Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет пример.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
7.6 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП...

РОЗДІЛ 1. Загальна характеристика ПАТ «Новокаховський завод

«Укргідромех»

1.1. Історія заводу «Укргідромех»...

1.2. Діяльність заводу на сучасному етапі...

1.3. Місія та стратегічні цілі підприємства...

1.4. Предмет діяльності заводу «Укргідромех» ..

1.5. Техніко-економічна характеристика підприємства...

1.6. Схема управління ПАТ «Укргідромех»................

1.7. Інші характеристики та особливості підприємства..

....14

...17

РОЗДІЛ 2. Аналіз діяльності ІІАТ «Новокаховський завод «Укргідромех». Тенденції розвитку гідроенергетичної галузі.

2.1. Особливості функціювання гідроенергетичної галузі України та місце у

ній заводу «Укргідромех»...

...18

2.2. Методи пошуку замовлень. Основні вітчизняні замовники та споживачі.

Заходи з маркетингу. Контакти зі споживачами..

....21

2.3. Зовнішньоекономічна діяльність заводу. Служби заводу, що

забезпечують ЗЄД. Зарубіжні споживачі..

2.4. Основні конкуренти заводу «Укргідромех»..

.....24

.....29

2.5. Аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища «Укргідромех».........31

2.6. БЖОТ - аналіз діяльності заводу «Укргідромех»

33

2.7. Оцінка конкурентоспроможності заводу ІІАТ «Новокаховський завод

«Укргідромех»...

РОЗДІЛ 3. Рекомендації та перспективи 3.1. Рекомендації щодо вдосконалення діяльності заводу..

3.2.Перспективи заводу «Укргідромех» в 2011 році ..

ВИСНОВКИ...

.....35

.....48

.....50

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ....

ДОДАТОК А................

ВСТУП

Виробнича практика є необхідною складовою підготовки будь-якого фахівця, бо вона дозволяє закріпити на практиці теоретичні знання, здобуті протягом навчання у вищому навчальному закладі та отримати практичні на-

вички та досвід роботи на підприємстві.

Об' єктом проходження моєї виробничої практики виступило підприєм-ство — Публічне Акціонерне Товариство «Новокаховський завод «Укргідро-мех» (далі — «Укргідромех»), що знаходиться у Херсонській області, місто Нова Каховка. Завод становить собою спеціалізоване підприємство з вигото-влення та поставки механічного устаткування та складних металевих конс-трукцій гідротехнічних споруд, гідравлічних та атомних електростанцій, тех-нологічного устаткування та зварних конструкцій для водогосподарських та промислових об' єктів.

Основною метою проходження виробничої практики на підприємстві «Укргідромех» було отримання практичних знань, навичок та вмінь органі-заційної роботи, всебічне вивчення діяльності підприємства.

Під час проходження практики головними завданнями було:

- ознайомлення з шдприємством, принципами його роботи, видами йо-

го діяльності, продукцією, структурою;

- вивчення особливостей підприємства;

- вивчення зовнішньоекономічної діяльності підприємства, підрозділів,

що займаються зовнішньоекономічною діяльністю; - аналіз маркетингової та збутової діяльності;

- здійснення фінансово-економічного аналізу діяльності підприємства; Результати здійснення виробничої практики на заводі «Укргідромех» представлені в даному звіті. Звіт складається з трьох розділів. У першому ро-зділі міститься загальна інформація про підприємство «Укргідромех», в тому числі стисла історія заводу, принципи його діяльності, місія і цілі, види дія-льності, види продукції, що виготовляється, структура управління та органі-заційна структура, техніко-економічна характеристика підприємства, інші

його характеристики та особливосп. У другому розділі наведений аналіз ма-

ркетингової діяльності п1дприємства та його зовнішньоекономічної діяльнос-

ті, в тому числі організація збуту, аналіз вітчизняних та зарубіжних спожива-чів та замовників продукції, підрозділи, що займаються зовнішньоекономіч-

ною діяльністю, аналіз конкурентоспроможності підприємства, аналіз гідро-

енергетичної галузі, у якій представлений завод, методи пошуку замовлень, основні конкуренти заводу. У третьому розділі наводяться рекомендації що-до удосконалення діяльності заводу та перспективи його діяльності.

його характеристики та особливосп. У другому розділі наведений аналіз ма-

ркетингової діяльності п1дприємства та його зовнішньоекономічної діяльнос-

ті, в тому числі організація збуту, аналіз вітчизняних та зарубіжних спожива-чів та замовників продукції, підрозділи, що займаються зовнішньоекономіч-

ною діяльністю, аналіз конкурентоспроможності підприємства, аналіз гідро-

енергетичної галузі, у якій представлений завод, методи пошуку замовлень, основні конкуренти заводу. У третьому розділі наводяться рекомендації що-до удосконалення діяльності заводу та перспективи його діяльності.

Розпад СРСР в 1991 році привів до розриву налагоджених економічних зв' язків між підприємствами, які знаходилися тепер в різних державах. Через це до початку 1994 роки кількість замовлень на заводі різко скоротилася і ві-дбулося значне падіння обсягів виробництва. Основним завданням було збе-реження своїх позицій в країнах новоутвореного СНД і особливо в Росії. Ва-жливим завданням було і збереження трудового колективу. Але криза еконо-мік в цих країнах зумовила відсутність замовлень і платежів за поставлену продукцію. Доводилося підписувати договори на дуже невигідних для заводу умовах.

