Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психология экзамен.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
55.51 Кб
Скачать

82.Назвіть основні види трансових станів свідомості і дайте психологічний аналіз гіпнотичного стану.

Трансові стани свідомості – це більш або менш тривалі сноподібні психічні стани, за якими є зниженим рівень самоконтролю й зберігаються привичні автоматичні дії.

Розрізняють наступні види трансових станів свідомості:

  1. гіпнотичний стан – це стан свідомості, що є схожим до стану сну (уповільнюється пульс, падає кровоносний тиск). Чим молодша людина, чим менше вона освічена, тим легше вона піддається гіпнозу, в основі якого лежить механізм навіювання.

  2. Стан медитації – різновид трансових станів, що викликає у собі людина. Медитацією часто являються і так звані молитвенні стани, що практикуються протягом багатьох тисячоліть. Всі види медитації побудовані за одним принципом – зосередження уваги на одному предметі з ціллю обмежити об’єм свідомості.

  3. Стан пікових переживань – це видозмінений стан свідомості, що наступає в хвилини екстазу, захоплення. Термін належить американському вченому А.Маслоу. Пікові переживання – моменти максимального всплеску психічної активності, що викликані або враженнями , або пов’язані з переживанням ситуацій.

90.Охарактеризуйте структуру здібностей.

Здібності виявляються у всіх сферах діяльності людини.

Вони поділяються за змістом і характером діяльності. Так, вирізняються здібності до навчання, малювання, музики, спорту, науки, організації, до конструювання, артистичні, педагогічні здібності тощо. У різних сферах діяльності здібності мають багато спільного і разом з тим мають специфічні риси.

Кожна здібність (наприклад, до малювання, музики, техніки, науки тощо) - це синтетична властивість людини, яка включає цілу низку загальних і часткових властивостей у певному їх поєднанні.

Здібності мають складну структуру. Структура здібностей – це їх побудова. Їх склад.

Структура математичних здібностей включає в себе наступні утворення: здатність до узагальнення, здатність до згортання процесу математичного судження, високий рівень оперативної памяті, гнучкість мисленнєвих процесів.

До часткових властивостей, які, поєднуючись певним чином, складають структуру здібностей, належать:

а) уважність людини, її здатність тривалий час постійно зосереджуватися на завданні, об'єкті своєї діяльності - чим складніше завдання, тим більшої зосередженості воно вимагає;

б) чутливість до зовнішніх вражень, спостережливість.

Так, у здатності до малювання важливу роль відіграє чутливість до кольорів, до їх відтінків і поєднань, здатність охоплювати й передавати пропорції.

У структурі музичних здібностей необхідним компонентом є музичний слух, який включає, передусім, чутливість до різноманітних змін частоти звуків. Психолог Б. М. Теплов, який спеціально досліджував музичні здібності, встановив, що важливими складовими музичних здібностей є:

а) почуття ритму;

б) мелодійний слух (що виявляється в особливому сприйманні мелодії");

в) чутливість до інтонацій;

г) гармонійний слух (що виявляється в сприйманні акордів). Кожна здібність передбачає наявність певних якостей пам'яті люди- ни: швидкості, міри вияву, повноти запам'ятовування та відтворення.

Особливо важливу роль у структурі здібностей відіграє здатність людини мислити, виявляти не помітні безпосередньо зв'язки та відношення. Важливе значення тут мають такі якості мислення, як широта, глибина, якість, послідовність, самостійність, критичність, гнучкість. Наприклад, дослідження В. А. Крутецьким здібностей школярів до математики виявили важливу роль таких компонентів, як здатність до:

а) швидкого узагальнення великого обсягу математичного матеріалу (узагальнення без попереднього тренування);

б) швидкого згортання, скорочення процесу міркування впродовж розв'язування математичних задач;

в) швидкого переключення напряму думки від прямого до зворотного під час вивчення математичного матеріалу.

Якості мислення та пов'язаного з ним мовлення посідають важливе місце в структурі здібностей.

Здібності включають не тільки різноманітні пізнавальні, а й емоційні властивості. Музичні здібності ґрунтуються на особливості емоційної реакції, музичному враженні (Б. М. Теплов); здібностям до наукової діяльності також властива висока емоційність. І. П. Павлов казав: "Будьте пристрасні у вашій роботі, у ваших шуканнях".

Недостатній розвиток окремих властивостей може компенсуватися. Наприклад, люди, в яких відсутній слух і зір, компенсують це посиленою тактильною, нюховою, вібраційною чутливістю.

Здібності людей - продукт їхнього суспільно-історичного розвитку. Вони виникли й розвинулися в процесі історичного розвитку і життя людей під впливом його вимог.

Праця виявляла здібності людей, у праці вони розвивалися і формувалися. Здібності є умовою і продуктом праці.