Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК з Технології.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
396.8 Кб
Скачать

Хід уроку

I. Підготовка робочих місць до уроку

(Чергові стежать за правильністю розкладання інструментів і матеріалів на парті).

II. Організаційний момент

1.Психологічна установка.

Учитель: пролунав уже дзвінок — починаємо урок.

2. Привітання.

Усі почули: дзень дзелень?

Тож вітаймося: добрий день!

III. Повідомлення теми й мети уроку 1. Актуалізація опорних знань учнів.

Прослухайте загадку і спробуйте її відгадати.

Що це? Що це? — всі кричать.

Парасольки он летять! (Парашути)

  • Розгляньте малюнок. Хто на ньому зображений? (Льотчик-парашутист, який приземлився за допомогою парашута на землю.)

  • Чи знаете ви, де і як використовують парашути?

(Учитель вислуховує відповіді дітей).

Великі парашути використовують для спускання вантажів із літака. 3 парашутами виконують стрибки спортсмени. Вид спорту, коли парашутисти змагаються між собою, називається парашутним.

2. Розповідь учителя про парашути.

Парашути виготовляють із тонкого міцного шовку. Довгими шнурками — стропами — він кріпиться до ранцю, який парашутисти одягають на спину. Вистрибнувши з літака, спортсмени або льотчики смикають за кільця.

Парашути, наповнюючись повітрям, розкриваються.

3. Демонстрація дослідів з аркушами паперу.

Чи хочете ви сконструювати модель іграшкового парашута, та позмагатися на його точне приземления? Проведемо декілька дослідів, які допоможуть вам зрозуміти дію парашута. (Учителеві допомагають демонструвати досліди троє заздалегідь підготовлених дітей. На столі вчителя — три аркуші паперу однакової форми, розміру, матеріалу. Школярі уважно стежать за падінням паперу).

Дослід 1. Зім'явши аркуш паперу, учень підкидає паперову кульку.

Дослід 2. Учень піднімає аркуш паперу над собою, розташовує паралельно до землі, розтуляє пальці. Аркуш паперу падає на підлогу.,

Дослід 3. Учень складає аркуш паперу по заздалегідь накреслених лініях згину та отримує найпростішу форму купола парашута — квадрат.

(Учитель вислуховує міркування школярів щодо падіння паперу. У першому випадку кулька падає прямовисно, вдарившись об землю, вона підскакує та відкочується набік. У другому — плаский аркуш падає значно повільніше, коливається у повітрі, спускається зигзагами, відхиляється

набік від прямовисної лінії.Учитель привертає увагу дітей до того, що падіння кульки і аркуша різняться між собою. Але і кулька, і аркуш зроблені з однакового матеріалу, отже, у них однакова. Швидкість падіння залежить від форми речей, що падають. Під час проведення третього досліду школярі помічають різницю в опусканні купола парашута порівняно з пло­ским аркушем. При цьому хаотичність опускання дещо вирівнялася. Вчитель зауважує, що стійкість аркуша під час опускання можна збільшити, якщо підв'язати до строп вантаж. Він демонструє це. Спостерігаю діти помічають точність опускання па­рашута у тому випадку, якщо до його моделі підв'язати вантаж. Учитель звертає увагу на те, що можна дібрати вантаж такої величини, щоб парашут опускався повільно і плавно).

Фізкультхвилинка