вищ. ціну, тому рівність гран. дох-в і гран. витрат настає раніше. Ціна також залеж. від обсягів випуску продукції, ця зал-ть обернено пропорційна.

34. Ринок засобів вир-ва: задов-я виробн. потреб; суб’єкти: фіз. і юр. особи, що займ. екон. діяльністю. Самост-ть залеж. від забесп-і засобами вир-ва, що сприяє вис. якості, ефект. викор-я мат.-техн. ресурсів. Продавці: фіз.. і юр. особи, що створ. і реаліз. прод-ю вир. признач-я на спец. ринку – тов. біржі. НТД:

33. Ринок товарів нар. спож-я: признач. для задов-я фізіол. і соц. потреб людини. він відображу. вир-во, спож-я, попит і пропоз-ю товарів. Матер. і немат. вир-во пов. відпов. платоспроможному попиту Н., якщо цього немає – настає дисбаланс.

25.Типи, форми влас-ті:

Прив.: 1-труд.(1-ос., ремісн., дрібнотою. ферм. господ-во) 2-нетруд. (рабові., феод., прив. капіт. господарство).

Сусп.: 1-вл-ть народу (заг.нар., дер. вл-ть)

2-вл-ть колектив

(акціон., коопер., госп. товариств, гром. орган-й.)

34.Пост. І змін. Капітал.

Капітал – це засоби вир-ва, гроші; - виробн. віднош-я, за якого знаряддя праці, мат. блага, мін. вартості служать знар-ям експлуатації, привал-я частини чуж. не оплач. праці. Пост. к. – бере уч. у процесі праці св. реч. змістом, є фактором вир-ва, спож-я вартостей, не створює дод. вартості.

Змін. к. – збільшує перв. вартість,, тобто створ. дод. вартість.

30. Сутність капіталу:

капітал – засоби вир-ва, гроші, виробн. віднош-я, за якого знар-я праці, мат. блага, мін. вартості служать знар-ям експлуатації, привал-я частини чуж. неоплач. праці. В період феод-му розвив. лихварс. капітал, коли гроші в руках лихваря є знар-ям привал-я частини праці дрібн. товаровиробника. Капітал стає панівним в період капіталізму. Процес утвор-я: персоніфікатори к. – власники комерц. банків, вел. к-ть директо-

рів підпр-в, ділки тін. ек-ки, мафія.

45.Бізнес план- скл. для визнач-я мети вир-ва, аналізу її досягнення, скл. на 3-5р, є основою для отрим-я кредитів, залуч-я вис.кваліф. спеціалістів. Розділи- 1)резюме (мета майб. Вир-ва, новизна, об’єм реаліз-ї) 2)товар\послуга (їх опис) 3)ринок збуту 4)конкур-я (хар-ка кон-ів) 5)стратегія маркетингу (розповз-я товару, реклама) 6)план вир-ва (к-ть продуктк за відпов. строк) 7)організ. план 8)юр. план (полож-я статуту) 9)оцінка ризику і страх-я 10)фін. план (величина і джерела отрим-я коштів).

46.Кругообіг капіталу- засоби вир-ва знах. в пост. русі і проход. 3 стадії- 2-і в сфері обігу і 1 в сфері вир-ва. 3 функц. форми- гроші, товар, продукт. Кр-г к. (фондів)- послід. перетв-я капіталу підп-в з 1-ї форми в ін. і проходж-я ним 3 стадій. 3 форми пром. капіталу- 1)кр-г грош. капіталу ...

2)к. продукт. капіталу ... 3)к. товар. капіталу ...

Кр-г капіталу пост. повторюється, цей прцес наз. оборотом капіталу.

47.Осн. і обор. капітал фірми. Основні- частина продукту капіталу, яка функт. в прцесі вир-ва дов. Час, зберіг. натур. форму і перенос. Вартість на продукт по частинах по мірі знош-я (костюм- ткан, нитк, знош-я машин). Склад. елементи-1)актив. (машини) 2)пасивна (споруди, будівлі). Оборотні-частина капіталу, яка повн. спожив. в 1 виробн. циклі і перенос. варт-ть на виготовл. продукт (сировина, паливи, ел.енергія). В процесі об-гу частина капіталу підпр-ва перебув. поза сферою вир-ва- вигот., але ще не реаліз. товари, цін. папери, які разом наз. фонди обігу. Обор. фонди і ф. обігу разом наз. обор. засоби.

