Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вступительный экзамен Специалист_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
829.44 Кб
Скачать
  1. Проаналізувати доступність мультимедійних електронних видань.

Незважаючи на те що мультимедійні електронні видання широко використовуються на сьогоднішній день, проблема їх доступності все ще залишається актуальною.

Flash широко використовується для надання форм і інших інтерактивних інтерфейсів користувача до Web-Додатків. Інтерфейс між роликом Flash і програмою читання з екрана надає Microsoft Active Accessibility (MSAA) - стандартна технологія сполучення додатків із програмами читання з екрана. MSAA доступна тільки в системах Windows, тому користувачі інших платформ не можуть скористатися доступністю Flash. Якщо доступність необхідна, найкраще працювати з технологіями W3C, оскільки в них убудовані засоби забезпечення доступності.

Проблеми розробки Web-сторінок, що ефективно функціонують у будь-якому браузері, стають набагато гостріше, якщо розглядається дизайн для користувачів з фізичними недоліками. Серед відвідувачів Web-сайту можуть бути сліпі або люди з різними дефектами зору (наприклад, з обмеженим сприйняттям кольорів, можуть зустрічатися люди, які не можуть використовувати мишу або клавіатуру; також можливі відвідувачі, які не чують. Всі ці недоліки можуть утруднити (або унеможливити) використання ними звичайного Web-браузера. Отже, при звертанні до Web-сторінок вони можуть покладатися на технологію допомоги — таке спеціалізоване апаратне й програмне забезпечення, як програмі для читання з екрана (screen reader). У подібних випадках бажано, щоб сторінка гармонійно перетворювалася у форму, яку можна візуалізувати за допомогою цієї технології. Сторінки, доступні в такому змісті, мають додаткові переваги: як правило, вони гармонійно перетворюються й при перегляді в браузерах, які не підтримують всі функції сучасних Web-сторінок, і на апаратному забезпеченні з обмеженими можливостями, наприклад сторінка, доступна дальтонікам, буде читабельна й на PDA з напівтоновим екраном. Виходить, піклуючись про доступність, ви Усуваєте деякі проблемі, що виникли внаслідок неоднорідної природи WWW і описані в попередньому розділі.

Найпростіше й корисне, що можна зробити, - надати текстові еквіваленти таких нетекстових елементів сторінки, як зображення й аплети. В HTML для цього передбачено кілька атрибутів; також можна використовувати елемент object, вмістом якого може бути альтернативний текст.

Атрибут alt елемента img являє собою рядок, що дає текстову альтернативу зображенню (звичайно цей короткий опис ілюстрації).

Елемент area, використовуваний для створення "гарячих точок" на картах-зображеннях також має атрибут alt, який можна використовувати, надаючи альтернативні текстові посилання.

Іншим основним кроком на шляху до забезпечення доступності сторінки є використання структурної розмітки. Відокремлюючи структуру й вміст від зовнішнього вигляду, за допомогою CSS задаючи компонування й типографію, у сторінку можна будь-яким способом, що задовольняють вимогам конкретного користувача, впровадити допоміжну технологію.

Частковим випадком використання структурної розмітки й таблиць стилів є застосування для компонування тексту не таблиць, а позиціонування CSS.