Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вступительный экзамен Специалист_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
829.44 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати сутність створення гіперпосилань в програмному середовищі html.

Посилання в НТML

Посилання, які можна упровадити в Web-сторінку, написану на HTML, є простими і однонаправленими. Єдине, що відрізняє їх від посилань ранніх систем гіпертексту, - використання для визначення пункту назви уніфікованих покажчиків ресурсу (Uniform Resource Locator - URL).

URL уніфікація указує на ресурс, але поняття таким чином вказаного "ресурсу" достатньо важко визначити точно.

На практиці ресурсом може бути що завгодно, до чого можна дістати доступ за допомогою одного з високорівневих протоколів Internet - HTTP, FTP, SMTP. Часто (але не завжди) ресурсом є файл або деякі дані, але можливість звернення до цих даних обмежена використовуваним протоколом.

Синтаксис URL визначає загальний механізм завдання інформації, яка необхідна для доступу до ресурсу через мережу. Для Web-сторінок потрібні три інформаційні складові: протокол - для використання при передачі даних (завжди HTTP), ім'я домена, що визначає мережевий хост, на якому запущений сервер, що використовує цей протокол, і шлях, що описує місцеположення на хості сторінки або сценарію, котрий можна запустити для динамічної генерації шуканої сторінки. Основною синтексу вам напевно знайомий: URL будь-якої Web-сторінки починається з префікса http: //, що визначає протокол HTTP. Потім слідує ім'я домена - послідовність подімен, розділених крапками, наприклад www. wiley. з. uk8, яке знаходить машину усередині організації, розташованої в секторі, що належить певній країні. У США префікс країни зазвичай мається на увазі, і доменом верхнього рівня є сектор - комерційний ( . com), освітній (. edu), влади (. gov) і т.д.9 В імені домена може бути більше проміжних доменів, чим в прикладі. Наприклад, університети зазвичай привласнюють піддомени факультетам: www.cs.ucl.ac.uk- це Web-сервер відділу інформатики (computer science - cs) Лондонського університетського коледжу (University College London - ucl), академічного інституту у Великобританії. Імена доменів реєструються центральним відомством за невелику плату.

Після імені домена в URL розташовується шлях, вказуючий положення сторінки на хості, який визначений попереднім ім'ям домена. Зовні шлях дуже схожий на ім'я шляхи в Unix: він складається з косої межі (/), за якою слідує довільна кількість сегментів, розділених символами "/"• Дані сегменти визначають компоненти в деякій ієрархічній схемі іменування. На практиці це звичайно імена каталогів в ієрархічному дереві каталогів, але це не означає, що частина URL, являє шлях, ідентична імені шляху файлу на хості, - причому розуміються не тільки мінімальні косметичні перетворення, необхідні для операційних систем, в яких для розділення компонентів імені шляху використовуються символи, відмінні від "/". З міркувань безпеки і іншим причинам шляху URL зазвичай: вирішуються щодо деякого каталога, відмінного від кореневого каталога завжди: дерева каталогів. Втім, не існує причин, по яких шлях взагалі повинен якось зв'язуватися з каталогами; наприклад, це може бути деякий шлях доступу до документальної бази даних.

Всі символи, які можна використовувати в URL, належать набору ASCII, поскільки важливо, щоб дані покажчики неушкодженими передавалися по мережах, а безпечними з цієї точки зору вважаються тільки ASCII-символи, хоч і не всі. Деякі символи, які можуть ушкоджуватися, віддалятися або неправильно інтерпретуватися, представляються послідовностями перемикання коду (escape sequence), що складаються з ASCII-коду символу. Зокрема, пропуски в URL повинні записуватися як %20.

URL з таким чином описаними компонентами може визначати Web-сторінку трьома способами. У всіх випадках ім'я домена ідентифікує хост, на якому запущений HTTP-сервер. Потім можливі варіанти. По-перше, шлях може бути повною специфікацією положення файлу, HTML (http://digitalmultimedia.org/ downloads/index, html), що містить, або, якщо він закінчується символом "/", специфікацією положення каталога. По-друге, в окремому випадку, коли шлях складається тільки з символу "/", його можна опустити: шляхи http://digitalmultimedia.org/ і http:// digitalmultimedia.org визначають кореневий каталог сайту підтримки даної книги. Шлях ідентифікує каталог, а конфігурація Web-сервера визначає, який ресурс задає URL, а отже, що витягуватиметься при використанні URL як запита. Часто це файл в каталозі, що має стандартне ім'я, наприклад index. html.

Третій спосіб ідентифікації Web-сторінки за допомогою URL полягає в використанні програми, що динамічно генерує вміст. Як і вище, точний механізм залежить від конфігурації сервера, але зазвичай такі програми винні розташовуються в певному каталозі, часто іменованому cgi-bin, або мають спеціальне розширення, наприклад . acgi. Те, що в обох випадках фігурують букви CGI, вказує, що тут задіяний механізм, званий загальним шлюзовим інтерфейсом (Com¬mon Gateway Interface - CGI). Даний механізм надає серверу можливість передавати інформацію іншим програмам (іменованим сценаріями CGI) і отримувати її від них. Сценарії CGI широко застосовуються для створення інтерфейсу (або шлюзу) між Web-сервером і базами даних або іншими засобами. Для передачі параметрів сценаріям CGI використовується декілька механізмів, зокрема додавання рядка запиту до кінця покажчика URL, що застосовується для виклику сценарію. Рядок запиту відділяється від шляху знаком питання, наприклад http://ink.yahoo.co.uk/ bin/query_uk?p=macavon .