Не дивлячись на економічні труднощі керівництвом заводу безперерв-но велася робота по пошуку замовлень як на території СНД і України, так і за кордоном. ІІідприємство брало участь в тендерах на постачання устаткуван-ня на об' єкти в Малазії, Туреччині, Мексиці, В' єтнамі, Індії, Греції, Колум-бії, Непалі. Саме зовнішньоекономічні контракти дозволили заводу продов-жувати ефективну діяльність без простоїв.

У 1995 році завод був сертифікований німецькою фірмою ТЮФ-НОРД-СЕРТ за системою забезпечення якості ІБО 9002-94, а з 2003 року за систе-мою менеджменту якості СМК ІБО 9001:2000, на яку завод має сертифікат, термін дії якого до 2011 року.

У 1995 році на заводі упроваджена система менеджменту якості 111.

1.2. Діяльність заводу на сучасному етапі

Впродовж 2000-2010 рр. завод постійно бере участь в міжнародних те-

ндерах на постачання гідромеханічного устаткування. Основними за ці роки були гідроелектростанції та атомні станції у В' єтнамі, Мексиці, Іраку, Індії, Туркменістані, Греції, Судані, Росії тощо.

Завдяки зусиллям керівництва і фахівців заводу з 2001 по 2010 рр. бу-ли укладені та здійснені зовнішньоекономічні контракти і договори на пос-тачання устаткування для: ГЕС «Кан Дон» (В'єгнам), НС «Нассирія-1» і «На-ссирія-2» (Ірак), Волжська ГЕС (Росія), Богучанська ГЕС (Росія), ГЕС «Ель Кахон» (Мексика), ГЕС Балімела (Індія), ГЕС на річці ІІІикапа (Ангола), Бу-

рейська ГЕС (Росія), Сангтудінськая ГЕС (Таджикистан), ГЕС Ла Ігера (Чи- лі), Інгурі ГЕС (Грузія), Водосховище на р. ІІІемкір (Азербайджан) тощо [2].

У 2003 році виробнича потужність заводу склала 2759 т., у 2004 році— 4 380 т., у 2005 році 3 80б т., у 2006 році — 3 074 т.

Впродовж 50 років завод був і є майже єдиним постачальником гідро-механічного устаткування для об' єктів України. Це і каскад Дніпровських ГЕС, Дністровські ГЕС і АЕС і безліч інших об' єктів. В цілому, за період з 1973 по 2006 рр. заводом було поставлено на 92 об' єкти України продукції на 104 770 тони. У 2006 році доля в українських постачаннях склала бО',4 всього річного об'єму заводу - 1870 тони,

У 2007 році за допомогою Компанії «АГІС СТАЛЬ» заводом виграні конкурси на постачання гідромеханічного устаткування і металоконструкцій для Богучанськой ГЕС, ГЕС Кашхатау (Росія).

В кінці 2008 року сталася світова фінансова криза, яка спричинила кри-зу економічну. По всьому світу закупівлі гідромеханічного устаткування бу-ли припинені. Підприємству вдалося зберегти свої позиції і не зупинити ви-робництво завдяки раніше укладеним контрактам на постачання устаткуван-ня для ГЕС Ла Еська (Мексика) і Ла Ігера (Чилі). Але особливо слід виділити ту обставину, що освоєна підприємством нова продукція =- крани мостові і

козлові продовжували користуватися відносно стійким попитом і мали вищу

вартість, ніж гідромеханічне устаткування, ціни на яке в умовах економічної кризи істотно знизилися.

Це дозволило підприємству не лише не скоротити обсяги виробництва, але і вийти у самий розпал кризи — в 2009 році — на найвищий рівень виро-бництва за останніх 20 років — більше 5 000 тони товарної продукції в рік.

У 2010 році підприємство було перейменоване в Публічне Акцюнерне Суспільство «1Іовокаховський завод «Укргідромех», а акції заводу переведе-ні в бездокументну форму [1].

1.3. Місія та стратегічні цілі підприємства

Місія <<Укрпдромех»

Місією заводу <<Укрпдромех» є забезпечення пдравлічних, теплових і атомних електростанцій України і зарубіжних країн гідромеханічним устат-куванням і спеціальними сталевими конструкціями, забезпечення, при необ-хідності, шефського нагляду за монтажем вказаної продукції, а також розви-ток підприємства на благо акціонерів і Товариства 131.

Стратегічні цілі «Укргідромех»

Стратегічні цілі сформульовані на основі аналізу можливостей, ролі і потенціалу Товариства, зовнішніх чинників, можливостей і погроз для реалі-зації місії Товариства, а також найкращих світових практик у сфері виробни-цтва гідромеханічного устаткування.

Стратегічними цілями заводу «Укргідромех» до 2012 року є: стійкий розвиток виробництва гідромеханічного устаткування; доведення річної програми до 6 тис. тони в рік.

зростання вартості Товариства;

досягнення 100',4 відповідностей виготовленої продукції нормативній документації і вимогам замовників;

досягнення 100 iо задоволеності замовників;

збільшення ринкової вартості акцій Товариства;

зміцнення своїх позицій і постійна присутність на ринку пдромеханіч-

ного устаткування усередині України, Росії, а також на ринках ближ-нього і дальнього зарубіжжя;

розширення кругу партнерів, що мають можливість представляти інте-реси Товариства на відкритих торгах, предметом яких є виготовлення і постачання пдромеханічного устаткування;

вихід на нові ринки збуту гідромеханічного устаткування;

ш

2. Виробництво непродовольчих товарів споживання, надання послуг підприємствам, посередникам, населенню на договірній основі.

