Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология экзамен.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
55.51 Кб
Скачать

18.Опишіть структуру та функції мозку людини.

Головний мозок заповнює порожнину черепа і включає мозковий стовбур у складі продовгуватого, середнього, проміжного мозку й мозочка та передній, або великий мозок, поділений на дві півкулі.    Стовбур мозку зверху покритий білою речовиною, а сіра речовина всередині утворює ядра, від яких відходять 12 пар черепно-мозкових нервів. У сірій речовині мозкового стовбура містяться дихальний, серцевий, судинно-руховий центри, а також центри, які регулюють скорочення м’язів, обмін речовин, потовиділення. Мозочок виконує функції координації рухів, регулює м’язові скорочення та діяльність внутрішніх органів. В центральній частині стовбура мозку міститься ретикулярна формація у вигляді сітчастого утворення, так звана неспецифічна. Призначення її — за допомогою імпульсів регулювати збудливість центральної нервової системи (підвищувати або пригнічувати).    Великі півкулі головного мозку також складаються із сірої і білої речовини. Біла речовина утворена нервовими волокнами і розміщена всередині. Сіра речовина складається з нервових клітин і глії, розміщена зверху і утворює кору головного мозку.   Глії — це допоміжні клітини, які є опорою для нервових клітин, виконують функцію їх живлення і зосереджують резервні енергетичні речовини. Періодично ці речовини виходять із депо і надходять до нервових клітин.    Нервові клітини кори головного мозку за допомогою відгалужень зв’язані між собою та нервовими клітинами, розміщеними в різних ділянках тіла.    Кора головного мозку є вищим відділом центральної нервової системи і функціонує у взаємодії з нижніми відділами. Вона забезпечує взаємодію організму із зовнішнім середовищем, регулює і контролює всі функції організму.    Центри регуляції різних функцій організму локалізовані в певних зонах кори. Розрізняють сенсорні, моторні та асоціативні зони. Сенсорні зони — це мозкові відділи різних органів чуттів (зорового, слухового, больового і т. ін.). Моторні зони кори управляють рухами.    Сенсорна і моторна зони займають невелику частину поверхні кори. Основна її частина являє собою асоціативні зони, які здійснюють зв’язок між всіма сферами кори. Діяльність асоціативних зон лежить в основі вищих психічних функцій — пам’яті, логічного мислення, уяви, навчання.

26. Проаналізуйте структуру свідомості й обґрунтуйте роль несвідомих психічних процесів у житті людини.

Свідомість як вища форма психічного відображення має наступну структуру:

  1. це система знань про оточуючий світ. Отже, в структуру свідомості входять пізнавальні психічні процеси, за допомогою яких відбувається пізнання світу.

  2. Свідомість включає самопізнання, самооцінку, само відношення, тобто ієрархію оціночних відношень до себе та інших.

  3. Свідомість включає в себе ціле створення та ціннісний компонент життєдіяльності, тобто цілі, мотиви та смисли здійснення діяльності. Те, що людина робить, заради чого та який буде результат – цей ціннісний компонент свідомості формує систему переконань людини та її уявлень про смисли життя.

  4. Свідомість вкл. в себе базисну орієнтировку у місці та часі: де я? що я роблю? Яка зараз година, місяць, рік тощо.

Всі ці 4 компоненти свідомості формують її цілісну структуру: пізнавальну, рефлексивну, ціннісно-смислову та орієнтирну.

Роль несвідомих психічних процесів в житті людини.

У людській психіці виділяють 2 рівня: свідомий та несвідомий. Несвідоме, підсвідоме – це сукупність всіх психічних процесів та станів, в протіканні яких людина не відразу собі звітує. Область несвідомого включає в себе сновидіння, автоматичні дії, галюцинації, марення, дії в стані сну та гіпнозу, а також діяльність всіх органів тіла (робота серця, шлунка, очей, тощо)

Несвідоме у психіці займає найбільший об’єм, передуючи свідомому та над свідомому, у несвідомому зібрані усі етнічні уявлення, страхи, тваринні інстинкти, потяги тощо. Несвідомі психічні процеси неможливо придушити, інакше вони будуть знаходити інші, збочені шляхи вираження та втілення. Для гармонійного розвитку людини треба навчитися сублімувати та регулювати свої підсвідомі психічні процеси.