Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АВР-.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.38 Mб
Скачать

1.2 Електромобіль Nissan leaf

Електромобіль Nissan LEAF оголошено «Європейським Автомобілем 2011 року» (European Car of the Year) (рис. 1.11). Слід зазначити, що Nissan Leaf – це перший серійний електромобіль, який переміг в найпрестижнішому автомобільному конкурсі.

Рисунок 1.11 – Електромобіль Nissan LEAF та його силова установка

«Nissan LEAF - перший електромобіль, який зміг стати повноцінним конкурентом традиційним автомобілям з бензиновим двигуном», - сказав Хекен Метсон, президент журі премії «Автомобіль року».

Президент і голова ради директорів компанії Nissan Motor Co. Ltd. Карлос Гон сказав: «Ця нагорода є визнанням Nissan LEAF з нульовим рівнем шкідливих викидів, повноцінним конкурентом традиційним автомобілям в області безпеки, ходових якостей, корисного об'єму і керованості. Ця премія також є визнанням досягнень інженерів Nissan в області розробки інноваційних автомобілів майбутнього. Враховуючи, що до виходу на глобальний ринок готуються ще три електромобілі Nissan, а також чотири моделі електромобілів від нашого партнера по Альянсу - компанії Renault, модель знаменує Nissan LEAF собою перший важливий крок на шляху до майбутнього з нульовими викидами шкідливих речовин в атмосферу ».

Nissan LEAF комплектується компактним електродвигуном, що встановлюються в передній частині автомобіля і приводить в рух передні колеса. Електродвигун змінного струму розвиває потужність 80 кВт і крутний момент 280 Нм, що забезпечує автомобілю максимальну швидкість 145 км/год. Силовий агрегат отримує енергію від розробленої фахівцями компанії Nissan літій-іонної батареї потужністю більше 90 кВт. Запас ходу електромобіля до підзарядки акумуляторної батареї становить 175 км (відповідно з новим європейським їздовим циклом), що цілком достатньо для щоденних поїздок по місту.

В табл. 1.2 наведені основні техніко-експлуатаційні характеристики електромобіля Nissan LEAF

Таблиця 1.2 – Техніко-експлуатаційні характеристики електромобіля Nissan LEAF

Техніко-експлуатаційні характеристики

Величина

Кузов

Хетчбек

Кількість дверей

5

Кількість місць

5

Тип приводу

передній

Розгін до 100 км/год, с

11,9

Максимальна швидкість, км/год

140

Споряджена маса, кг

1795

Повна маса, кг

1960

Ємність літій-іонної акумуляторної батареї, Вт*год.

24

Напруга літій-іонної акумуляторної батареї, В

345

Потужність тягового електричного двигуна, кВт

80

Обертовий момент тягового електричного двигуна, Нм

280

Запас ходу на одній зарядці (міський цикл), км

до 175

Запас ходу на одній зарядці (заміський цикл), км

до 140

Час зарядки акумуляторної батарей від спеціального зарядного пристрою (роз’їм з лівої сторони), год.

0,5 (до 80 % заряду)

Час заряду від мережі 110/220 В (роз’їм з правої сторони), год.

7/14

У США електромобіль продається з екологічною знижкою за ціною $ 32780, у Європі його вартість (без субсидій і знижок) становитиме близько 35000 €. Відмінність електромобіля Nissan від його конкурента Mitsubishi i-MiEV у тому, що LEAF — повноцінний сімейний автомобіль середнього класу, чого не скажеш про електромобіль особо малого класу i-MiEV. Крім того, Nissan вигідно відрізняється за вартістю: він, незважаючи на набагато солідніші розміри, значно дешевше.

Модель Nissan LEAF оснащується таким обладнанням, як система рекуперативного гальмування, кондиціонер, система супутникової навігації, система допомоги при паркуванні з камерою заднього огляду, а також новітніми ІТ-системами. Інноваційні інтерфейси дозволяють власнику задавати параметри заряду батарей, стежити за поточним рівнем заряду акумуляторної батареї і оцінювати залишок запасу енергії, а також дистанційно (за допомогою мобільного телефону або комп'ютера) заздалегідь прогрівати або охолоджувати пасажирський салон. У Європі модель Nissan LEAF буде пропонуватися з п'ятьма кольорами кузова: блакитний перламутр, «металік»; білий перламутр; срібло, «металік»; чорний; червоний перламутр. Як опція, доступна панель з сонячними батареями, що встановлюється на задній спойлер і яка підтримує заряд 12-В акумуляторної батареї, яка призначена для живлення допоміжного обладнання.