3. Здійснення зовнішньоекономічної, митно-брокерської і інших форм підприємницької діяльності, не забороненої законодавством України. Залу-чення вітчизняних і зарубіжних інвесторів для участі в реконструкції підпри-ємства і впровадження нових технологій.

4. Перевезення залізничним, водним, автомобільним, повітряним тран-спортом товарів і виробів власного виробництва, а також металовиробів, комплектуючих, сировини, лісоматеріалів, фарбників, кабельної продукції, технічних спиртів, горючий змащувальних матеріалів і виробів, придбаних для виробничих і соціальних потреб.

5. Організація і проведення внутрішнього туризму.

б. Здійснення будівельної діяльності (дослідницькі і проектні роботи для будівництва, зведення носій них та захисних конструкцій, будівництво і монтаж інженерних і транспортних мереж);

8. Здійснення всіх інших видів діяльності, не заборонених чинним за-конодавством 14~.

,ф, мйФ И-

Завод «Укргідромех» виробляє наступні види механічного устаткуван-

ня і металевих конструкцій гідротехнічних споруд, металоконструкцій про-мислових будівель і споруд:

1. Затвори гідротехнічних споруджень різних типів для глибинних і по-верхневих отворів (затвори пласкі колісні, сегментні, секторні та ворота суд-ноплавних шлюзів різних видів тощо);

2. Гідромеханічне устаткування, що поставляється для ГЕС, ГАЕС, ТЕЦ, АЕС (спеціальні мостові крани, затворосховища, естакади різних видів, захватні балки, вантажні траверси, деталі затворів тощо);

3. Напірні трубопроводи (ланки різних видів, компенсатори, опори трубопроводів, металеві облицювання, металоконструкції дюкерів та транс-портних естакад, засувки тощо);

4. Металоконструкції, устаткування, що поставляються для об' єктів промислового і цивільного будівництва (метапоконструкції промислових бу-дівель, будівель ГЕС, ГАЕС, ТЕЦ, АЕС, насосних станцій, ангарів, конструк-ції мостів, дюкерів, конструкції залізобетонних споруд, ємності для зберіган-ня цементу, зерна, резервуари для нафтопродуктів та їдких рідин, металеві опори ліній електропередач тощо);

5. Металоконструкції і устаткування для сільськогосподарського виро-бництва (силосні і водонапірні башти, металоконструкції зрошувальних сис-тем, навіси, ангари, ємності і судини для зберігання вина і їдких рідин тощо);

6. Металоконструкції, устаткування загального споживання і товари народного споживання (металоконструкції, устаткування для пересувних і стаціонарних автозаправних станцій, торгівельні кіоски, збірні металеві га-ражі, ворота, двері, грати, параметри яких визначаються технічними завдан-нями замовника, євро контейнери різних видів тощо) (41.

1.5, Техніко-економічна характеристикапідприємства

Забезпечення випуску якісної продукції

.3 1995 року на підприємстві упроваджена і сертифікована фірмою ТЮФ-НОРД система забезпечення якості за стандартом ІЯО 9002. 3 2003 ро-ку розроблена, упроваджена і сертифікована система менеджменту якості за стандартом ІЯО 9001:2000. Система підтримується в робочому стані, про що свідчать результати ресертифікаційних і наглядових аудитів.

На заводі функціонує служба управління якістю, що складається з.

1. головного фахівця за якістю;

2. начальника ВТК;

3. відділення технічного контролю, що складається з восьми контроле-рів якості.

На підприємстві також функціонує дві лабораторії:

и

1. лабораторія неруйнівного контролю (візуально-оптичний, ультразву-ковий, рентген-контроль, капілярний) у складі трьох дипломованих дефекто-скопистів,'

2. лабораторія руйнівного контролю [4і.

Основні технологічні процеси виробництва та виробничі ділянки

Продукція виготовляється за індивідуальними проектами, тобто на

кожне замовлення розробляється індивідуальний технологічний процес.

Завод має наступні виробничі ділянки:

1. Склад мешалопрокату — металопрокат, що поступає з меткомбінапв, розвантажують мостовими кранами із залізничних вагонів або автотранспор-ту, сортують і зберігають по видах і профілях, марках сталі і розмірах відпо-відно до супровідних сертифікатів.

2. Ділянка «Заготівка» - виробляється виготовлення деталей з металоп-рокату, що поступає, в тому числі:

- розмітка і позначка деталей;

- різання деталей на гільйотинних ножицях і на ножицях для різання сортового і фасонного прокату;

- гнучка деталей в холодному перебуванні на пресах і листозгинальних машинах;

- кисневе (газове) різання, плазмове різання прямолінійних, а також і фасонних деталей на газорізальних машинах, оснащених магнітними копію-

ючими пристроями, а також ручне різання;

- виготовлені деталі маркірують і здають на склад комплектації.

3. Диянка «Комплектування» — деталі, що поступають з ділянки «Заго-тівка», комплектуються окремо по кожному замовленню згідно з технологіч-ною документацією. Довгомірні деталі складуються на стелажах, дрібні збе-рігають в контейнерах. Тут же, на ділянці, ведеться облік вступу і передачі деталей на ділянки.

