Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit_kultura1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
253.44 Кб
Скачать

6Культура античних міст Північного Причорномор’я: умови розвитку, писемність, наука, література, театр, спорт.

Перші давні греки з'явилися на землях Північного Причорномор'я в другій половині VІІ ст. до н. е

всі наукові досягнення античного світу були відомі в колоніях і широко застосовувались на практиці. Про це свідчить, високий рівень інженерно-будівельного мистецтва, застосування оригінальних засобів та матеріалів. Велика кількість написів на посуді, в тому числі й на ліпному, предметах туалету, черепиці, свинцевих пластинах свідчить, що основна маса грецького суспільства у Північному Причорномор’ї була знайома з грамотою. На посуді зустрічаються набори літер, розташовані в безсистемному або алфавітному порядку.

Про розвиток літературної творчості в північно-причорноморських державах свідчать лише надмогильні епітафії. Їх автори були знайомі з ліричною і епічною поезією.

Про існування театру в античних містах з Ольвії походять різні за розмірами і технікою виготовлення трагічні і комедійні теракотові маски, які, мабуть, прикрашали стіни помешкань любителів театральних вистав.

7Культура античних міст Північного Причорномор’я: мистецтво, побут, релігія

Як і в інших країнах античного світу, образотворче мистецтво в північно-причорноморських колоніях досягло дуже високого рівня. Пам’ятки архітектури, скульптури, живопису, художньої обробки металу каменю вражають своєю досконалістю.

Скульптура. Цей вид мистецтва був надзвичайно популярний в античному світі. Скульптури зображали богів і героїв, видатних державних діячів і громадян за їх заслуги перед містом. Скульптор відмовляється від узагальнених образів

Дуже популярними в Північному Причорномор’ї були невеликі глиняні статуетки Живопис. Про розвиток живопису у північно-причорноморських колоніях дають уявлення фрескові розписи на стінах гробниць, громадських та багатих житлових будинків. Фрески писали по сирій вапняковій штукатурці, але в ряді випадків розпис наносився на кам’яні поверхні стін і стелі.

І ст. н.е. датуються фрески так званого склепу Деметри, відкритого в Керчі у 1835 р. Вони присвячені міфу про викрадення Кори — дочки Деметри — богом підземного царства Плутоном.

Мозаїчні візерунки та картини у Північному Причорномор’ї робились з кольорових гальок, викладених у вапняковому розчині. Кращі мозаїки відкрито в Ольвії та Херсонесі. В одному з ольвійських будинків ІІІ–ІІ ст. до н.е., поблизу Зевсового кургану, виявлено мозаїчну підлогу, викладену галькою синього, білого та світло-жовтого кольорів.

Розписна кераміка. в містах і поселеннях Північного Причорномор’я виготовлялась посуд, що прикрашався барвистим розписом, рельєфами, штампованою та різбленою орнаментацією, чорним лаком. Тематика зображень запозичена з грецького вазового живопису

Про меблі, якими користувались колоністи, можна скласти уявлення, спираючись на твори скульптури, фрески в склепах, вазовий живопис, оскільки знахідки з розкопок дуже незначні.

Для сну та лежання використовували ложа на високих ніжках Ложе покривалось килимами і ковдрами, Обідні столи були невеликі, з низькими ніжками. Для сидіння використовували табурети, стільці, крісла.

У вжитку були килими, покривала, подушки. По стінах розвішувались картини і портрети.

РЕЛІГІЯ в Херсонесі домінує культ Діви Парфенос. У містах європейського Боспору найбільше присвят Аполлону Лікарю, Артеміді, Афродіті, Деметрі, Кожне місто мало свого бога-покровителя, який зображувався на монетах. Для служіння богам споруджували храми, вівтарі та жертовники, де здійснювались культові обряди.

Особливе місце серед ольвійських святилищ займав храмовий комплекс на о. Левка ,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]