Літієво-іонна батарея електромобіля Nissan LEAF енергоємністю 24 кВт∙год. розташована під підлогою в межах колісної бази та займає об’єм 1570×1190×260 мм. При нормальному регулярному використанні акумулятор повинен зберігати до 80 % ємності протягом 5 р. Щоб продовжити термін служби батареї, експерти радять уникати тривалих простоїв в зарядженому стані і не зловживати швидкими зарядками. Трифазний синхронний електродвигун випускається на заводі Nissan в Йокогамі. Ротор компактного електричного двигуна здатний розкручуватися до 10390 об/хв. Максимальний момент – 280 Н∙м, доступний з самого початку руху (рис. 1.12).

Рисунок 1.12 – Компоновка силової установки електромобіля Nissan LEAF

Максимальна потужність тягового електродвигуна - 80 кВт (109 к.с.). При гальмування електрична машина перетворюється у генератор та заряджає акумуляторну батарею.

Головною перевагою Nissan LEAF є той факт, що він спочатку проектувався як електромобіль. Багато конкурентів (наприклад, Mitsubishi i-MIEV, Peugeot Ion, German E Cars Stromos, Smart Electric Drive, Luis 4U Green та багато інших) використовували для цих цілей звичайні автомобілі з двигуном внутрішнього згоряння. Для Nissan LEAF початково планувався електричний привід і у результаті вийшов гармонійний автомобіль. Ще один плюс – панель приладів включає не просто пару індикаторів стану акумулятора, вона надає усю можливу інформацію у простому і зрозумілому вигляді. Діаграми показують, які споживачі і скільки струму споживають у поточний момент, а також на скільки кілометрів можна було б проїхати більше, якщо вимкнути, наприклад, кондиціонер (рис. 1.13).

Рисунок 1.12 – Панель приладів електромобіля Nissan LEAF

Меню комп'ютера дозволяє оцінити кількість споживаної енергії різними системами електромобіля. Скільки витрачає власне тяговий електричний двигун, клімат-контроль або аудіосистема з сигналізацією і фарами. Включаючи споживачі по черзі, ви можете відразу дізнатися, на скільки скорочується запас ходу (рис. 1.13).

Рисунок 1.13 – Система керування та дисплей електромобіля Nissan LEAF

На електромобіль серійно встановлювана навігаційна система, яка показує у тому числі і найближчі станції для заряджання акумуляторних батарей (рис. 1.14).

Рисунок 1.14 – Система навігації електромобіля Nissan LEAF та зарядні станції

Дальність поїздки електромобілем – це найслабкіше місце на сьогодні. Обігрівач чи кондиціонер різко скорочують заряд акумуляторної батареї, збільшення швидкості теж значно підвищує енергоспоживання. Паспортний пробіг у 160 км Nissan LEAF можна повторити, якщо рухатися у щільному транспортному потоці з середньою швидкістю 25 км/год. За середньої швидкості 45 км/год. і з активним кондиціонером дальність поїздки скорочується до 113 км, а на швидкості 80 км/год. можна подолати тільки 76 км.

У електромобіля Nissan LEAF є дві розетки для заряду. Одна від звичайної електричної мережи, друга від спеціальної станції для швидкого заряду (рис. 1.15).

Рисунок 1.15 – Зарядні розетки електромобіля Nissan LEAF

У квітні 2011 р. Nissan Leaf успішно пройшов краш-тести Страхового інституту безпеки на дорогах США (IIHS), а потім у травні його перевірили на міцність в Європі за програмою EuroNCAP. В обох випадках автомобіль заробив вищі оцінки і похвали експертів за гідний захист водія і пасажирів при зіткненнях, а також за продумане розміщення акумуляторних батареї. Навіть після зіткнення вона залишилася цілою і добре ізольованою (рис. 1.16).

Рисунок 1.16 – Тести EuroNCAP електромобіля Nissan LEAF

У звіті тестів EuroNCAP говориться, що Leaf на 89 % забезпечує захищеність і безпеку дорослих пасажирів, на 83 % дітей, 65 % пішоходів.

Електромобіль Nissan Leaf поки виготовляють тільки в Японії, проте вже наприкінці 2012 р. збірку електромобіля планується почати на американському заводі в Теннессі. В 2013 р. відкриється третє підприємство – британський завод у Сандерленді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]