Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК з Технології.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать
  1. Характеристика інтегрованих уроків з трудового навчання як форми організації діяльності молодших школярів.

Проблема інтеграції навчання і виховання важлива і сучасна як для теорії,так і для практики. Її актуальність зумовлена змінами у сфері науки і новими соціальними запитами.

Одним із напрямків методичного збагачення уроків у початкових класах є проведення їх на основі інтеграції змісту. Доцільність інтегрованих уроків випливає із завдань інтеграції знань,умінь та навичок учнів з основ наук.

Інтегрований урок об’єднує блоки знань із різних навчальних предметів, працює навколо однієї проблеми з метою інформаційного та емоційного збагачення сприймання, мислення, почуттів учня, що дає змогу пізнавати певне явище різнобічно, досягати цілісності знань.

Мета інтегрованих уроків – формування в учнів цілісного світогляду про навколишній світ, активізація їх пізнавальної діяльності; підвищення якості засвоєння сприйнятого матеріалу; створення творчої атмосфери в колективі учнів; формування навичок самостійної роботи школярів; виявлення здібностей учнів та їх особливостей. Відмінність інтегрованого уроку від традиційного саме в тому, що предметом вивчення на такому уроці виступають багатопланові об’єкти, інформація про сутність яких міститься в різних навчальних дисциплінах, своєрідна структура, методи, прийоми і засоби, які сприяють його організації і реалізації поставлених цілей.

Інтегрований урок може будуватися в межах одного навчального предмета (внутрішньопредметна інтеграція), внаслідок інтегрованого змісту кількох навчальних дисциплін, залежно від умінь вчителя здійснити це інтегрування науково і методично правильно (міжпредметна інтеграція) або змістовій основі інтегрованого курсу.

Внутрішньопредметній інтеграції відповідає і концепція укрупнення дидактичних одиниць (УДО), розроблена в середині 20ст. вченими П.М.Ерднієвим, апробована на практиці вчителями – новаторами В.Ф.Шаталовим і С.М.Лисенковою, досвід яких широко використовується в сучасній початковій школі. Технологія навчання укрупнення дидактичних одиниць розкриває і приводить у дію великі психофізіологічні резерви головного мозку в учнів. Розуміння принципів внутрішньопредметної інтеграції – УДО дасть змогу вчителеві конструювати уроки на базі поєднання знань. Переваги внутрішньопредметної інтеграції – УДО перед загальною методикою навчання обґрунтовуються з психологічної точки зору – опорою на закономірності продуктивного мислення. Особливий напрямок становлять інтегровані уроки, побудовані на основі змісту інтегрованих курсів, відповідно до інтегрованих програм. Навчальні плани сучасної початкової школи за останні роки поповнюються інтегрованими курсами, які реалізуються в практиці початкової школи. Інтегрований курс “ Я і Україна” (1 - 4), автори В.І.Ільченко, К. Гуз, спрямований на розв’язання інтегрованих завдань з природознавства, суспільствознавства, українознавства. Зміст курсу дає змогу учневі набути цілісні знання про людину і її життєвий світ – про природу рідного краю, рід, родину, народні традиції.

Інтегровані курси в початковій школі поступово зменшують кількість обов’язкових навчальних предметів і таким чином запобігають перевантаженню учнів. Уроки, побудовані за змістом інтегрованих курсів, передбачають включення ігрових форм, методів, проблемних ситуацій, що безумовно сприяє активізації пізнавальної діяльності учнів і розширенню їхніх знань, розвитку зорового і слухового сприйняття.

Вивчення та узагальнення ефективності інтеграції уроку в умовах особистісного підходу до навчання були проведені в навчально – виховному комплексі на базі 2 класу. В другому класі 20 учнів. Успішність висока, клас працює зосереджено,активно,виявляє зацікавленість, швидко засвоює нову інформацію, але взаємодія між набутими знаннями низька.

В результаті проведеного дослідження виявлені навчальні та психологічні утруднення, що виникають у категорії дітей з низьким рівнем розумового розвитку у різних видах діяльності. Для підвищення рівня успішності розроблено серію інтегрованих уроків. При проведенні інтегрованих уроків використовували інтерактивні методи навчання. Вони допомагають створити “ситуацію успіху”, формувати навички толерантного спілкування, вміння аргументувати свою точку зору, знаходити альтернативне рішення проблеми. Навчальний процес відбувається за умовами постійної, активної взаємодії всіх учнів. Допомагали використання опорних схем, діалогів, мозкових штурмів. В залежності від змісту матеріалу використовувались різні види самостійної роботи учнів: робота з книгою, навчальною і довідковою літературою, розв’язування задач і вправ, робота з розданим матеріалом, підготовка доповіді.

Проведення уроків за нестардантною методикою дозволило встановити, що успішність засвоєння учнями програмного матеріалу зросла: учні з високим рівнем розумового розвитку – 45%, з середнім рівнем – 50%, та з низьким – 5%. Після проведення повторного тестування високий рівень розумового розвитку також підвищився. Отже, інтегрований підхід до навчання значно підвищив успішність реалізації навчальної функції, актуалізував особистісні якості учнів, забезпечив їх активну діяльність у цілісному пізнанні. Внаслідок проведення інтегрованих уроків учні другого класу краще засвоїли матеріал з математики, що дозволило їм одержати більш високі знання (перевищують контрольний рівень приблизно на 11%).

Вивчення природознавства на інтегрованих уроках є більш успішним, ніж засвоєння інших предметів. А саме оцінки, одержані учнями після проведення інтегрованих уроків, перевищують рівень стандартного уроку приблизно на 12,5%. Синхронність засвоєння необхідної інформації також зростає.

Інтегровані уроки (на відміну від занять, проведених за стандартною методикою) дозволяють сформувати більш сталі зв’язки між різними навчальними предметами. Створюють своєрідне спільне “інформаційне поле”,що об’єднує всю систему знань у межах навчальної програми.