4. Диянки «Збірки» і «Зварки» - з деталей, що поступають з ділянки «Комплектування», виробляється збірка і зварка конструкцій згідно з робо-чими кресленнями і технологічною документацією виданих для виробництва робіт.

Процес збірки складається з розміщення складальних деталей відповід-но до робочих креслень і технологічної документації і з' єднання їх між собою короткими зварними швами.

Зварювальні роботи виконують висококваліфіковані зварювальники, що пройшли атестацію.

На заводі застосовується прогресивна технологія механізованої зварки в середовищі захисного газу на основі аргону. Неруйнівний контроль зварних з' єднань виробляється ультразвуковим методом, рентгеном, кольоровою де-фектоскопією.

5. Диянка «Мехобробни» - виробляється механічна обробка деталей і і металоконструкцій на металоріжучих верстатах різних груп, механічна збірка вузлів і механізмів, а також термообробка деталей.

б. Диянка «Забарвлення і Відвантаження» - виробляється антикоро-зійний захист виробів. На виготовлене мехобладнання і металоконструкції наноситься маркування в якій вказується необхідна інформація відповідно до вимог договору і нормативної документації, а також залізничні маніпуляційні знаки. 11ісля цього виробляється відвантаження готової продукції залізнич-ним або автотранспортом 15).

- На всі етапи виробничого процесу, технологічним і конструкторським бюро видаєгься відповідна технологічна і конструкторська документація від-повідно до типа виробництва.

- Окрім цього на виробничих ділянках є Типові технологічні процеси, СТП, технологічні інструкції по видах робіт і інша нормативна документація.

- На всіх стадіях технологічних процесів виготовлення продукції виро-бляється технічний контроль фахівцями ОТК відповідно до вимог СМК, ро-зробленою на основі стандарту ІБО 9001:2000 (ДСТУ ІЯО 9001-2001) 14~.

и

Персонал підприємства

Підприємство має кваліфіковані кадри. Середньооблікова чисельність працівників заводу згідно зі звітом на 1 травня 2010 року — 391 людина. Із за-гальної кількості працівників підприємства:

- 27 осіб — працівники апарату управління;

- 30 осіб — фахівці і службовці;

- 32 особи — інженерно-технічні працівники;

- 177 осіб — робітники основного виробництва;

- 125 осіб — робітники допоміжного виробництва

3 числа працівників, що мають вищу і середню спеціальну освіту:

1 — 2 рівні акредитації — 92 особи;

3 — 4 рівні акредитації — 58 осіб Ї4].

1.6. Схема управління ІІАТ «Укргідромех»

Структура управління ПАТ «Новокаховський завод «Укргідромех» зо-

бражена у схемі 1. 1 16].

Схема 1.1 Органіограмма управління виробництвом «Укргідромех»

Продовження схеми 1.1

Відділ ком-плектації та постачання

Керівник бю-ро складсько-го господарс-тва

Ф Р» й О

Й

Р

й

Д )ф Я

о Я ф

Заступник директора з технічної підготовки вир-ва

)~~і о

о о Р, о о о ю

Д у

о 'о Д

р:=

й „0 о Я

Д

Х

І

2 а ~- о о о н а~Я а Я

Головний інженер

Є

о о о й Р

4

М

ф

Й Ц

о ій о о

И

Р, о

3~

Щ о о

и

Ф о сб о о о о о о Ф

о 3

Й

Начальник виробництва

ж Я

Ф сд

ї д

о

сп

іржа

Р.ю ~ Йю

о

Б

Я о

о"

й

1.7. Інші характеристики та особливості пщприємства

«Укргідромех» є членом українського консорціуму з проектування, ви-готовлення та постачання гідромеханічного та гідроенергетичного обладнан-ня електростанцій та інших гідроспоруд. До складу консорціуму також вхо-дять всесвітньо відомі проектні організації ВАТ «Укргідропроект» (Харків), ВАТ «СІІКТБ Запоріжгідросталь» (Запоріжжя) та Державне підприємство

зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (Київ), за допомогою

якого консорціум бере участь у зарубіжних проектах.

Надійність та ефективність є характерними особливостями для облад-

нання, що виготовляється заводом.

Особливостями діяльності заводу є:

— управління якістю згідно зі стандартом ІЯО 9001:2000 (державний стандарт України ДСТУ ІЯО 9001-2001). Зварювальне виробництво відпові-дає вимогам стандарту ЕМ №729-2;

- гнучкі умови постачання виготовленої продукції (залізничним, авто-мобільним, водним);

- максимальний врахування вимог та побажань замовника. Основною особливістю є те, що в більшості випадків продукція виготовляється за тех-нічною документацією замовників та відноситься до замовлень індивідуаль-ного виготовлення. Тобто продукція виготовляєтвся за індивідуальними про-ектами та на кожне замовлення розробляється індивідуальний технологічний процес.

- основними замовниками продукції заводу є гідроелектростанції, що знаходяться у власності державних компаній;

- підприємство постійно бере участь у торгах (тендерах), тобто у кон-курсах на поставку певного вцду продукції певному замовнику.

Основними постачальниками сировини, матеріалів і купувальних ком-

плектуючих виробів є українські підприємства [3 і.

