Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕ ГОС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

46.Постановка завдання процесу моделювання банків.

47.Побудова моделей банківської діяльності.

Банк — це кредитна установа, котра має виняткове право здійснювати в сукупності такі операції: залучення до вкладення грошових засобів (коштів) фізичних і юридичних осіб; розміщення вкладених коштів від свого імені та на свій рахунок на умовах повернення, платності, терміновості; відкриття та ведення банківських рахунків фізичних та юридичних осіб. Серед основних функцій, що їх виконують банки як суб’єкти економічних відносин, можна виокремити такі чотири групи: 1)Забезпечення розрахунків і сплат. 2)Трансформація активів. 3)Управління ризиками. 4)Опрацювання інформаційних потоків, моніторинг позичальників. Розгляньмо модель деякої (найпростішої) економічної системи, в межах якої діють агенти трьох видів: -домашні господарства (чи споживачі), які мають заощадження в грошовій формі S -підприємства (фірми чи підприємці), котрі пропонують деякі проекти, що приноситимуть дохід, але вимагають початкових інвестицій в обсязі І. Фінансування проектів може здійснюватись у двох формах: за рахунок кредитів і за рахунок емісії (випуску) цінних паперів (прямих зобов’язань). Потребу фірми у кредитах позначатимемо через L, а зобов’язання як Bf ; -банки — фінансові посередники, що займаються залученням коштів як за допомогою емісії цінних паперів (зобов’язань), так і за рахунок прийняття на депозити збережень домашніх господарств з метою їх інвестування в проекти, пропоновані фірмами. Через L+ позначатимемо обсяг кредитів, що їх пропонують фірмам банки, через D – — попит банків на депозити домашніх господарств (відповідно, через D+ — їх пропозицію домашніми господарствами), через Bb — обсяг зобов’язань, емітованих банками. . Для фінансового ринку має місце спрощене рівняння балансу: Bf + Bb = Bh . Нехай на початок першого етапу домашнє господарство володіє коштами обсягом W. Воно розподіляє їх на дві частини (споживання і накопичення). «Поведінка» домашнього господарства описується двовимірним вектором (C1, C2), де Ct — обсяг його споживання у періоді t = 1, 2. Якість споживання можна описати деякою функцією корисності u(C1, C2). Ідеться про обрання такої стратегії споживання (C1, C2), котра б максимізувала корисність з урахуванням бюджетних обмежень: max u (C1, C2), (10.1) C1 + Bh + D+ = W, (10.2) C2 = f +b + (1 + r)Bh + (1 + rD)D+, (10.3) де f і b — чистий прибуток фірм і банків відповідно, що розподіляється серед домашніх господарств упродовж етапу t = 2; r — норма відсоткових сплат за цінними паперами (зобов’я­заннями); rD — норма відсоткових сплат за депозитами. Одна із цілей функціонування банку полягає в максимізації прибутку b за рахунок визначення оптимальних значень обсягів виданих фірмам кредитів L+, зібраних з домашніх господарств депозитів D та емітованих цінних паперів Bb. Задача має вигляд:max b , (10.9) b = rL L+rBbD,(10.10) L+ = Bb + D.

48.Банки і стохастичне моделювання фінансових потоків.

Потік — це економічна величина, котра вимірюється в русі з урахуванням розглядуваного часового інтервалу. Розмірність потоку — це обсяг, поділений на інтервал часу. Якщо припустити, що функції x(t), що задають траєкторії зміни характеристик стану банку, є гладкими та диференційованими в усіх точках інтервалу Т = (Т– , Т+), то відповідні перші похідні можна інтерпретувати як швидкості зміни цих характеристик. Розглядаючи конкретний ресурс, отримують відповідні види потоків: фінансовий, грошовий, потік готівки. Динаміка банку в цілому може бути описана за допомогою векторного ресурсного потоку який задає вектор швидкості зміни стану досліджуваного об’єкта в просторі. Значення окремої характеристики об’єкта дослідження для будь-якого моменту часу t  (T– , T+) визначається за формулою: Формується також модель, яка ґрунтується на відображенні банку як системи (вектора) первинних ресурсних потоків: . Аналогічно можна розглядати і похідні (вторинні) ресурсні потоки:

В умовах невизначеності моделлю динаміки стану банку може слугувати векторний випадковий процес: кожна компонента якого описує стохастичну динаміку j-ї характеристики (ресурсу) банку. Аналогічно чинник невизначеності, наявний у системі ресурсних потоків банку, можна описати у формалізованому вигляді за допомогою векторного випадкового процесу: Дослідження, спрямовані на змістовний аналіз закономірностей функціонування банків, мають спиратися на дані та гіпотези, що конкретизують тип і параметри використовуваних випадкових величин і функцій.