Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_na_ekzamen_z_kulturi.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
906.24 Кб
Скачать

19.Головні риси архаїчної культури

В архаїчній культурі (це період приблизно 50-10 тисяч років до н. Е.) людина вчиться малювати, вважати, створює перші пояснення світу і самого себе. У цей же період з'являються й перші соціальні форми організації людей (племінні і родові союзи). Відразу потрібно звернути увагу на незвичність з сучасної точки зору поглядів і бачення, властивих людям архаїчної культури. Наведемо лише два приклади. Один - це ототожнення шлюбних відносин (залицяння і любові) з полюванням, відповідно наречений в архаїчній культурі ототожнюється з мисливцем (стрільцем з лука), наречена - з дичиною. Відразу спадає на думку казка про царівну-жабу. Спеціальне дослідження цим відносинам присвятила культуролог М. Єрофєєва. Вона призводить, зокрема, такий текст з російської весільної лірики:

В якості другого прикладу можна навести способи наскального зображення, що датуються починаючи з 40 - 20 тис. років до н.е. До найпершим наскального і печерним зображеннь відносяться профільні зображення тварин (на яких полювали архаїчні народи), виконані, що важливо, приблизно в натуральну величину. Пізніше з'являються зображення людей, теж у натуральну величину. Мистецтвознавець А. Столяр вважає самій ранній образотворчу модель тих гранично лаконічних малюнків звіра, які наука вже на початку нашого століття віднесла до найдавніших. "Еф ізольований і гранично узагальнений, суворо профільний контур стоїть звіра". Як правило, ці зображення і малюнки представляють висічений кам'яним знаряддям) або нанесений охрою контур, який абсолютно не заповнений усередині. Перша дивина - тварини зображувалися тільки частіше фронтально, причому профільне зображення тварин стійко відтворюється багато тисяч років стародавнього світу. Інша дивина - пропорції фігур часто збільшені, здається, що люди одягнені в скафандри (це стало підгрунтям назвати їх "марсіанами").

Пізніше зображення людей і тварин збільшуються і зменшуються, а контури фігур заповнюються (прорисовуються очі, ніздрі тварин, забарвлення шкір, у людей - одяг, татуювання і т.д.). Поряд з мініатюрними в цей період зустрічаються і досить значні зображення. Наприклад, в Джаббарене (Сахара) знайдено Шестиметрове зображення людини (названого "Великий марсіанський бог").

Есхіл розповідає у своїй трагедії "Прикутий Прометей", що Могутній титан дав людям вогонь, навчив їх ремесел, читання та письма і, очевидно, живопису. Але сумнівно, щоб хто-небудь насправді вчив архаїчних людей малювати. Швидше, вони навчилися самі. Як? Уявімо, що у автора є машина часу і він може повернутися на два-три десятки тисячоліть тому і спостерігати за архаїчним людиною. Провівши в такій уявній експедиції якийсь час, автор пропонує читачеві свої спостереження і роздуми.

Відбувається метаморфоза свідомості і сприйняття - в малюнку з'являється тварина. Яким чином? Психічний досвід, що склався в результаті попередніх актів сприйняття звіра (і знань про нього) і забезпечує його бачення, актуалізації, реалізується тепер! з опорою на малюнок. Можливість зміни опорного візуального матеріалу - характерна властивість людського сприйняття. У результаті профільний малюнок звіра починає виступати в якості візуального матеріалу, на якому реалізується тепер подання про звіра. У цьому процесі (воістину дивовижний), з одного боку, профільний малюнок звіра стає його зображенням, знаком (як зображення, малюнок візуально схожий з предметом, як знак позначає цей предмет), з іншого - для людини з'являється новий предмет (істота) - зображене тварина (в архаїчному свідомості воно усвідомлюється як душа тварини, що оселилася в малюнку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]