Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ з бж.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
107.15 Кб
Скачать

81. Вимоги безпеки при вантажно-розвантажувальних роботах.

Механізація вантажно-розвантажувальних робіт є одним з найваж-ливіших завдань охорони праці. Про це свідчить аналіз виробничого травматизму, пов’язаний з цим видом робіт, а саме – найбільш високий рівень він має там, де такі роботи виконуються вручну. Безпека при роботі транспортного агрегату значною мірою зале-жить від виду, маси та інших властивостей (характеристик) вантажів.

За масою вантажі поділяються на три категорії: І – маса одного мі-сця до 80 кг; ІІ – від 81 до 500 кг; ІІІ – понад 500 кг.

За ступенем небезпеки усі вантажі поділяються на 7 груп:

1) вантажі малонебезпечні (предмети широкого вжитку);

2) горючі речовини (бензин, газ тощо);

3) пилоподібні і гарячі вантажі (цемент, бітум, асфальт);

4) обпікаючі речовини (кислоти, луги і ін.);

5) балони із зріджним і стисненим газом;

6) вантажі, небезпечні за розмірами (габаритами);

7) вантажі особливо небезпечні (вибухові та отруйні) речовини. Кожна із зазначених груп вантажів вимагає особливих заходів приїх перевезенні і складуванні. Небезпечні вантажі повинні мати визначені знаки

Вантажі 1-ї групи розміщують в кузовах автомобілів у різній тарі або без неї. Якщо вантажі вкладають вище бортів, їх закріплюють, але висота не повинна перевищувати 3,8 м. Вантажі вагою одного місця бі-льше 80 кг (бочки, рулони, барабани) завантажують за допомогою засо-бів механізації.

Вантажі 2-ї групи завантажують і розвантажують лише механізова-но. Посудини повинні бути герметичні і розміщуватись пробками вверх, а при зливанні рідини тару заземляють.

Вантажі 3-ї групи також завантажують і розвантажують механізо-вано. Їх розміщують на рівні бортів, а пилоподібні накривають брезен-том. Гарячі вантажі заборонено перевозити в автомобілях з дерев’яним кузовом.

Вантажі 4-ї групи переносять і розміщують у кузові 2 робітники. Категорично заборонено переносити такі вантажі на спині, плечах і попереду себе. Бочки, барабани і ящики з їдкими речовинами необхідно перевозити спеціальним транспортом.

Вантажі 5-ї групи розміщують у металевих і дерев’яних контейнерах. Балони можна встановлювати вертикально або горизонтально. При гори-зонтальному розміщенні вентилі балонів спрямовують у бік дороги і на них нагвинчують захисні ковпаки. При безконтейнерному перевезенні на балон надівають гумові кільця або прокладки. Вантажі 6-ї групи перевозять лише в кузовах автомобілів. Якщо до-вжина вантажу перевищує кузов на 2 м, то для перевезення таких ван-тажів використовують автомобілі з причепами-розпусками або напів-причепами.

Вантажі 7-ї групи навантажують у спеціальні транспортні засоби працівники, що прийшли спеціальне навчання й інструктажі та забезпе-чені засобами індивідуального захисту.

85.Перш а допомога при теплому ударі.

Тепловий удар виникає при дії високої температури навколишнього середовища, особливо при високій вологості і відсутності вітру. При цьому підвищена температура тіла (а організм в таких випадках природним чином нагрівається) не може знайти собі виходу, тобто тепловіддачі немає, і температура тіла продовжує рости. Особливо швидко перегріваються малюки - грудні і новонароджені діти. Перегрів може відбутися не тільки на вулиці, але і в приміщенні, особливо якщо воно не провітрюється. Сприяють перегріву фізичні вправи, які приводять до втрати організмом рідини з потім, особливо якщо ці втрати нічим не компенсуються.

При тепловому ударі спостерігаються головний біль, нудота і блювота, бажання сісти або навіть прилягти. Підвищується температура тіла до 40-41 °С, шкіра червоніє, але потім червоність змінялася блідістю з синюшним відтінком. З’являється сплутана, а іноді навіть і непритомніє. Можуть виникати судоми, марення. Якщо допомога вчасно не надана, хворий впадає в кому, виникають явища серцевої недостатності.

Перша допомога при тепловому ударі . Перша допомога при тепловому ударі полягає в швидкому охолоджуванні потерпілого. Якщо це можливо, потрібно швидше облити його холодною водою або обернути мокрим простирадлом, обкласти шматками льоду або снігу, відскрібаючи його з морозилки. Якщо тепловий удар трапився на вулиці, то що постраждав можна занести в магазин, обладнаний кондиціонером, а потім вже обливати холодною водою. Профілактика теплового удару полягає у вживанні більшої кількості води, чим зазвичай, при жарінням, вологій погоді. На голові обов′язково потрібно носити капелюх від сонця. Якщо капелюха немає, то можна замінити її парасолькою. Якщо вам з яких-небудь причин необхідно знаходитися на вулиці, та ще і працювати фізично, то можна запобігти перегріву, обливаючись періодично холодною водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]