Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glushchenko_YA.I.Vnutrishnogospodarskiy_kontrol...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Тема 9. Внутрішньогосподарський контроль процесу товароруху і схоронності товарів

1. Мета, завдання, об’єкти і параметри внутрішньогосподарського контролю процесу товароруху і схоронності товарів

2. Методика внутрішньогосподарськьго контролю процесу товароруху і схоронності товарів

1. Мета, завдання, об’єкти і параметри внутрішньогосподарського контролю процесу товароруху і схоронності товарів

Мета внутрішньогосподарського контролю операцій товароруху полягає у запобіганні здійснення незаконних, економічно недоцільних операцій придбання і реалізації товарів, усунення допущених порушень на стадії безпосереднього здійснення операцій, й забезпечення схоронності товарів.

Задачі внутрішньогосподарського контролю операцій товароруху:

перевірка своєчасності і повноти оприбуткування товарів;

контроль законності і доцільності операцій товароруху;

перевірка реальності і вірогідності кредиторської заборгованості перед постачальниками за поставлені товари;

перевірка реальності сальдо рахунків 281 "Товари на складі", 282 "Товари в торгівлі";

перевірка правильності розрахунку сум торгової націнки на товари, що надійшли і на реалізовані товари;

перевірка правильності відображення доходу від реалізації товарів, нарахування податкових зобов’язань з податків і зборів, пов'язаних з моментом реалізації товарів;

перевірка правильності документального оформлення операцій по оприбуткуванню і реалізації товарів оптом і в роздріб.

Об'єкти внутрішньогосподарського контролю операцій товароруху - це операції по оприбуткуванню, збереженню і реалізації товарів.

2. Методика внутрішньогосподарського контролю процесу товароруху і схоронності товарів

Першим етапом внутрішньогосподарського контролю процесу товароруху є перевірка реальності сальдо рахунку 28 "Товари". Для перевірки реальності сальдо по товарам дані балансу (рядок 140) зіставляються з даними Головної книги, а потім із сумами, що числяться в ж/о (машинограмі) рахунку 28 і даними товарних звітів. В ході перевірки реальності даних про залишки товарів необхідно звертати увагу на об'єкти де спостерігається систематичне перевищення ліміту товарних запасів, особливо якщо при цьому не виконується чи досить часто порушується виконання плану товарообігу.

Для перевірки реальності сальдо рахунку 28 в торгівлі необхідно проведення інвентаризації.

Наступний етап внутрішньогосподарського контролю процесу товароруху - перевірка операцій надходження товароматеріальних цінностей. Починається даний етап контролю з перевірки договорів на постачання товароматеріальних цінностей. При здійсненні контролю за своєчасним і повним оприбуткуванням товару, з'ясовуються чи були складені прибуткові документи (перевіряються ціни, таксування, підрахунок підсумків, правильність оформлення), далі вони зіставляються з даними документів постачальника, і даними отриманими від матеріально-відповідальних осіб. Для цього дані прибуткової частини товарного звіту зіставляються з даними актів на приймання ТМЦ, товарно-транспортних накладних, залізничних накладних, прибуткових накладних.

Наступний крок - перевірка сум записів у товарних звітах, їх хронологічність, відповідність номерів прибуткових документів даним відбитим в прибутковій частині товарного звіту; перевіряються виписки банку, встановлюються ознаки невідповідності або збіг даних, що свідчить про правильність оприбуткування. Суб’єкт внутрішнього контролю вивчає правильність складання комерційних актів, у випадку розбіжності даних постачальника і підприємства. Крім того, перевіряється факт виставлення претензії постачальнику або транспортуючій організації.

Важливим моментом при перевірці оприбуткування товару є контроль відображення надходження товару на рахунках бухгалтерського обліку. Як правило, операції, що відбивають у бухгалтерському обліку оприбуткування товарів по дебету рахунків 281, 282 і кредиту 631, перевіряються суцільним способом.

Наступний етап - перевірка обґрунтованості і законності формування податкового кредиту по товарах, що надійшли.

Основним показником діяльності торгового підприємства, що характеризує результат залучення коштів споживачів, є обсяг товарообігу.

Контроль за операціями реалізації дозволяє оцінити ефективність роботи торгового підприємства в цілому і кожнім відділі, секції окремо, з погляду виконання поставлених задач його результати можуть бути використані як основа для прогнозних розрахунків.

Перевірку правильності відображення суми реалізованих товарів за звітний період представляється доцільним починати з зіставлення суми, відбитої в рядку 010 форми №2 "Звіт про фінансові результати" з даними головної книги по кредиту рахунка 702 "Доход від реалізації товарів", далі ця сума порівнюється з даними касової книги про оприбуткування виторгу від реалізації товарів за відповідний період. Сума виторгу повинна відповідати даним видаткової частини товарних звітів. Дані прибуткових касових ордерів про виторг зіставляються з даними, відбитими в журналі РРО підприємства.

Якщо реалізації товарів здійснюється не тільки за готівку, а й у безготівковій формі, доцільно передбачити, щоб матеріально відповідальні особи вказували в звітах окремими сумами оплату в безготівковому порядку, оплату чеками і суми наданих покупцям знижок. У такому випадку можна звести до мінімуму проблеми наявності помилок і розбіжностей в облікових даних у бухгалтерії й у матеріально відповідальних осіб, а також між обліковими даними і фактичною наявністю товару.