1.7. Інші характеристики та особливості пщприємства

«Укргідромех» є членом українського консорціуму з проектування, ви-готовлення та постачання гідромеханічного та гідроенергетичного обладнан-ня електростанцій та інших гідроспоруд. До складу консорціуму також вхо-дять всесвітньо відомі проектні організації ВАТ «Укргідропроект» (Харків), ВАТ «СІІКТБ Запоріжгідросталь» (Запоріжжя) та Державне підприємство

зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго» (Київ), за допомогою

якого консорціум бере участь у зарубіжних проектах.

Надійність та ефективність є характерними особливостями для облад-

нання, що виготовляється заводом.

Особливостями діяльності заводу є:

— управління якістю згідно зі стандартом ІЯО 9001:2000 (державний стандарт України ДСТУ ІЯО 9001-2001). Зварювальне виробництво відпові-дає вимогам стандарту ЕМ №729-2;

- гнучкі умови постачання виготовленої продукції (залізничним, авто-мобільним, водним);

- максимальний врахування вимог та побажань замовника. Основною особливістю є те, що в більшості випадків продукція виготовляється за тех-нічною документацією замовників та відноситься до замовлень індивідуаль-ного виготовлення. Тобто продукція виготовляєтвся за індивідуальними про-ектами та на кожне замовлення розробляється індивідуальний технологічний процес.

- основними замовниками продукції заводу є гідроелектростанції, що знаходяться у власності державних компаній;

- підприємство постійно бере участь у торгах (тендерах), тобто у кон-курсах на поставку певного вцду продукції певному замовнику.

Основними постачальниками сировини, матеріалів і купувальних ком-

плектуючих виробів є українські підприємства [3 і.

1в РОЗДІЛ 2. Аналіз маркетингової та зовнішньоекономічної діяльності ІІАТ «Новокаховський завод «Укргідромех»

2.1. Особливості функціювання гідроенергетичної галузі України та мі-сце у ній заводу «Укргідромех»

Гідроенергетика — один з найбільш ефективних напрямів електроенер-гетики. Гідроресурси — поновлюваний і найбільш екологічне джерело енергії, використання якого дозволяє знижувати викиди в атмосферу теплових елект-ростанцій і зберігати запаси вуглеводневого палива для майбутніх поколінь. Окрім свого прямого призначення - виробництва електроенергії — гідроенер-гетика вирішує додаткова ряд найважливіших для суспільства і держави за-вдань. Пряма вигода від них включає створення систем питного і промисло-вого водопостачання, розвиток судноплавства, створення іригаційних систем на користь сільського господарства, риборозведення, регулювання стоку рі-чок, що дозволяє здійснювати боротьбу з паводками і повенями, забезпечую-чи безпеку населення. Гідроенергетика є інфраструктурою для діяльності і розвитку цілого ряду найважливіших галузей економіки і країни в цілому. Кожна введена в експлуатацію гідроелектростанція стає точкою зростання економіки регіону свого розташування, довкола неї виникають виробництва, розвивається промисловість, створюються . нові робочі місця.

3 усіх існуючих типів електростанцій саме ГЕС є найбільш маневреними і

здатні при необхідності істотний збільшити об'єми вироблення в лічені хви-лини, покриваючи пікові навантаження [7].

Виходячи з усього вищесказаного можна сказати, що галузь є однією з провідних та найважливіших в економіці будь-якої країни, вона розвивається швидкими темпами та є дуже перспективною, вона відкриває багато можли-востей для компаній, що функціонують на ній, тому діяльність заводу «Укр-гідромех» є виправданою та також дуже перспективною.

У гідроенергетичній галузі компанія «Укргідромех» займає одну з про-відних позицій та навіть є лідером на цьому ринку.

Впродовж 50 років завод був і є майже єдиним постачальником гідро-механічного устаткування для об' єктів України, Це і каскад Дніпровських ГЕС, Дністровські ГЕС і АЕС і безліч інших об' єктів. В цілому, за неріод з 1973 по 2006 рр. заводом було поставлено на 92 об' єкти України продукції на 104 770 тони. У 2006 році доля в українських постачаннях склала 60% всього річного об'єму заводу - 1870 тони. Взагалі, Україна є головним ринком збуту компанії (близько 55% від загального обсягу постачань). Найбільш перспек-тивним ринком для заводу залишається російський ринок 14і.

Гідроенергетика України

Ринок енергетики в Україні, на якому представлена продукція ІІАТ

«Укргідромех» має наступні особливості:

20

лише потенціал в 10,8 млрд.квт.ч, в т.ч. 0,35 млрд.квт.ч електроенерге- тики виробляється на маленьких річках;

з 16 лютого 2005 р. вступили в дію положення Кіотського протоколу до Конвенції ООН з питань зміни клімату, ратифікованого Україною в 2004 р. Дія Протоколу сприятиме інтенсифікації розвитку гідроенерге- тики, у тому числі як альтернативи електростанціям, що щорік забруд- нює довкілля тонами викидів шкідливих речовин в атмосферу; стримуючим чинником розвитку гідроенергетики є незавершена тари- фна політика, податкове законодавство, відсутність стимулюючих чин- ників, які існують в розвинених країнах, зокрема поняття «Зеленого та- рифу» тощо;

Україна має достатній гідротехнічний потенціал для вирішення завдань Енергетичної стратегії до 2030 року відносно введення маневрових по- тужностей;

в Україні діє досить розвинена інфраструктура державних установ, на- укових і проектних інститутів, об' єднань і підприємств, які займаються проблемами і питаннями експлуатації і розвитку гідроенергетики 18'.

