Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залікові питання курсу Державне будівництво і м...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
198.14 Кб
Скачать

Тема 3: Місцеве самоврядування в системі народовладдя.

(6 годин лекцій, 4 години семінарських занять, 2 години самостійної

роботи)

Поняття місцевого самоврядування. Місцеве самоврядування як основа конституційного ладу. Місцеве самоврядування як право населення на самостійне рішення питань місцевого значення. Місцеве самоврядування — форма народовладдя.

Основні принципи місцевого самоврядування. Поняття основних принципів місцеве самоврядування. Самостійність рішення населенням питань місцевого значення. Організаційна відокремленість місцевого самоврядування: його органів в системі управління державою та взаємодія з органами державної влади у здійсненні загальних завдань та функцій. Відповідність матеріальних та фінансових ресурсів місцевого самоврядування його повноваження. Відповідальність органів місцевого самоврядування та посадових осіб місцевого самоврядування перед населенням. Різноманітність організаційних форм здійснення місцевого самоврядування. Дотримання прав та свобод людини і громадянина. Законність в організації і діяльності місцевого самоврядування. Гласність діяльності місцевого самоврядування. Колегіальність та єдиноначальність діяльності місцевого самоврядування. Державна гарантія місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування в політичній системі України. Поняття і природа місцевого самоврядування, як інституту політичної системи. Місцеве самоврядування та Українська держава: Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України та інші органи виконавчої влади України, Конституційний Суд України та суди загальної юрисдикції. Прокуратура України. Місцеве самоврядування та органи Автономної Республіки Крим. Місцеве самоврядування і громадянське суспільство: політичні партії, громадські і конфесіональні організації, засоби масової інформації, Кримінальні групи тиску.

Поняття та система органів місцевого самоврядування. Асоціації та спілки муніципальних (комунальних) утворень:

поняття і функції. Види асоціацій і спілок муніципальних (комунальних) утворень.

Функції місцевого самоврядування. Поняття функцій місцевого самоврядування. Забезпеченість населення у рішенні питань місцевого значення. Управління комунальною власністю, фінансовими засобами місцевого самоврядування. Забезпечення комплексного соціально-економічного розвитку муніципального (комунального) утворення. Задоволення основних життєвих потреб населення в сферах, які відносяться до ведення муніципальних (комунальних) утворень. Охорона суспільного порядку. Захист інтересів та прав місцевого самоврядування, гарантованих державою.

^ Поняття системи місцевого самоврядування. Організаційні форми здійснення місцевого самоврядування.

Інститути прямого волевиявлення громадян та інші форми участі населення в здійсненні місцевого самоврядування.

Місцевий референдум. Місцеві вибори. Збори громадян. Народна правотворча ініціатива та звернення громадян в органи і місцевого самоврядування. Територіальне суспільне самоврядування та інші форми участі населення в здійсненні місцевого самоврядування.