Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Анато́мія екзамен.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
217.84 Кб
Скачать

87. У грудній частині аорти розрізняють:

- пристінкові гілки грудної частини аорти

- нутрощеві гілки грудної частини аорти

До пристінкових гілок грудної частини аорти) належать:

- верхні діафрагмові артерії– парні, кровопостачають:

- поперекову частину діафрагми

- задні міжреброві артерії (– 10 пар, які проходять в ІІІ–XІI міжребрових проміжках і кровопостачають міжреброві м’язи ,- ребра , шкіру грудей , м’язи і шкіру передньої стінки черевної порожнини

До нутрощевих гілок грудної частини аорти належать:

бронхові гілки що кровопостачають:трахею , бронхи ,легені ,

стравохідні гілки), що кровопостачають: стравохід

осердні гілки (що кровопостачають задній відділ осердя

- середостінні гілки) кровопостачають: сполучну тканину заднього середостіння ,лімфатичні вузли заднього середостіння .

Черевна частина аорти є безпосереднім продовженням грудної. Потрібно наголосити, що незважаючи на назву, аорта лежить не в черевній порожнині, а в заочеревинному просторі. Починається вона від аортального отвору діафрагми і продовжується до Liv-v, де поділяється на праву та ліву загальні клубові артерії. Довжина черевної частини аорти становить 13—15 см. Аорта в отворі діафрагми кріпиться завдяки відросткам передхребтової фасції і судинам, які відходять від неї. Черевна частина аорти розташована спереду і зліва від хребта на передхребтовій фасції і межує спереду з підшлунковою залозою, висхідною частиною дванадцятипалої кишки, коренем брижі тонкої кишки. Ліворуч від неї розташований лівий симпатичний стовбур, праворуч лежить нижня порожниста вена. Аорта оточена клітковиною, що містить лімфатичні вузли.

Від черевної частини аорти відходять пристінкові та нутрощеві гілки. Пристінкові гілки: права та ліва нижні діафрагмові, поперекові (по 4 з кожного боку) і серединна крижова артерії. Нутрощеві гілки: черевний стовбур (truncus coeliacus), верхня та нижня брижові, середні надниркові, ниркові артерії й артерії статевих залоз (аа. testiculares, аа. ovaricae). Права та ліва загальні клубові артерії, довжина яких коливається від 3 до 11 см, на рівні Ц розходяться вниз і вбік під кутом 40—60°. Зазначені судини діляться на внутрішню та зовнішню клубові артерії.

88.

89.

90.

91.

92.

93.

94.

95.

96.