ПАТ «Новокаховський завод «Укргідромех» сегментує ринок гідроене-

ргетики наступним чином:

1) за географічною ознакою:

Україна;

Росія;

країни СЩ;

країни Європи (Греція, Німеччина) країни Далекого Сходу (Індія, В'єтнам); країни Близького Сходу (Ірак, Сирія); країни Африки (Алжир, Туніс, Ангола тощо); країни Північної Америки (Мексика);

країни Південної Америки (Бразилія, Аргентина, Колумбія, Чилі„ Венесуела).

2) за потужністю об' єктів.'

ГЕС великої і середньої потужності з урахуванням всіх умов їх ро-боти;

ГАЕС;

ТЕЦ;

Малі, міні і мікро ГЕС.

2.2. Методи пошуку замовлень. Основні вітчизняні замовники та спо-живачі. Заходи з маркетингу. Контакти зі споживачами

Як правило, кінцевим споживачем продукції заводу «Укргідромех» є гідроелектростанції, що знаходяться у власності державних компаній. Дані компанії є основними замовниками продукції заводу.

Процес ухвалення рішень замовниками безпосередньо залежить від за-конодавства країни, в якій замовник знаходиться. Так, згідно з українським законодавством, при вартості товару або послуг понад 20 000 грн., а робіт понад 50 000 грн., в обов' язковому порядку проводяться торги (тендер), тобто здійснюється конкурентний відбір учасників з метою визначення переможця торгів. Аналогічно відбувається і в Росії і зарубіжних країнах іЗ].

В Україні основним замовником гідромеханічного устаткування є ВАТ ГАК «Укргідроенерго» м. Вишгород, а споживачами — об' єкти, що знахо-дяться на р. Дніпро — Київська ГЕС, Канівська ГЕС, Дніпродзержинська ГЕС, Дніпровська ГЕС, Каховська ГЕС, а також Дністровська ГЕС-1 і ГЕС-2 і Дні-стровська ГАЕС (9].

У Росії основним замовником гідромеханічного устаткування є компа-нія ВАТ «ГїДРООГК», у веденні якої знаходяться Волжська ГЕС, Воткина-ська ГЕС, Жигулівська ГЕС, Зейська ГЕС, Камська ГЕС, Рибінська ГЕС (кас-кад Верхневолжських ГЕС), Углицька ГЕС (каскад Верхневолжських ГЕС),

22

Ніжегородська ГЕС, Саратовська ГЕС, Саяно-ІІІушенська ГЕС, Майнська ГЕС, Бурейська ГЕС, Зеленчукська ГЕС, Каббалк ГЕС, Ірганайська ГЕС, За-рамагська ГЕС, Чебоксарська ГЕС тощо. Гідропотенціал Росії освоєний ме-нше, ніж на 20'М, коли в розвинених країнах освоєним є 80-95М гідропотен-циалу [101.

3 цього виходить, що основний курс підприємству необхідно тримати

на зміцнення своїх конкурентних позицій саме на російському ринку.

У Росії, як і в Україні, здобуття замовлення на виготовлення і поста-чання гідромеханічного устаткування можливо лише після конкурентного ві-дбору, а саме, через торги, які регулярно проводить ВАТ «ГІДРООГК». Про-те в предмет торгів, як правило, разом з виготовленням і постачанням гідро-механічного устаткування вноситься і монтаж устаткування, що викликає в підприємства певні складнощі, пов' язані з відсутніспо необхідної матеріаль-но-технічної бази.

При таких обставинах основними завданнями заводу є:

- постійний контроль за оголошеннями про торги, що проводяться, в

Україні і Росії. Інформація про торги в міститься на певних сайтах; - пошук джерел інформації про торги, що проводяться, в зарубіжних

країнах. Підприємство для забезпечення реклами своєї продукції має постійно

поновлювану номенклатуру продукції, що випускається, прайс-лист, фотоа-

льбом із зображенням контрольної збірки основного устаткування, що випу-

скається заводом, а таксєк референц-лист (досвід роботи), відомості про кад-ровий склад, відомості про устаткування, що є на підприємстві.

В цілях стимулювання лояльного відношення замовників товариство упровадило і використовує систему менеджменту якості. Управління якістю здійснюється відповідно до міжнародного стандарту ЕХ ІЯО 9001:2000.

Основні заходи щодо маркетингу і РК за останні роки За останні роки були проведені наступні заходи:

- потенційним замовникам розіслані рекламні матеріали з описом дія-льності заводу;

- проведені дослідження ринків гідромеханічного устаткування (ГМУ) і гідротехнічний металоконструкцій (ГТМК) на предмет перспективного буді-вництва нових гідроелектростанцій і реконструкції існуючих ГЕС в країнах СНД;

- партнерам направлено більше 70 штук рекламних проспектів для по-ширення серед потенційних замовників в Російській Федерації;

- підприємство зареєстроване в Тематичному каталозі учасників проце-дур закупівель в Тендерній палаті України;

- відстежувалися всі оголошення по конкурсах (тендерах), що проводи-лися, на постачання ГМУ та ГТМК в Україні і Російській Федерації;

- підприємство брало участь у всіх конкурсах (тендерах), що прово-дяться в Російській федерації, предметом яких було виготовлення і постачан-ня ГМУ і ГТМК;

- проведена робота з Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Херсонської області в частині розміщення публікації про завод в Бюлетені Фонду державного майна України;

- підприємство взяло участь в конкурсі на звання «Кращий працедавець року» в рейтингу «Дніпровська перлина»;

- підприємство здійснювало контакт із споживачами і31.