48.Знош-я осн. капіталу- виник. в процесі його викор-я. Види знош-я- 1)фіз.. (матер.) 2)морал. (фіз.. може функт., а екон. себе не виправд., бо існ. більш продукт., деш. засоби вир-ва). Амортизація- поступ. перенес-я вартості осн. капіталу на вигот. продукцію і її заміщення в грош. формі. Аморт. відрахування визнач. на основі норм амортиз-ї, що встан. в % до баланс. вартості осн. капіталу виходячи із сер. строків служби з урах-ям фіз.. і мор. знош-я.

49.Сусп. і індив. витрати. Затрати на придб-я факторів вир-ва наз. витрати вир-ва. Індив. витрати- витрати конкр. господ. суб’єкту. Сук-ть витрат жив. і уречебл. Праці, необх. і дод. на вир-во сусп. продукту скл. сусп. витрати вир-ва. В ум. Товар. Вир-ва прийм. Форму вартості – скл. з вартості спожит. Засобів винр-ва і новоствор. вартості, що скл. з вартості необх. і дод. продукту. Т=Фзаміщ.+НП+ДП (Ф- фонди). Витрати окр. товаровиробника- лише його власні витрати на придб-я сировини, палива, енергії, амортизації, з\п. Вони менші ніж сусп. витрати на величину дод. вартості- С(пост. капітал)+V(змінний капітал).

50.Класифікація витрат на вир-во- 1)зовн.- явні (придб-я того, що саме не виробл.- сировина, паливо; відображу. в бухг. обліку) 2)внутр.- неявні (пев. прибуток власника фірми, що скл. елемент витрат). В сумі вони є економ. витратами. Витрати є залежн. і незал. від величини вир-ва. Не залеж.- пост. витрати (TFC) рента, амортиз. відрахув-я, з\п вищ. управл. персоналу, охорона. Залеж.-змін. витрати (TVC) сировина, паливо, з\п, транспорт-я. Їх сума скл. валові витрати- TC=TFC+TVC. Сер. витрати- A TC=TC\Q (од. продукту). Сер. пост. в.- A FC=TFC\Q. Змінні- A VC=TVC\Q. Грант. витрати(MC)- витрати на вир-во кож. дод. од. прод-ї відносно розрахунку об’єму вир-ва. Вони показ. приріст вал. витрат при зміні об’єму випуску на 1дод. одиницю- MC=∆TC\∆Q (зміна). Прямі в.- вигот-я пев. різновиду перод-ї і обчисл. на його од. прямо. Непрямі- вигот-я різ. виробів, тому не обчисл. на окр. різновид прод-ї.

51.Собівартість- витрати підпр-ва на вир-во і реаліз-ю продукції вираж. в грош. формі. Це вартість витрач. засобів вир-ваі роб. сили. Стр-ра С.- аморт-я осн. капіталу, паливо, сир., енерг, з\п, соц. страх-я. Існує індив. і галуз. С. Виробн.С.-аморт-я+ вартість+ з\п+ страх-я. + витрати на реаліз-ю- повна С.(комерц.). Шляхи зниж-я- 1)підвищ-я прод. праці 2)екон. викор-я обор. капіталів 3)ефект. викор-я осн. капіталів 4)зниж-я цін 5)авто-я вир-ва 6)НТР 7)удоскон-я структури управл-я.

52.Прибуток- перетвор. форма дод. вартості. Відмін-ть- 1)д.в. створ. жив. працею, є виразом дод. праці 2)д.в.- результат процесу вир-ва, пр-к- капіталу 3)д.в.- вираз відносин власників засобів вир-ва і роб. сили; пр-к- нема відносин між екон. суб’єктами 4)д.в. залеж. від реаліз-ї змін. капіталу і норми д.в.; пр-к- + реаліз. ціни на товар. Норма прибутку- віднош-я д.в. до аванс. капіталу. ... Відмін-ть Р1(пр-к) від М1(д.в.)- норма д.в. відбив. ступінь спів-я д.в. до ступеня експлуатації робітників; норма пр-ку- ступінь прибут-ті капіталу. М1 більш. ніж Р1. На пр-к вплав.- 1)п-к пр.пропорц. залеж. від д.в. 2)економії викор-я пост. капіталу 3)фактор зрост-я- підпр. діяльність 4)собівартість, рівень цін, прод. праці, якість Доход- виручка від реалізації- Р(ціна) * Q(к-ть). Пр-к- це різниця між заг. виручкою від реадіз-ї і її пов. собівартістю. З баланс. Пр-ку роб. 1-чергові платежі- податки, за кредит, штрафи. Залиш. чист. пр-к з якого форм. резервн. фонд. Утвор. фонд розвитку вир-ва, соц. розвитку, матер. заохоч-я. Для визнач-я цілей пр-ку існ. статут підпр-ва.

