Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Карасьова Ю.М.Мікроекономіка Метод. вказівки.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Тема 3. Еластичність попиту та пропозиції

3.1. Теоретичні відомості

Еластичністю називається здатність попиту та пропозиції адаптуватися до ринкових умов, що змінюються.

Розрізняють еластичність попиту за ціною, за доходом та перехресну еластичність.

Еластичність попиту за ціною представляє собою зміну обсягу попиту на товар у відсотках, яка викликана зміною його ціни на 1 % за інших рівних умов. Її можна розрахувати наступним чином:

Значення коефіцієнту еластичності попиту за ціною завжди від’ємне, бо зміна ціни та обсягу попиту завжди відбувається у протилежних напрямках.

Форми еластичності попиту за ціною:

- еластичний попит - коли величина попиту змінюється на більший відсоток, ніж ціна; абсолютне значення цінової еластичності попиту більше від одиниці;

- попит з одиничною еластичністю - коли ціна і величина попиту змінюються на однаковий відсоток, абсолютне значення цінової еластичності попиту дорівнює одиниці;

- нееластичний попит - коли величина попиту змінюється на менший відсоток, ніж ціна; абсолютне значення цінової еластичності попиту менше за одиницю;

- абсолютно еластичний попит - коефіцієнт еластичності попиту не має кінця;

- абсолютно нееластичний попит - коефіцієнт еластичності дорівнює нулю.

Загалом, чим більш похилою є крива попиту, тим сильніша залежність обсягу попиту від зміни ціни. У разі, коли крива попиту займає горизонтальне положення, ця залежність стає нескінченно великою. В іншому крайньому разі, коли лінія попиту стає абсолютно вертикальною, ця залежність падає до нуля.

Існує зв’язок між еластичністю попиту за ціною та виручкою продавця: на ділянці еластичного попиту за умов зниження ціни виручка продавця зростає; на ділянці нееластичного попиту за умов зниження ціни виручка знижується.

Еластичність попиту за доходом представляє собою зміну обсягу попиту на товар у відсотках, яка викликана зміною доходу (I) споживача на 1 % за інших рівних умов. Її можна розрахувати наступним чином:

Основні форми еластичності попиту за доходом:

- додатна – коли обсяг попиту зростає із зростанням доходу (нормальний товар). Для товарів першої необхідності, споживання яких не чутливо до зміни доходів, еластичність попиту за доходом буде між нулем та одиницею, тобто попит на них зростає повільніше зростання доходу. Предмети розкоші – це товари, еластичність попиту на які за доходом більше одиниці та збільшується при зростанні доходу, тобто попит на них випереджає зростання доходів;

- від’ємна – коли обсяг попиту падає із зростанням доходу (товар низької споживчої якості);

- нульова - коли обсяг попиту падає із зростанням доходу (життєво необхідні товари).

Таким чином, коефіцієнт еластичності попиту за доходом показує відношення споживачів до якості даного товару.

Перехресна еластичність попиту представляє собою зміну обсягу попиту на товар у відсотках, яка викликана зміною ціни іншого товару на 1 % за інших рівних умов. Її можна розрахувати наступним чином:

.

Основні форми перехресної еластичності попиту:

- додатна – властива взаємозамінним товарам, тобто товарам, перехресна еластичність попиту між якими позитивна (товари-субститути);

- від’ємна – властива взаємодоповнюючим товарам, тобто товарам, перехресна еластичність попиту між якими негативна (товари-комплементи);

- нульова – властива товарам, які не є ні взаємозамінними, ні взаємодоповнюючими, тобто товарам, перехресна еластичність попиту між якими нульова (незалежні товари).

Таким чином, коефіцієнт перехресної еластичності попиту відбиває характер зв’язку між двома товарами.

Чинники, що впливають на еластичність попиту:

- перш за все, це потреба даного товару для даного споживача. Безумовно, що чим вона більша, тим меншою буде еластичність для таких товарів. Еластичність менша за одиницю характерна для товарів першої необхідності. А еластичність значно більша за одиницю характерна для предметів розкоші;

- важливим є також наявність у товару близьких замінників (альтернативних товарів). Чим більше у товару замінників (субститутів), тим вища його еластичність, тому що коли підвищується ціна на основний товар, споживач може задовольнити свої потреби товаром замінником. Так, коли зростає ціна на соняшникову олію, вона може бути легко замінена кукурудзяною або оливковою;

- на еластичність попиту впливає також наявність доповнюючи товарів (комплементарні товари). У цьому випадку доповнюючи товари будуть мати меншу еластичність, тому що коли споживач купив основний товар, то доповнюючи товари він буде купувати навіть тоді, коли ціни на них підвищуватиметься. Наприклад, якщо споживач купив автомобіль, він буде купувати бензин, мастила й інші предмети догляду за автомобілем;

- еластичність залежить також від можливостей споживача, тобто від того, яку частку свого доходу він може витрачати на цей товар. Споживач буде більше реагувати на зміну цін тих товарів, доля яких в його витратах вища;

- на еластичність попиту впливає фактор часу. Для короткого періоду часу еластичність завжди буде меншою, ніж для довгострокового. В короткому періоді споживач ще не встигає відповідним чином відреагувати, пристосуватися до умов, що змінилися, і тому еластичність попиту тут буде завжди меншою.

Еластичність пропозиції представляє собою зміну величини пропозиції товару у відсотках, що викликана зміною його ціни на 1 %, при незмінності всіх інших чинників. Її можна розрахувати наступним чином:

Значення коефіцієнту еластичності пропозиції завжди додатне, бо зміна ціни та обсягу пропозиції завжди відбувається у однакових напрямках.

Основним чинником еластичності пропозиції є час, наявний у розпорядженні виробників, щоб відреагувати на зміну ціни продукту. У довгостроковому періоді пропозиція еластичніша (у короткостроковому періоді продавці стикаються з обмеженням продуктивності, а в довгостроковому можуть розширювати виробничі потужності).

Лінія пропозиції у миттєвому періоді (S) приймає на графіку вертикальне положення. Єдина можливість у цій ситуації ліквідувати несподівано виниклий дефіцит - зростання ціни.

У короткостроковому періоді неможливо ввести нові потужності для виробництва даного товару, але можна на потужностях, що є, організувати багатозмінну роботу, для чого потрібно найняти додаткових робітників і закупити необхідну сировину і матеріали.

Таким чином, виробники зможуть дещо збільшити випуск своєї продукції. Лінія пропозиції буде більш похилою. Рівноважна ціна при цьому дещо знизиться, хоча й буде залишатися вищою від початкового рівня.

У довгостроковому періоді, якщо попит на товар залишається стабільно високим, у виробників з’являється можливість розширити виробництво за рахунок застосування нових потужностей реконструкції та оновлення діючих підприємств, переливу капіталу з інших галузей. Крива пропозиції матиме більш похилий вигляд. При цьому обсяг випуску значно зросте, а рівноважна ціна ще більше знизиться, хоча, очевидно, не досягне початкового рівня.

Також до чинників, що впливають на еластичність пропозиції, слід віднести мобільність чинників виробництва та витрати виробництва.

В умовах державного втручання у ринковий механізм співвідношення втрат продавців та покупців та розподіл податкового тягаря пов’язано із порівняльною еластичністю функцій попиту та пропозиції. Відношення втрат продавців до втрат покупців дорівнює відношенню коефіцієнтів b та d у лінійних функціях попиту та пропозиції: якщо попит більш еластичніше пропозиції, то втрати та податковий тягар продавців буде більше; якщо пропозиція еластична, попит ні, то у більшій мірі постраждають покупці.