Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Структурне моделювання систем.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
121.34 Кб
Скачать

7. Зв'язок між моделлю даних та моделлю процесів в case технологіях erWin та bpWin

Відповідність моделі даних і моделі процесів

Після розробки моделі даних її потрібно зв’язати з моделлю процесів. Такий зв’язок гарантує завершеність аналізу, гарантує, що є джерело даних (суттєвість) для всіх потреб даних (робота). Зв’язки об’єктів надають согласованість, коректність і завершеність аналізу. Стрілки в моделі процесів (BPwin) означають деяку інформацію, що використовується в моделюємій системі. В ЕРwin на логічному рівні моделі даних інформація відображається у вигляді суттєвості (відповідають таблицям на фізичному рівні), що складаються із атрибутів сутностей (відповідають колонкам таблиці). Сутності складаються із сукупності окремих записів – екземплярів сутностей (відповідають записам у таблиці). До моделі даних пред’являються визначені вимоги, які покликані забезпечувати компактність і не протиріччя зберігання даних. Основна ідея нормалізація даних – кожний факт повинен зберігатися в одному місці. Це приводить до того, що інформація, яка моделюється у вигляді одної стрілки в моделі процесів, може міститися у декількох суттєвостях і атрибутах в моделі даних. На діаграмі моделі процесів можуть бути присутніми різні стрілки, що відображають одні і ті ж дані, але на різних етапах обробки. Інформація про такі стрілки знаходяться в одних і тих же суттєвостях. З цього слідує, одній і тій же стрілці в моделі процесів можуть відповідати декілька сутностей в моделі даних і , навпаки, одній суттєвості може відповідати декілька стрілок. Стрілці в моделі процесів може відповідати окрема суттєвість в моделі даних. Інформація про стрілки може міститися тільки в декількох атрибутах суттєвості. Роботи в моделі процесів можуть створювати чи змінювати дані, які відповідають вхідним чи вихідним стрілкам. Вони можуть впливати як цілком на суттєвості, так і на окремі атрибути. BРwin дозволяє зв’язувати елементи моделі даних, створеної за допомогою ЕRwin, документувати вплив робіт на дані і тим самим дозволяють створювати специфікації на права доступу до даних для кожного процесу.

Експорт даних із ЕRwin в BPwin і зв’язування об’єктів моделі даних зі стрілками і роботами

Існує три способи зв’язування об’єктів моделі даних і моделі процесів: +Експорт через .DBF-файли; +Експорт і імпорт через файли формату .ЕАХ- .ВРХ; +Синхронізація моделей, що зберігаються в репозиторії ModelMart за допомогою утіліти ModelMart Synchronizer.

Створення сутностей і атрибутів Bрwin і їх експорт в Еrwin. Якщо в процесі зв’язування стрілок з об’єктами моделі даних виявиться, що яких-небудь сутностей не вистачає, їх можна добавити прямо в Bрwin, а потім експортувати в Еrwin. Для експорту даних в Врwin потрібно вибрати меню File/Export/ERwin(BPX) і вказати файл, в якому буде вивантажена інформація про модель.

В ERwin слід вибрати меню ERwin/Pbwin Entity Sync Editor, в якому відображаються: +суттєвості, що існують в моделі ERwin, проте відсутні в моделі в ВРХ-файлі; +суттєвості, що існують в ВРХ-файлі, проте відсутні в моделі ERwin; +суттєвості, що існують в ВРХ-файлі, і відповідні їм суттєвості в моделі ERwin, а також дії по снхронізації, які будуть проводитись ERwin.

Імпортована суттєвість не має первинного ключа і не пов”язана з другими суттєвостями. Призначення атрибутів первинним ключем і зв”язування сутностей можна провести тільки засобами ERwin; іншими словами, суттєвості і атрибути, створені в Врwin і потім імпортовані в ERwin, можна розглядати як заготовку для створення повноцінної моделі даних, а не як готову модель.