53.Рентаб-ть вир-ва(N)- узаг. Показник екон. ефект-ті роботи підпр-в за відпов. період, що хар. їх прибут-ть. Р. визнач. 2 методами- 1)віднош-я величини отрим. пр-ку до вартості осн. і обор. фондів.- N=(П \ Ф осн.+Ф обор.) *100% (якщо виробл. к-ка видів прод-ї) 2)віднош-я величини пр-ку, отрим. від реал-ї пев. прод-ї. до пов. собівартості дан. виду прод-ї- N=(П \ пов.соб.)*100% фактори підвищ-я Р- 1)зраст-я прод. праці 2)покращ-я викор-я осн. фондів 3)зниж-я матеріаломістк-ті продукту, її собі вар-ті. 4)підвищ-я якості.

54.Ефект-ть викор-я факторів вир-ва. Узаг. Показниками ефект-ті роботи підпр-ва є пр-к і рент-ть. Ефект-ть вир-ва- співвідн-я результатів вир-ва до витрат. Еф. вик-я факторів вир-ва визнач. такими факторами- 1)прод.праці (показ. ефект-ть викор-я роб. сили) 2)фондовіддача (..засобів праці) 3)фондомісткість (віднош-я вартості осн. виробн. фондів до вартості виробл. прод-ї) 4)матеріаломіст-ть (віднош-я вартості витрач. предметів праці до вар-ті виготовл. продукту).

55.Ціна- грош. вираз вартості товару. В основі ціни леж. вартість навколо якої вона колив. А в основі вартості- затрати сусп-необх. праці на вигот-я дан. продукту- це категорія відтвор-я, що форм. нга всю масу прод-ї Дан. виду, що необх. для задовол-я в ній сусп. потреб. Сусп. необх. затрати праці є основою ціни. Розмір залеж. від умов вир-ва, хар-ру розподілу, обміну спож-я. Функції ціни- 1)обліково-аналіт. (облік і прогноз-я результатів) 2)регол.-координац. (встан-я балансу попиту і пропоз-ї, спож-я і вир-ва) 3)розподіл. (розподіл доходів, ресурсів, фондів) 4)стимул. (поєдн-я інтересів виробника і спож-ча).

56.Види цін- Ціна вир-ва- скл. з суми витрат вир-ва і сер. прибутку на весь капітал, який авансують. Ціна пропозиції- офіц. пропоз-я продавця; скл. з суми витрат вир-ва і розум. прибутку (міст. в каталогах, прейскурантах) Оптові- отрим. від реаліз-я вел. партії товару. Види- 1)о.ц. підпр-ва (пов. собі вар-ть + пр-к підпр-ва) 2)о.ц. галузі пром-ті (оп.ц. підпр-ва + витрати збут. орган-й+ пр-к). За способом встан-я о.ц. бувають- 1)прейскур. (встан. на товари мас. вир-ва) 2)договір. 3)лімітні (відображу. межу гранич. допуст. верх. рівня ціни на нову прод-ю) 4)ступінчасті 9встан. на окр. нові машини, облад-я).Контрактні ц.- фікс. В кон-ті куп.-продажу у тому числі і на зовн. ринку і стан. комерц. таємницю. Закупів. ц.- для зак. с\г прод-ї. Кошторисні ц – для буд.-ва.

57.Методи ціноутвор-я-1)м. пов. затрат- обчисл-я сук-ті затрат вир-ва на од. прод-ї + очік. пр-к = ціна товару. Викор. в пром-ті. 2)м. прям. затрат- скл. у встан-і ціни шляхом доповн-я до витрат відпов. надбавки, або знижки. Це дає моливість круп. фірмам краще пристос. до умов конкур-ї.

Функції ціни- 1)обліково-аналіт. (облік і прогноз-я результатів) 2)регол.-координац. (встан-я балансу попиту і пропоз-ї, спож-я і вир-ва) 3)розподіл. (розподіл доходів, ресурсів, фондів) 4)стимул. (поєдн-я інтересів виробника і спож-ча).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]