Контакти зі споживачами

Контакт із споживачем є найважливішою частиною маркетингової ро-боти. Думка замовника про поставлену продукцію служить, з одного боку, як індикатор ефективності всієї системи менеджменту якості, що діє на підпри-ємстві, так, з іншого боку, і вказує на явні і приховані невідповідності в за-

24

безпеченні якості продукції і послуг, допомагаючи, таким чином, усунути

виявлені недоліки і уникнути їх в майбутньому.

У зв' язку з цим на підприємстві в 2007 році була почата робота зі збору відгуків замовників про поставлену раніше продукцію, яка протягом трива-лого періоду експлуатується на об' єктах. 3 отриманих відгуків виходить, що в цілому замовники задоволені отриманим устаткуванням.

Також з 2007 року упроваджений мегод розсилки споживачам, що екс-

плуатують устаткування, опитних листів з переліком найбільш важливих пи-тань, що стосуються задоволеності споживача якістю устаткування і послуг. Замовникові в опитному аркуші запропоновані однакові питання, що стосу-ються геометричних параметрів продукції, якості ПКЗ, зварки, функціональ-ності роботи устаткування і зручності монтажу тощо. У 2007 році опитні ли-сти розіслані фірмі ХАІТ, ВАТ «СГЕМ», ЗАТ «ЗКЕМ», ВАТ «Укрстальконс-трукція». Таким чином, опитними листами охоплена основна номенклатура продукції, поставленої заводом для Дніпровського каскаду ГЕС, Кременчу-цького шлюзу, ГЕС Ель Кахон в Мексиці 131.

2.3. Зовнішньоекономічна діяльність заводу. Служби заводу, що забез-

печують ЗЄД. Зарубіжні споживачі

Зовнішньоекономічна діяльність є невід' ємною частиною діяльності

заводу «Укрпдромех». Майже з самого започаткування заводу його діяль-

ність була направлена не тільки на внутрішній, а й на зовнішні ринки. Так, завод був створений у 1960 році, а уже з 1973 року продукція експортується у багато країн світу. Так, одними з перших проектів було постачання продукції на експорт для Єгипту (Асуанська ГЕС), Сирії (Ефратська ГЕС). За ці роки завод посилає до Єгипту і Сирії понад 30 чоловік фахівців, які допомагають цим країнам, що розвиваються, створювати свою енергетичну базу. ГІідпри-ємство брало участь в тендерах на постачання устаткування на об' єкти в Ма-лазії, Туреччині, Мексиці, В' єтнамі, Індії, Греції, Колумбії, НеепаЛ. Основни-

ми за останні роки були гідроелектростанції та атомні станції у В' єтнамі, Мексиці, Іраку, Індії, Туркменістані, Греції, Судані, Росії тощо 1Ц.

У теперішній час перелік зарубіжних проектів нараховує більш ніж 190 об' єктів у 25 країнах. І хоча основним ринком збуту продукції заводу є Укра-їна, близько 45% продукції, що виготовляється заводом, експортується у Ро-сію та країни дальнього зарубіжжя.

За останнє десятиріччя були укладені та здійснені зовнішньоекономіч-ні контракти і договори на постачання устаткування для: ГЕС «Кан Дон» (В'єтнам), НС «Нассирія-1» і «Нассирія-2» (Ірак), Волжська ГЕС (Росія), Бо-

гучанська ГЕС (Росія), ГЕС «Ель Кахон» (Мексика), ГЕС Балімела (Індія), ГЕС на річці ІІІикапа (Ангола), Бурейська ГЕС (Росія), Сангтудінськая ГЕС (Таджикистан), ГЕС Ла Ігера (Чилі), Інгурі ГЕС (Грузія), Водосховище на р.

Шемкір (Азербайджан) тощо 12~.

Основними замовниками та споживачами продукції заводу «Укргідро-мех» є наступні країни: Росія, Мексика, Киргизька Республіка, Чилі, Алжир, Грузія, Таджикистан, Індія, В'єтнам тощо.

Структура і взаємозв' язок служб заводу, що забезпечують організацію і проведення зовнішньоекономічних і торгівельних відносин

До служб, що забезпечують зовнішньоекономічні і торгівельні стосун-ки відносяться:

юридичний відділ;

бюро виробничого планування; бюро планування і ціноутворення; відділ бухгалтерського обліку і фінансів; конструкторське бюро;

технологічне бюро;

відділ комплектації і постачання; відділ технічного контролю 111].

Юридичний відділ підкоряється директорові заводу і є координуючою службою для підрозділів заводу, що беруть участь в організації і здійсненні зовнішньоекономічних і торгівельних стосунків.

