Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Glushchenko_YA.I.Vnutrishnogospodarskiy_kontrol...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

Тема 4. Організація і планування внутрішньогосподарського контролю

1. Принципи організації внутрішньогосподарського контролю

2. Етапи організації ВГК та етапи процесу контролю

1. Принципи організації внутрішньогосподарського контролю

Принципи організації:

- відповідність структури суб’єкта контролю організаційній структурі підприємства;

- делегування контрольних повноважень;

- орієнтація контролю на кінцеві цілі діяльності підприємства;

- постійна акредитація суб’єктів контролю;

- матеріальне заохочення виявлення істотних або систематичних відхилень (порушень);

- внутрішня ротація суб’єктів контролю;

- передбачуваність структури і змісту контрольної інформації формою вихідного документа (або документа-запиту).

Перш за все, витрати на контроль залежать від структури суб'єкта контролю і, отже, чисельності персоналу, що виконує контрольні функції. Кількість контрольних служб суб'єкта господарювання не повинна бути надмірною.

Таким чином, прагнення до оптимізації витрат на утримання контрольної служби приводить до появи такого організаційного принципу СВК, як відповідність структури суб'єкта контролю організаційній структурі підприємства.

Необхідно співвіднести коло вирішуваних суб'єктом контрольних завдань з рівнем центру ухвалення рішень (стратегічний – оперативний або локальний), оскільки локальні проблеми необхідно вирішувати на місці і доведення їх до вищого керівництва навряд чи доцільне. У зв'язку з цим стає актуальним дотримання принципу делегування контрольних повноважень.

Наступною характеристикою результату контрольного процесу є адекватність контрольної інформації, що передбачає відповідність її об'єктивній реальності і неупередженість контролера при оцінці такої інформації. Така характеристика багато в чому визначається соціо-психологічними особливостями учасників контрольного процесу.

Адекватність контрольної інформації про стан об'єкта багато в чому залежить від рівня професійної підготовки суб'єктів ВК. З метою підтримки і забезпечення відповідного професійного рівня суб'єктів ВК необхідно проводити акредитацію суб'єктів ВК.

2. Етапи організації ВГК та етапи процесу контролю

Зупинимося більш детально на етапах організації СВК підприємства. Послідовність і зміст етапів побудови СВК

Номер з/п

Зміст етапу

1

Критичний огляд системи управління. Визначення мети СВК

2

Визначення ієрархічних рівнів та складу суб’єктів контролю

3

Формування системи об’єктів ВК, розробка організаційного забезпечення внутрішнього контролю

4

Апробація, аналіз і коригування СВК

5

Впровадження у постійне користування. Виявлення резервів системи.

Взагалі процес контролю можна розділити на три основних етапи.

Перший етап – організаційний. На даному етапі визначаються об’єкти контролю, посадові особи, які будуть здійснювати контроль. При необхідності на підприємстві видається наказ про призначення комісії для проведення контролю, в якому зазначається кількість осіб, які приймають участь в перевірці, старша відповідальна особа, за який час здійснюється перевірка.

Другий етап – дослідницький. Відбувається безпосередньо перевірка обраного об’єкту, тобто здійснюється співставлення параметрів об’єкту з існуючими нормами. Визначається рівень відхилень параметрів об’єкту від норм. Важливе значення має встановлення допустимого рівня відхилень.

Третій етап – узагальнення та реалізація результатів контролю. Узагальнюються отримана інформація про відхилення та порушення. Встановлюються винні посадові особи. Складаються документи по результатам перевірки: відомості відхилень й порушень, протоколи, акти контролю, видаються накази по результатам контролю.

Четвертий етап – контроль за виконання рішень. Через деякий час необхідно перевірити чи були внесені зміни у регістри бухгалтерського обліку при потребі, чи притягнуті до відповідальності винні особи, чи здійснюються заходи для упередження відхилень та порушень, які були виявлені.