Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на вступительный экзамен Специалист_.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
829.44 Кб
Скачать
  1. Визначити призначення сценаріїв і таблиці стилів.

Каскадні таблиці стилів (Cascading Style Sheets, CSS) зокрема, дозволяють відокремити структуру й вміст документа від рівня представлення. У застосуванні до Web і HTML це означає, що мова HTML не містить у собі презентаційних можливостей: характер представлення формується окремими інструментальними засобами.

Технологія CSS помітно спрощує упорядкування і супровід документів. Створивши одну таблицю стилів, ви зможете використовувати її в сотнях документів. Вже в CSS1, першої версії CSS, були передбачені елементи уявлення, узагалі немислимі в HTML (наприклад, регулювання фізичних розмірів шрифтів).

Таблиці стилів XSL описують, як документи XML повинні перетворюватися в інші формати, такі, як HTML або RTF. Але таблиці стилів XML - це щось більше, ніж просто перетворювачі форматів; вони також надають механізм для маніпулювання даними. Наприклад, дані можна сортувати, робити по ним пошук, видаляти або додавати прямо з браузера.

Сценарій призначен для опису поведінки об’єкта на внутрішній мові Flash, яка називається ActionScript. Синтаксис цієї мови нагадує синтаксис інших мов сценаріїв, які використовуються у web-публікаціях (наприклад, JavaScript чи VBScript).

На правильно розробленій Web-сторінці рекомендується використовувати таблиці стилів для форматування зовнішнього вигляду сторінки. Для зміни зовнішнього вигляду необхідно маніпулювати таблицями стилів за допомогою сценаріїв.

Таблиці стилів призначені для форматування документу HTML. Правила форматування можна записувати в окремі файли і вмонтовувати їх у сторінку, або додавати безпосередньо у джерельний код. Таблиця стилів CSS(Cascading Style Sheets) повідомляє браузеру як саме відображати елементи HTML - вона може містити наступну інформацію:

  • Фонові кольори та зображення

  • Границі та їхній вид

  • Форматування тексту (шрифт, розмір, колір...)

  • Позиціювання елементів

  • Відступи елементів

  • Анімацію елементів

І т.д.

У прикладній програмі, сценарій — це програма, яка автоматизує деяке завдання, яке без сценарію користувач робив би вручну, використовуючи інтерфейс програми. Мови таких скриптів спочатку орієнтувалися на використання в якості внутрішніх керуючих мов у складних системах. Багато які з них, проте, вийшли за межі сфери свого початкового застосування і використовуються нині в зовсім інших областях. Характерними особливостями даних мов є, по-перше, їх інтерпретованість (компіляція або неможлива, або небажана), по-друге, простий синтаксис, а по-третє, легка розширюваність. Таким чином, вони ідеально підходять для використання в часто змінюваних програмах, дуже невеликих програмах або у випадках, коли для виконання операторів мови витрачається час, незрівнянний із часом їх розбору.

  1. Обґрунтувати організацію онлайнових інформаційних сервісів.

В загальному випадку під інформаційними ресурсами розуміють сукупність документів у інформаційних системах (бібліотеках, архівах, банках даних тощо) або сукупність інформаційних продуктів певного призначення, які необхідні для забезпечення інформаційних потреб споживачів у визначеній сфері діяльності.

Онлайнові інформаційні сервіси зводяться до двох основних типів послуг:

  • пошук інформації та першоджерел;

  • доступ до цифрових об'єктів

Різноманіття електронних ресурсів зумовлює актуальність розробки методів та засобів інтерпретації об'єктів у складі електронної бібліотеки.

Створення електронних бібліотек пов'язане з формуванням цифрових колекцій, створенням розподілених ресурсів і організацією широкого спектру онлайнових інформаційних сервісів.

В теперішній час для представлення нетекстових цифрових об'єктів з простою структурою в універсальній науковій електронній бібліотеці використовується формат HTML. Файли електронних документів розміщуються у файловому сховищі, метадані (бібліографічний опис та реферативна інформація) заносяться у базу даних, яка є ядром пошукового апарату електронної бібліотеки і формується в технологічному режимі з застосуванням автоматизованої бібліотечної системи. Для створення пошукового образу цифрового об'єкта використовується бібліографічні дані, структура яких орієнтована на Міжнародний комунікативний формат UNIMARC.