Основні функції юридичного відділу:

здійснення ділових контактів з ключовими замовниками, пошук потен-ційних замовників шляхом аналізу рекламних матеріалів і інформації, отриманої із ЗМІ;

здійснення ділових контактів з Торговельно-промисловою палатою України (облік і використання інформації ТПП); проведення аналізу і облік законодавства України, що стосується зов-нішньоекономічної діяльності;

забезпечення інформацією служб заводу з питань зовнішньоекономіч-ної діяльності;

участь в розробці і укладенні договорів (контрактів); забезпечення митного оформлення зовнішньоекономічних операцій; здійснення контактів із Замовниками, здобуття від них реквізитів Пе-ревізника і інформації, необхідної для постачання продукції; забезпечення своєчасного перекладу іноземних технічних текстів; проведення аналізу договорів (контрактів);

супровід виконання договорів (контрактів);

здійснення контролю відповідності договорів (контрактів) законодав-чим актам і Указам Президента, Розпорядженням урядових органів України і Міжнародному торгівельному праву [1 і1.

Бюро виробничого планування (БВП) знаходиться в підпорядкуванні заступника директора по економічних питаннях і здійснює координацію дія-льності інженерно-технічних і економічних служб з виробничими підрозді-лами.

Основні функції служби начальника БВП:

підтримка ділових контактів із Замовниками на спільних нарадах при вирішенні питань виконання замовлень;

участь в розробці договорів (контрактів);

визначення термінів виготовлення і комплектності продукції, що пос-тавляється;

участь в узгодженні із Замовником транспортної схеми постачання го-товій продукції;

координування роботи відділів і служб заводу, що забезпечує розробку або коректування техніко-економічної документації;

аналіз і облік поетапної і загальної трудомісткості для планування ви-робничих процесів у встановлені терміни;

складання планів, що визначають об'єми і терміни виготовлення про-дукції ~для основних виробничих підрозділів заводу) на всіх етапах ви-робництва;

контроль виконання договорів (контрактів) на всіх етапах виробництва; Бюро планування і ціноутворення (БПіЦ) підкоряється заступникові директора з економічних питань і здійснює аналіз зовнішньоторговельної ді-яльності заводу.

Діяльність бюро планування і ціноутворення забезпечує:

попередній розрахунок цін на продукцію в різних варіантах, запропо-нованих інженерними службами для формування комерційної пропо-зиції;

узгодження з керівництвом і затвердження цін на продукцію;

проведення комплексно-економічного аналізу розроблених заходів що-до підвищення продуктивності праці, ефективного використання виро-бничих потужностей, матеріальних і трудових ресурсів, що забезпечу-ють узгодження цін із Замовником.

Відділ бухгалтерського обліку і фінансів (ВБОіФ) підкоряється заступ-никові директора з економічних питань і забезпечує оптимальні умови пла-тежів до комерційної пропозиції; своєчасне проведення фінансових операцій

гв

в процесі реалізації договорів (контрактів) і здійснення контролю за вступом платежів.

Конструкторське бюро (КБ) підкоряється заступникові директора з те-хнічної підготовки виробництва і забезпечує:

своєчасний розгляд технічних проектів і робочих креслень в цілях ви-значення можливості вживання їх для виробництва;

переробку робочих креслень (при необхідності) з відома проектних ор-ганізацій під технологічні можливості виробництва;

узгодження змін в робочих кресленнях з проектними організаціями; розробку схем вантаження і пакетування вантажів і їх узгодження з не-обхідними організаціями;

своєчасна вистава в Юридичний відділ змін маси виробів з документа-льним підтвердженням.

Технологічне бюро (ТБ) підкоряється заступникові директора з техніч-ної підготовки виробництва і забезпечує:

своєчасний розгляд технічних проектів і креслень на відповідність їх технологічним можливостям виробництва в умовах заводу; надання технічних завдань КБ на зміни і переробку технічної докумен-тації (при необхідності) при узгодженні з проектною організацією; розробку попередніх техпроцесів для використання їх при розрахунках трудомісткості БНіОП (бюро нормування і оплати праці); розробку розшифровок матеріальних витрат для БПіЦ; розробку технічних завдань на технологічне оснащення — для КБ; розробку технологічних процесів на вироби для основних підрозділів виробництва;

розробку і впровадження заходів, направлених на забезпечення відпо-відної якості продукції, що виготовляється, згідно вимогам СМК ІСО 9001:2000;

підготовку і оформлення товаросупровідної документації [1 Ц.

Зовнішньоторговельна маркегингова діяльність

Зовшшньоторговельна маркетингова діяльність заводу полягає в мак-симальному використанні результатів міжнародних маркетингових дослі-джень лідерами консорціумів, в яких бере участь завод, і покладається на Юридичний відділ.

Юридичний відціл при здійсненні зовнішньоторговельної маркетинго-вої діяльності:

надає лідерам консорціумів: рекламні матеріали на продукцію, що ви-пускається заводом, інформацію, необхідну для участі заводу в предк-валіфікаціях і тендерах;

бере участь в зустрічах і переговорах з іноземними партнерами для встановлення ділових контактів;

проводить вивчення і систематизацію інформації, що надається Торго-вельно-промисловою палатою України, з періодичних видань для під-бору іноземних замовлень і освоєння нових видів продукції в цілях ви-значення можливостей здобуття замовлень відповідних техніко-економічним характеристикам заводу на умовах субпідряду;

представляє інформацію керівництву заводу про наміри по співпраці з передбачуваними замовниками;

бере участь в розгляді пропонованих замовлень на можливість їх при-йняття до освоєння при керівництві заводу;

координує роботу відділів і підрозділів, що беруть участь в складанні проектів договорів (контрактів) [1Ц.